Văduvele de joi seara, Claudia Piñeiro

vaduvele_de_joi_searaCând nu mai știu ce să citesc, apelez la grupurile de profil de pe facebook. Așa am aflat despre Văduvele de joi seara – am comandat-o, am citit-o și mi-a plăcut. Un roman ușor de citit, cu o poveste din inima Argentinei moderne, în care Claudia Piñeiro descrie cu ironie și umor subtil viața unui cartier rezidențial considerat ”high-society” în vecinătatea capitalei.

Viața câtorva familii, în intimitate și în societate, este descrisă din perspectiva mai multor personaje, dominant fiind Virginia Guevara, una dintre cele patru ”văduve de joi seara”. Virginia se ocupă cu serviciul de imobiliare al zonei, iar asta îi oferă ocazia de afla prima cine pleacă sau cine vine în cartier, motivele, conflictele și chiar situațiile finaciare sau familiale ale vecinilor. Aparent toți sunt bogați, aparent toți duc o viață perfectă, tulburată pe ici-colo de mici fleacuri ridicate la rang de tragedii. Iar adevăratele drame din fiecare somptuoasă casă sunt ascunse, secretele izbucnind în comunitate când deja nu se mai poate repara nimic.

Cartierul Altos de la Cascada, unde se petrece toată acțiunea, pare o insulă de pace și liniște, de ordine și armonie într-o țară zbuciumată de crize economice și insecuritate personală. Armonia e plătită scump de rezidenți bogați, iar când fundamentul financiar se zgâlțâie și aparențele de bună-stare trebuie păstrate, ies la iveală scheletele din dulap ale fiecărei familii. Virginia și Ronie Guevara trec și ei prin criza șomajului bine mascat, însă dureros de real:

Am murdărit doar o farfurie. Trecuseră câțiva ani de când acceptasem că nu putem să mai plătim personal domestic cu ziua întreagă și venea numai o femeie de două ori pe săptămână ca să facă grosul treburilor. De atunci am învățat să murdăresc cât mai puțin, am învățat să nu-mi șifonez hainele, aproape să nu desfac patul. Nu din pricină că ar fi fost prea mult de muncă, ci pentru că spălatul vaselor, făcutul patului sau călcatul rufelor îmi aduceau aminte de ce avusesem cândva și nu mai aveam.

Dar ăsta e cel mai mic dintre necazuri, pentru că adevăratele drame se petrec la vecinii lor. De ce ”văduvele de joi seara”? Pentru că în fiecare joi seara patru prieteni se adună să joace cărți și nu vor să fie tulburați de nimeni și de nimic. Iar cele patru soții își petrec acest timp departe de ei. O poreclă inițial ironică care s-a dovedit a fi profetică atunci când, într-o joi seara, cei patru jucători își trăiesc somptuos ultimele clipe ale vieții. Cum se întâmplă asta și de ce, aflați cititnd simpaticul, tensionatul și, poate, educativul roman Văduvele de joi seara.

Roman oferit cu un discount de 10% de Libris unde găsiţi peste 100.000 de carţi online. Iar la comenzi de peste 30 de lei, livrarea este gratuită.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.