Umbra muntelui, de Gregory David Roberts


umbra munteluiUmbra muntelui – povestea unor aventuri. Multe, diverse, bizare, din cealaltă parte a Pământului, Bombay. Gregory David Roberts nu este de formație scriitor. El este un aventurier până în măduva AND-ului său. Și pentru că are talent de povestitor, ne dăruiește trăirile lui: deloc banale, majoritatea palpitante, multe din ele brutale și toate încărcate cu o doză fascinantă de spiritualitate. Plus iubire, prietenie, gelozie, ură, răzbunare, luptă, intrigă, loialitate sau trădare, și iar iubire…

Cine a citit Shantaram știe despre ce vorbesc. Iar Umbra muntelui este o continuare a aventurilor lui Shantaram (alias Lin, alias Gregory David Roberts). Noi, cititorii, îl cunoaștem ca scriitor și personaj principal al scrierilor sale. Dar el este mult mai mult: deținut evadat din închisorile australiene, ”medic” de mahala (la propriu), traficant, gangster, prieten devotat, dar și dușman de temut, înțelept în devenire ca discipol al unui înțelept.

Umbra muntelui nu e doar un roman de aventuri. Printre rânduri și pagini, printre micile și marile acțiuni ale personajelor, gasim spirit. Gânduri, emoții și stări încărcate de mesaje înțelepte. În acest roman nu bătaia dintre doi cuțitari e importantă, ci drumul lor până la confruntare și trăirile lor după încăierare. Iar cartea abundă de astfel de situații: conflicte din care poți deveni mai deștept chiar dacă ai pierdut bătălia.

Personaje multe, interesante, diferite până la extreme (de la hoțul drogat la guru înțelept) – toate se intersectează într-un Bombay excelent descris de autor. Orașul-Insulă este aici un organism viu, imens, acaparator și fermecător. Cu zone, cartiere și granițe bine delimitate pe o hartă mentală, doar de locuitorii lui știută. Aș putea spune că Bombay este spiritul acestui roman, iar descrierile picante ale autorului te fac să iubești orașul. Platonic, la distanță…

Când citim o carte, vrem o poveste. Citind Umbra muntelui, avem sute de povești. Nici nu contează finalul lor. Contează frumusețea pestriță a personajelor, tâlcul întâmplărilor, diversitatea emoțiilor. Un roman minunat, merită citită fiecare pagină din cele 800 ale sale. Iar Gregory David Roberts? Ce să zic? Nu știu cum o fi ca deținut, traficant, gangster sau iubit, dar știu că e un scriitor excelent pe care-l citești cu sufletul la gură.

Un strop din acest roman:

“Siguranța e o peșteră, o peșteră confortabilă și călduță, dar lumina e acolo unde sunt și primejdiile.”

“Trecutul este un roman, scris de soartă, în care se întrepătrund mereu aceleași teme: iubirea și măreția ei, ura și capcanele ei, sufletul și prețul lui. Deciziile noastre se transformă în povești: alegeri predestinate care schimbă pe nesimțite cursul râului de muritori.”

Roman oferit de Editura All, acum cu un discount de 35%.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.