Top seriale #14


Autor: Laura G.

top seriale 2Selecția de astăzi vizează eșalonul 1. Adică seriale cu și despre conducători de lumi – președinți sau demnitari cu putere imensă de decizie, a căror acțiuni ne-a influențat viața. Ar fi o naivitate să credem că distanța geografică ne ferește de consecințele acțiunilor marilor puteri ale lumii. Desigur, serialele și filmele prezintă o variantă romanțată a istoriei (numită uneori ”ficțiune”), dar la bază există dovezi ale unor întâmplări reale.

🥇House of Saddam

O mini-serie cu 4 episoade produsă de BBC în colaborare cu HBO în 2008, care explorează dificultățile interne ale familiei lui Saddam Hussein. Lui Saddam, așa puternic și de speriat cum îl știe tot mapamondul, îi este dificil să jongleze cu treburile zilnice (consolidarea brutală a puterii absolute), cu cerințele sâcâitoare ale vieții de familie și menținerea relației cu cei mai apropiați consilieri ai săi.

🥇The Kennedys

Miniseria cu 8 episoade apărută în 2011 s-a bucurat de succes, dar a îndurat și critici – un film controversat pentru că n-a respectat întocmai litera istoriei. Până la urmă, nu-I un film documentar, deci i se iartă. E interesant de văzut câtă muncă, câți bani și câtă zbatere au fost necesare pentru ca cei doi frați Kennedy să ajungă în vârful puterii lumii.

🥇Agent X

Chiar dacă regăsim în serialul ăsta ceva influențe gen ”007”, este interesant de aflat niște dedesubturi specifice unui vice-preșesinte al Americii. Ușor de urmărit, chiar dacă te ține în priză, serialul cu 10 episoade apărut în 2015 are o distribuție de top: Sharon Stone care arată la fel de bine ca întotdeauna, acompaniată de Jeff Hephner, John Shea, Gerald McRaney și alții, buni-buni.

🥇The Crown

Ei, da! Cine n-a auzit până acum despre minunatul și longevivul serial care despică în patru Casa Regală a Marii Britanii? Având deja difuzate 60 de episoade în 5 sezoane, anul ăsta se așteaptă al 6-lea sezon. Serialul disecă, în stilul pur englezesc, viața Reginei Elisabeta a II-a, din fragedă pruncie și până azi, cu toate dramele personale și ale familiei regale. Deloc puține, deloc ușoare. Un sezon este dedicat perioadei Lady Di.

🥇Occupied

Sau Okkupert, în norvegiană. Chiar dacă îl menționez la final, serialul ăsta mi se pare cel mai interesant și în tandem cu ce se întâmplă azi în jurul nostru. Într-o lume fictivă(?!), într-un viitor apropiat, Norvegia este ocupată de Rusia, cu acordul Uniunii Europene, deoarece noul guvern norvegian, prietenos cu mediul, oprește producția de petrol și gaze din Marea Nordului. Brrr, cam creepy, ce să zic. Are 24 de episoade, difuzate din 2015 (deci înainte de războiul de lângă noi!). Merită văzut!

Foto: Solandi & DALL-E

5 Comments

 1. singlemom

  Din toate cele citate, am vazut doar The crown, mai putin sezonul dedicat Dianei. P-asta nu-l voi vedea pt ca nu sunt de aceeasi parere cu opinia publica generala in ceea ce priveste cuplul Diana-Charles, dar poate discutam alta data pe aceasta tema :))
  De restul nici n-aveam habar, arunc un ochi la Agent X, pare interesant. Ala cu rusia ocupanta e horror, noroc ca norvegienii nu vor alege ever sa sisteze extractia de zacaminte, ca de aia-s asa bogati.

  3
  Reply
 2. BaGheRa

  Abia am terminat Peaky Blinders… să vedem cui mai dăm o șansă. M-am cam enervat când am văzut câtă ignoranță în primele sezone când au confundat țigăneasca cu limba română!
  Spre final m-am cam plictisit, sezoanele 5 și 6…dar dacă l-am început trebuie să îl termin no matter what.
  Să vedem ce incep ori Agentul X asta ori Ocupația asta rusească!

  1
  Reply
 3. Laura G.

  Vă recomand Agent X. E relaxant și, din câte îmi amintesc, afli și niște dedesubturi administrative mai puțin știute sau deloc.

  1
  Reply
 4. Solandi

  N-am văzut niciunul din lista de azi. Singurul care îmi face cu ochiul ar fi ultimul. Îl adaug în lista, dar cine știe dacă îl voi vedea.

  1
  Reply
  1. Laura G.

   Offf, ce v-ați face fără mine? 😁

   2
   1

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.