Toată lumina pe care nu o putem vedea, Anthony Doerr

toată luminaToata lumina pe care nu o putem vedea – un titlu ce pare o metaforă, dar de fapt reprezintă un mănunchi de metafore. Sau și mai exact: metafore și realități. Subtile, sensibile, dureroase. Este lumina pe care nu o poate vedea un orb, dar este și lumina undelor radio ce ne luminează spiritul și se plimbă nevăzute pe lângă noi. Este lumina pe care ne-o oferă citirea cărților, aflarea misterelor, chiar dacă sunt scrise în alfabetul braille. Și mai este lumina poveștilor personale și îngropate în uitare ale milioanelor de victime din statele unui război, oricare ar fi el.

Da, acțiunea romanului se petrece în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar luptele sunt domestice, personale, dar nu mai puțin dramatice decât cele din linia întâi. Autorul face un slalom elegant, blând și ingenios printre locuri, perioade de timp și personaje, acordând alternativ câte un capitol fiecarui personaj principal: Marie-Laurre LeBlanc, franțuzoaică, adolescentă, oarbă și Werner Pfenning, german, adolescent orfan și destul de inteligent încât să evite manipularea și duritatea absurdă a fascismului.

Scrisă în decurs de 10 ani, cartea nu are nimic în plus, nimic în minus. Un roman excelent, o scriere complexă, cu personaje (atât principale, cât și secundare) superb conturate, încât e imposibil să nu le iubești. Descrierile sunt atât de minunat-vizuale, încât citind romanul m-am plimbat pe străduțele din Paris și Saint-Malo, am simțit căldura căminului de orfani odată cu Werner, mizeria frontului german în care a fost aruncat la ordin, parfumul de castel medieval al casei din Saint-Malo în care Marie-Laurre și-a trăit aventura. Am trăit emoțiile clandestinătății aducătoare de moarte odată cu menajera Madame Manec, cu agorafobul unchi Étienne și, mai ales, cu daniel LeBlanc, tatăl Mariei-Laurre care trăiește și moare pentru fiica sa.

Și pentru ca ”tabloul” acestei cărți să fie complet, avem o intrigă plina de mister oferită de un foarte prețios diamant ”Marea flăcărilor”, ce trebuie ascuns de cotropitorii nemți pentru a rămâne în custodia Muzeului Național de Istorie Naturală din Paris. Un diamant despre care se spune că îl ferește de moarte pe deținător, însă aduce nenorociri celor din jurul lui. Greu de gestionat un asemenea blestem.

Ingenios ascuns de tatăl Daniel, căutat de nemți și găsit de Marie-Laurre, oare unde va ajunge diamantul ”Marea flăcărilor”? Un mister interesant în jurul căruia Anthony Doerr scrie o poveste superbă din care aflăm cât de multe lucruri și ființe luminoase avem în jur și pe care deseori nu le vedem.

„Deschideți ochii şi vedeți cu ei tot ce puteți, înainte să se închidă pe vecie”.

2 Comments

 1. Anouk

  Am citit-o acum câțiva ani. E prima scriere a cărei acțiune deși se petrece în timpul războiului, îmi lasă o senzație senină.

  Reply
  1. LG (Post author)

   Da, superbă! Mie mi s-a părut și titlul extrem de inspirat 🙂

   Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.