Trois, de Julien Barnes

Trois N-am încurcat borcanele, că n-am borcane. Am încurcat cărţile, că de-astea am. Sau, altfel spus, nu am ştiut şi nici nu m-am informat despre cele două romane siameze Trois şi Iubire etc. ale lui Julien Barnes. Dacă nu mă grăbeam – pe principiul „cartea care-mi pică-n mâna” – aş fi aflat că ordinea citirii este 1. Trois şi 2. Iubire etc.
Le-am inversat dar n-am pierdut povestea, care este oarecum în oglinda. În Trois, Stuard este căsătorit cu Gillian, iar prietenul Oliver completează triunghiularul amor. Pe când în „Iubire etc.”, Oliver este însurat cu Gillian, iar Stuard e prietenul casei. Deci Gillian este baza triunghiului, ca să rămânem în geometria plană. Ceilalţi sunt laturi pe de lături.

Chiar dacă eu le-am încurcat ordinea, cele două romane rămân bune de citit pentru povestea de viaţă. Oare cine nu s-a aflat măcar o dată în viaţa într-un triunghi amoros? Sau doar într-un colţ al lui? Bune de citit mai ales pentru tonul uşor ironic, sau persiflant, rareori dramatic; pentru replicile acide, sau povestirile haioase. Cititorul este luat ca martor al acţiunii. Aşa încât, fără să vrea, se trezeşte în vâltoarea scandalului domestic, cu riscul de a fi chemat ca martor la proces. De divorţ sau de conştiinţă. Martor al cărui personaj din cele trei? Habar n-am, fiecare cu afinităţile sale. Cititorului i se cere să împartă dreptatea – cine minte şi cine spune adevărul? Când, de fapt, cele trei personaje au trei nivele de percepţie diferite şi acţionează ca atare, fiecare cu dreptatea lui.

Jocurile de cuvinte marca „Julian Barnes” captivează, iar unele fraze sună cinic dar nu lipsite de realism.

pe măsură ce împarţi viaţa cu cineva, îţi pierzi, încetul cu încetul, capacitatea de a-l face fericit, în timp ce puterea de a-l răni rămâne intactă.

Punctualitatea e virtutea celor plictisiţi.” – Trois

2 Comments

  1. LG (Post author)

    Daca vrei sa le citesti pe amandoua, e bine sa le iei in ordine 🙂

    Reply
  2. Cărți și călătorii

    Și eu am cumpărat numai Iubire etc. și m-am oprit din citit când am aflat că e precedată de Trois. De Trois n-am mai făcut rost, așa că am rămas cu o carte începută și abandonată (deocamdată). Bine că mi-ai adus aminte de ele! 😉

    Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.