Un bărbat pe nume Ove, Fredrik Backman


un-barbat-pe-nume-oveSau cum să vrei să te omori și să nu reușești 😃 Dacă nu știți cum arată o dramă scrisă cu mult umor, citiți Un bărbat pe nume Ove și veți lăcrima. De emoțiile pe care Fredrik Backman le transmite povestind sfârșitul vieții lui Ove, minunat intercalat cu amintiri dintr-un trecut banal, dar fericit. Sonja, soția lui, moare lăsându-l pe Ove singur. La cei 59 de ani ai săi, Ove se simte depășit de viață, fără niciun rost și cu o puternică dorință de a muri în speranța că undeva o va reîntâlni pe Sonja.

Dar asta nu e singura lui dramă, pur și simplu nu-și găsește locul într-o lume în care oamenii nu mai scriu nimic cu mâna, nu se pot descurca fără înalta tehnologie, într-un spațiu aparent dezordonat, haotic pentru el, în care regulile nu se mai respectă cu strictețe așa cum a învățat el în tinerețe.

Trăiește într-o singurătate absolută pentru că așa vrea și mai vrea să moară. Încearcă și tot încearcă, însă, ca un făcut, apare mereu cineva care-i tulbură planurile. Pur și simplu nu reușește să se sinucidă pentru că-i tot sună câte cineva la ușă ca să…

Ei bine, Ove fuge de lume, iar lumea fuge după Ove și chiar reușește să-l prindă. La momentul potrivit cât să-i dea de știre că mai e nevoie de el pe-aici, că e util, e important în momente dificile și mai agreat decât își închipuie el. Ove este definiția morocănosului perfect, iar lumea îl acceptă așa cum e.

O tânără vecină vorbăreață și îndrăzneață, două fetițe nonșalante, băiatul unor amici din tinerețe, un vechi prieten hărțuit de serviciile sociale – toți par a avea nevoie de Ove fix când el ar dori să dispară din peisaj. Plus o pisică jigărită, cu un ciot de coadă, de care nu poate scăpa oricâte șuturi i-ar da.

Va reuși Ove să-și pună capăt zilelor sau nu? Fredrik Backman va desluși dilema la sfârșitul cărții, asta după ce pe parcursul ei își încântă cititorii cu o lectură savuroasă, încărcată cu umor și cu superbe mesaje de viață despre iubire, loialitate, toleranță, principii, caracter, dreptate.

Un bărbat pe nume Ove este un roman care are tot ce-i trebuie pentru a fi citit cu plăcere, un roman relaxant dar deloc frivol. Un roman la care râzi și plângi  😃

2 Comments

 1. Nicolae Dascalescu

  Poate ar fi trebuit sa incep cu aceasta carte a lui Backman – fiind cea mai cunoscuta, ecranizata deja…S-a nimerit sa nu o gasesc pe moment si am citit mai intai ” Bunica mi-a zis sa-ti spun ca ii pare rau” – My Grandmother Aked Me to Tell You She’s Sorry si „Scandalul” – Bear Town. Ieri am zarit la Carturesti ” Noi contra voastra” – Us Against You, probabil ca va fi urmatoarea lectura, pare legata de Bear Town.
  Subiectele sunt mult diferite, dar spiritul cartilor este asemanator., asa cum ai formulat: „superbe mesaje de viață despre iubire, loialitate, toleranță, principii, caracter, dreptate”

  Reply
  1. LG (Post author)

   Înseamnă că eu am început bine – acesta e primul roman al lui Backman pe care îl citesc. Dar nu ultimul, că-mi place 🙂

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.