Zuleiha deschide ochii, Guzel Yachina

Zuleiha deschide ochiiGulagul rusesc poate ”concura” cu succes alături de holocaustul evreiesc și ambele ar putea câștiga locul fruntaș, la egalitate de puncte, la festivalul celor mai groaznice opresiuni umane. Căci despre gulag este vorba în romanul Zuleiha deschide ochii. Doar că rușii și-au facut-o cu mâna lor ceea ce mi se pare și mai dramatic: să-ți omori propriul popor.

Un roman interesant și totodată înspăimântător despre o întreagă categorie socială cu care conducerea URSS n-a știut ce să facă și a decis s-o suprime. Pentru că era liberă și n-avea voie să fie. Este oribil cât de mică valoare a avut viața umană la începutul URSS (nici ulterior nu i-a crescut valoarea). Iar dincolo de politica asta mizerabilă, țipă dramele personale ale celor deportați cu forța și nimiciți prin foame, frig, boli și umilință.

Zuleiha a fost măritată la 15 ani cu un bărbat de 45, iar la 30 de ani era deja sătulă de munca în casă, de umilința soacrei și de bătăile soțului. Dar ea atât știa, altceva nu cunoscuse în satul amărât dintr-un colț amărât de țară nebună. Pentru ea așa era normal să fie viața. Până a deschis ochii, odată cu deportarea. Nu că deportatea i-ar fi oferit ceva mai bun, nu. Doar că, odată scoasă din satul ei, a cunoscut alți oameni cu alte vieți, a văzut alte meleaguri și a avut mai puțină suferință decât cea cu care era obișnuită.

Romanul celebrează setea de viață, care este una dintre caracteristicile definitorii ale unei ființe umane. Fiecare personaj are o poveste și povestea fiecăruia este despre supraviețuire. Iar Zuleiha evoluează fantastic – ce viață trebuie să ai ca să evoluezi într-un gulag!? Ei da, viața Zuleihăi care dintr-o femeie timidă, complet dependentă de barbat și soacră devine o tănâră puternică și o vănâtoare respectată, care ar face orice pentru a-și proteja copilul. Dragoste interzisă, maternitate copleșitoare, supraviețuire cu orice preț.  Iar modul în care deportații își construiesc o viață la capătul lumii, într-un colț înghețat de Siberia, este uimitor.

Narațiunea este foarte proaspătă, originală, antrenantă. Zuleiha deschide ochii, un roman superb, despre puterea umană de a învinge greutățile lumești, despre suferință și autodepășire, în același timp. O carte extraordinară.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.