Years and years – serial


Years and Years Abia am terminat de vizionat cele 6 episoade ale serialului Years and years (Ani și ani) și nu-mi vine să cred ce spectacol extraordinar tocmai am văzut. Producția HBO nu este doar un film excelent, ci mai ales este un mesaj foarte serios și un avertisment despre ceea ce ne așteaptă în viitorul foarte apropiat. Un viitor incredibil de credibil al acestei lumi devorată de o propagandă inumană.

După ce am văzut The handmaid’s tale, mi-am zis că ceva mai șocant nu există. Apoi, recent, am urmărit serialul Cernobîl și iar m-a îngrozit hidoșenia umană din lumea politică – cea care mereu e în vârf, la conducerea destinelor. Și-acum, întâmplător am dat de acest serial absolut excepțional, unic și înfricoșător, cum ar putea fi viitorul nostru.

Primul episod m-a amețit puțin, a fost ca o avalanșă. Pentru că povestea este complexă, interesantă, aroape toate personajele apar în scenă de la început și fiecare dialog sau eveniment are un sens subtil. Acțiunea se desfășoară în viitorul apropiat, între anii 2019 – 2032, în Europa, cu ”epicentrul” în Anglia. Însă evenimente similare se petrec și în Franța, Spania, Germania; USA este în conflict cu China, iar Rusia este veșnicul și neobositul stat cotropitor. După difuzarea primului episod, serialul a fost interzis în China, de teama unor critici la adresa comunismului în următoarele episoade. Previzibil, nu-i așa?

Abordarea evenimentelor este inedită, totul este văzut prin ochii unei singure familii cu o viață obișnuită, aproape banală, ocupată cu noile descoperiri IT și emisiunile TV – ca și noi. Copii, adulți, părinți, frați, surori, nepoți și o bunică de-aproape un secol în jurul căreia gravitează toți. Certuri și discuții de la cele mai banale și până la disputele pe teme politice și sociale. Care, se va vedea, ar fi trebuit tratate cu mai multă seriozitate.

Fiecare episod l-am resimțit ca pe un pumn în stomac și un gând devenit obsesiv: ”Dumnezeule, dar asta se întâmplă chiar acum!”. Și chiar dacă atmosfera în ansamblu este tensionată, nu lipsesc umorul, iubirea, prietenia, emoțiile.

Years and years mi se pare genial cu totul: un concept inedit aparținând lui Russel T. Davies, un scenariu superb, o distribuție minunată din care nu lipsește Emma Thompson într-un rol exploziv. Un film inteligent și provocator care te pune pe gânduri și te lasă acolo, tulburat.

Dacă vreți să aflați cum va fi viața voastră în următorii 10 de ani, aruncați horoscoapele și renunțați la ghicitoarele-n cafea, tarod sau bobi. Vă recomand să vedeți serialul Years and years și vă lămuriți.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.