Spânzurătoarea


Autor: Laura G.

Spanzuratoarea Saridwi DjamaniAvând în vedere faptul că politica îmi repugnă și subiectele de scandal din showbiz mă lasă indiferentă (deseori mă irită, dar azi sunt generoasă și zic doar că mi-s indiferente), mă mai opresc cu răsfoitul presei la știrile de natură socială, mai spre ”ce ne doare”.

Nu știu de ce naiba, cu toate că-s un om plin de viață și trăiesc prezentul făcând cu ochiul viitorului, recunosc că abordez cam des subiecte morbide (poate mă atrag contrastele). Așa că, abia am terminat de citit o știre care mi-a agitat neuronii cu dileme și-am zis hai să văd ce spune lumea despre asta:

Singapore urmează să execute vineri o femeie pentru prima dată în aproape 20 de ani, una dintre cele două execuții planificate pentru această săptămânăG4Media via The Guardian

Las la o parte faptul că azi deja execuțiile astea s-au ”executat”, că a trecut vinerea cu pricina, precizez, pentru cine n-are chef să citească articolul, că motivul condamnării este traficul de droguri (30 grame heroină). Ok, asta e legea în Singapore și înțeleg că se aplică cu strictețe.

Doar că, pe o scală personală a gravității infracționale, ordinea vinovățiilor care merită a fi  aspru pedepsite este asta:

  1. Criminali, violatori, abuzatori, pedofili (ultimele 3 categorii fiind tot niște criminali care omoară psihicul și emoționalul victimei, nu se văd vânătăile, dar se simt toată viața)
  2. Traficanți (droguri, organe, persoane)
  3. Delapidatori (hoții ăia mari care fură sume uriașe de la Stat sau din diverse alte fonduri publice)

Nu continui cu următoarele ‘jdemii de infracțiuni grave sau mai puțin, că nu mă pricep să țin lecții de justiție – cine-i vinovat să fie judecat și pedepsit. Cât de aspre credeți că ar trebui să fie pedepsele? Și mă refer în special la categoriile sus-menționate. Adică, cineva care a traficat 30 de grame de droguri merită pedeapsa capitală? Dacă da, cum îi pedepsești pe cei din prima categorie? Și pe cei care fac trafic de persoane sau de organe – ceea ce mi se pare mult mai grav, dar asta e altă scală, cea a traficanților și numa’ a lor.

Altfel spus, credeți că e justificată pedeapsa cu moartea? Dacă da, pentru care vinovăție? Și dacă nu, credeți că există o pedeapsă mai aspră decât cea capitală?

12 Comments

  1. Akon

    E ordinea ta, poate alții văd o altă ordine, in mod cert societatile care inca adoptă pedeapsa capitală.
    La intrebare: stii cum zice o vorbă „când e ca atunci când ești prost, e greu numai pentru cei din jurul tău”.
    Închisoarea pe viață mai se pare mult mai grea.

    3
    Reply
    1. Laura G.

      @Akon,
      Exact, și mie mi se pare că închisoarea pe viață e mult mai grea. Cu condiția să fie pe viață.

      Citisem un titlu de presă (n-am aprofundat) cum că un tip a făcut 44 de ani de închisoare pentru o faptă pe care n-a comis-o (susține el), iar o tipă a ieșit luna trecută după 50 de ani de închisoare făcuți pentru crimă. Ambele cazuri în USA.

      1
    2. Akon

      @Laura, oricum ăia cat mai traiesc nu mai sunt oameni. Am trait ceva mai mult de 50, ma gândesc cum ar fi fost să ii petrec intre patru pereți.
      Brrr

      2
    3. Laura G.

      @Akon,
      Eu mă gândesc:
      1. câți bani cheltuie statul cu un deținut timp de 50 de ani
      2. cum s-o descurca după 50 de ani de izolare, în jungla lumii de azi. Totul a explodat în ultimii 50 de ani 🙂
      Nu cred că pot supraviețui, la vârsta de 70 de ani nu prea mai există resurse de adaptare.

      3
  2. VictorR

    Pedeapsa capitală e un soi de exemplu pentru viitorii -teoretic-infractori, nu pentru cel condamnat ( părerea mea).
    Pedeapsă mai gravă? Să îl ții închis pe făptaș tot restul vieții, izolat de restul lumii. E mai scump un pic decât un glonț, sfoară sau injecție letală dar, na!, totul costă pe lumea asta.
    Pentru final: nu, nu sunt partizanul pedepsei capitale. Dar astea sunt legile. Bune, rele, ale lor, ale noastre… Au un temei, o bază istorică.

    4
    Reply
    1. Laura G.

      @VictorR,
      Da și se pare că acolo, la ei, au efect exemplele astea. Traficul de droguri tinde spre zero.

      Sigur, mai sunt scăpări, dar le prinde în laț.

      1
  3. Vera

    Eu aș da pedeapsa cu moartea pentru cei de la punctul 1 al Laurei. Nu mă interesează că suferă mai mult dacă-i închizi, nu mă interesează tortură pentru ei. Imediat ce se pronunță sentința, glonț, la revedere. Plusez cu pedeapsa cu ani foarte mulți de închisoare pentru oficialii corupți care acoperă făptașii de la punctul 1.
    Femeia din articol nu merita pedeapsa capitală, în opinia mea, la 30g e clar doar cărăuș. Închisoare cu executare era suficientă.

    3
    Reply
    1. Laura G.

      @Vera,
      Habar n-am cum sunt legile acolo, dar nu pot să nu mă întreb dacă s-au descoperit și cei din rețeaua aia, că doar n-a produs ea în cămară 30g droguri. Și dacă cei descoperiți primesc aceeași pedeapsă – măcar să fie treaba treabă.

      1
    2. Paco

      La 30 de grame e consumator și empatic cu prietenii. Adică luați și voi, că mai mult nu am.
      Cărăuș e de la alte cantități.
      Și în general cărăușii nici nu știu ce și unde le transportă ascunse. În afară de ăia care acceptă să le introducă prin diverse găuri, bun personal. Găurile. Și în cantități apreciabile, nu 30 g . E mai scump biletul de avion decât alea 30 de grame.
      Paco, ex-milițian DEA și triplu ștecher în cartelul Metrorex.

      4
  4. Ionuț

    Trăind într-o țară unde cei de la punctele 1, 2 și 3 sunt, de obicei, eliberați înainte de termen, sau chiar necondamnați, dă-mi voie să fiu de acord cu respectiva pedeapsă. Ba, mai mult, am momente când aș fi de acord cu pedeapsa capitală pentru ăia care trec pe roșu sau care nu opresc la trecerea de pietoni, pentru ăia care parchează pe trotuar, pentru ăia care aruncă gunoiul pe geam, pentru ăia care bagă adaos nesimțit la produse de larg consum sau pentru ăia care te silesc să te umilești, să stai la cozi, te tratează cu sictir, indiferent că sunt în instituții de stat sau private. Adică să pedepsesc capital nesimțirea. Cum ar fi?
    Cazul din Singapore mă lasă indiferent. Aia e legea acolo, persoana a încălcat-o și va plăti. Plătește prea mult? Dacă aș fi în locul părinților puștoaicei de 16 ani, drogată și violată în Piatra Neamț, unde era la un concurs școlar, și care a murit în urma supradozei, aș zice că nu. Dacă aș fi în locul părinților atâtor copii distruși de droguri (unii buni prieteni de-ai mei din copilărie) probabil mi s-ar părea mai mult decât ok acea lege. Nici nu mă interesează detaliile, că femeia era sau nu traficant, că erau doar 30g, că, probabil acolo criminalii și violatorii nu sunt executați….. Nu-mi pasă. Este cel mai eficient exemplu pentru toți care ar mai încerca, mult mai eficient decât pușcarie pe viață.

    4
    Reply
    1. Laura G.

      Ionuț,
      Drept e că, dacă te gândești la victimele acuzatului, parcă pedeapsa capitală nu mai pare atât de… capitală.

      Dar aia cu parcatul pe trotuar e prea ”criminală” 🙂
      P.S. În Cța n-am mai văzut mașini pe trotuare de vreo 2-3 ani, că s-au montat opritoare.

      1
  5. singlemom

    Capitala pentru pc 1 al Laurei.
    Capitala si pt pc 2 al Laurei.
    Pe viata pt pc 3.
    Femeia executata clar nu era caraus, cum zice @Paco. Era pt consum propriu, la cantitatea asta. Sau mai exista varianta sa fi fost momeala. Asta inseamna ca pe acelasi zbor cu ea erau alte cantitati, deloc neglijabile, care probabil nu au fost gasite. Traficantilor li se rupe de viata unuia/uneia oarecare, o sacrifica cu buna stiinta.
    Personal sunt de acord cu pedeapsa capitala, desi sunt multe voci contra, dar in unele cazuri nu merita sa traiasca nici macar dupa gratii.

    3
    Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.