Trăiesc de ceva vreme în Danemarca. Șocul cultural a fost destul de puternic, și cu bune și cu rele, mai ales venind din țări mediteraneene, dar azi voi descrie părțile bune, urmând episodul doi cu cele negative. Să o luăm cu începutul și cu disclaimerul că asta este experiența mea și nu e musai sa fie la fel pentru toată lumea.
În primul rând apreciez liniștea, curățenia, respectul pentru privacy și spatiul personal, filozofia lor de viață și echilibrul muncă-viață privată.
Liniștea, inclusiv în orașele mari m-a lăsat mască. La orice ora din zi sau din noapte, deși sunt mașini, oameni, biciclete pe străzi, e o liniște pe care greu o găsești în alte părți ale Europei. Știți gălăgia aceea data de trafic, de persoane, în orașele mai mari sau mai mici, în București la fel ca în Madrid sau Timișoara? Ei, n-ai să vezi asta in Danemarca. În al doilea oraș ca mărime în Danemarca e liniște în amiaza mare la fel ca la miezul noptii. Drept e că mai sparge liniștea asta câte o mașină cu pasageri de prin estul Europei cu muzica la maxim, dar sunt excepții rare. Nu te obosește mersul pe stradă, nu îți mănâncă nervii traficul, te poti bucura de nenumăratele spații verzi în pace. Și e cumva ciudat, că ești totuși înconjurat de lume, mașini, trafic, toate alea. Poate din cauză că majoritatea mașinilor sunt electrice iar decibelii sunt pe la minim? Posibil.
Curățenia este exemplara aproape peste tot, nu are sens să mai zic. Daca cuiva îi scapă ceva pe jos și nu observă, persoana din spate ridică și aruncă la coș. Copiii sunt obișnuiți de mici sa iasă la adunat de gunoaie, câte-or fi ici-colo. N-ai să vezi amabalaje sau PET-uri pe marginea drumului. Nici țigări pe jos.
Spațiul presonal și privacy-ul sunt atât de respectate încât lumea nu are perdele la ferestre, inclusiv eu, dar n-ai să vezi pe cineva că aruncă un ochi în casă la tine. Și nici nu își fac probelme pe tema asta. La fel, poți ieși pe stradă în chiloți, n-ai sa faci eye contact cu nimeni. În transportul public nu se va așeza lângă tine nimeni, chiar dacă asta înseamnă că va sta în picioare. Dacă se stă la coadă, ai să ai măcar un metru în spate liber, nu îți suflă nimeni în ceafă. Per total sunt foarte relaxați, nu te grăbește lumea să-ți azvârli toate alea în plase și să te cari. Îți zâmbesc încurajator dacă te găsești într-o situație mai jenantă, gen ți-ai uitat cardul acasă și ai coșul plin. Nu se oftică nimeni, nu se țipă, nu se înjură.
În general scandinavii sunt foarte legați de natură. Orice moment liber și-l petrec pe afară. Familia și natura ocupă primele locuri in viața lor, de asta orarul de muncă e mai scurt decât în alte țări. Nu e văzut cu ochi buni să stai peste program la muncă, parcă se întreabă ce probleme ai de nu mergi la familie și nu profiți de timp să stai pe afară. Asta e valabil pe orice vreme, iar pe aici cam plouă și e cam frig. Sunt atât de legați de natură, încât au grădinițele de două feluri: una „normală„ unde copii petrec mult timp afară dar stau și înăuntru, iar alt tip unde copiii stau exclusiv afară, indiferent de temperatură sau fenomene meteo. Adica ninge, plouă cu găleata sau e soare, copiii sunt afară. Sunt îmbrăcați în niste salopete groase și impermeabile, iar când îi iau parintii de la grădi arată toți ca niste purceluși, cu noroi din cap până în picioare. Dealtfel scandinavii în general își lasa copiii să doarmă afară, inclusiv iarna. Zic ei că pentru imunitate și pare că funcționează.
Faptul că familia și natura e prioritară se vede peste tot, toată țara și sistemul fiind proiectate în așa fel încât să profiți de ele cât mai mult. Unde dau eu cu sapa, de exemplu, e foarte simplu să spui ca ai nevoie de o zi, 5, 15 libere pentru că vrei concediu să stai cu familia. Niciodată nu ți se spune nu, nici măcar nu ceri voie, doar îi înștiințezi cu ceva vreme înainte despre datele când nu vei presta, apoi îți rezervi ziele libere prin sistemul național al ministerului de finanțe, în baza căruia vei fi și plătit pentru concediu. Două clickuri și aia e tot.
Când am ajuns aici am fost uimită de cât de ușor e să comunici în engleză peste tot, fiind a doua limbă vorbită în țară, și cam de către toată lumea, iar site-urile oficiale unde-ți rezolvi taxele, actele, medicul sunt toate bilingv, ba unele au și limba română.
E o țară unde toată lumea presupune că ești om cinstit și te respectă și tratează ca atare. De exemplu, sunt ferme care își vând din produse punând niște standuri la stradă cu produsele pe ele. Nu stă nimeni să vândă. Dacă îți trebuie, îți iei și lași banii lângă sau îi transferi printr-o aplicație. Nu au camere de vederi să vadă cine ia ce. La început râdeam cu fii-mea, că în alte părți ar dispărea nu doar marfa ci și standul în doi timpi și trei mișcări.
E o țară sigură unde lumea nu prea încuie mașinile și ușile de la casă, unde nu ți-e frică să ieși pe stradă la orice oră singură, femeie fiind, lucru care în alte părți lasă de dorit. Evident că se întâmplă și aici chestii neplăcute, dar sunt excepții. E o țară unde, dacă îţi pierzi telefonul sau portofelul, şansele să ţi-l aducă cineva sunt cam 99% şi am văzut nenumărate cazuri de când sunt aici.
Digitalizarea aici e foarte aproape de 100%, cam orice ai nevoie se rezolvă online, ceea ce presupune eficiență maximă pentru toata lumea. Totul e interconectat, de exemplu fiscul știe când îți scade verificarea la mașină, poliția nu îți cere niciun act, doar verifică nr. de înmatriculare și știu absolut tot ce e de știut despre mașină și despre tine, și tot așa. Eficient? da! Un pic de speriat? Iarăși da! 🙂
Probabil că ar mai fi multe de zis în nota asta pozitivă despre Danemarca, multe pe care încă nici nu le cunosc. Concluzia finală e că Danemarca este o țară unde te simți în siguranță cam din toate punctele de vedere.
Despre reversul medaliei în episodul 2.
Dacă ați călătorit prin țările Scandinave, ce impresie v-au făcut?
Foto: Pexels
Hăăăăăă,, buna aia cu ieși in chiloți si nu faci eye contact cu nimeni. Normal, nici aici daca ieși in chiloți si arăți bine nu faci, doar n-o sa se uite nimeni la ochii tai.
@mm,
Asta cu eye contact e ciudata rau, adica se mira si se fastacesc daca din accident faci ochi in ochi. Nu stiu cum sa reacționeze. Zambesc, saluta, au impresia ca musai ii cunosti de undeva daca te uiti la ei. Ideea e ca nu te baga nimeni in seama, ceea ce pt mine e pozitiv. Nu c-as iesi in chiloti, dar nah 😂
Aștept partea a doua și apoi avem ce discuta. Pentru început: nu trebuie generalizată „Scandinavia”, chiar ei spun despre ceilalți ca sunt diferiți.
PS: Nu mă pot abține: digitalizarea e spre suta de procente. In cat timp poti ajunge la un funcționar de la emigrari sau de la fisc, din momentul in care a apărut necesitatea?
@akon,
In funcție de cât de rapid iti este internetul :))
Adica totul se rezolva online, cu orice instituție. Daca nu te descurci ii suni si te indruma pe telefon ce si cum sa faci. În afară de prima rezidență unde ai de-a face cu cei de la emigrari, nu ai funcționari unde sa ajungi, nu sunt birouri, se face exclusiv online. La emigrari iti faci programare online, te duci in ziua respectiva la ora stabilita cu actele si într-un singur loc iti rezolvi buletinul danez si inscrierea in sistem care iti da acces la medic de familie si la aplicatiile oficiale cu care ai acces apoi peste tot, la toate siturile oficiale, inclusiv fisc. Cam atat interacționezi „live”. Restul online.
Scandinavia nu trebuie generalizata dar din f multe pc de vedere este la fel. Se aseamănă in comportament, in legi, în atitudine, în ce mananca, ma rog, ai inteles ideea :)))
In multe din cele povestite de tine, e diferit față de Norge. Ca să mă refer numai la comentariul de mai sus, aici dacă nu ii privesti in ochi cand conversezi e semn de mare aroganță.
Ca să faci o programare online găsești loc peste vreo două luni. La fel și la medic specialist. Poate că limbile se aseamănă și valutele sunt tot coroane, dar nu sunt de acord cu generalizarea „Scadinavia”. Dar asta e doar parerea mea
@akon,
La medic e la fel si aici, povestesc despre asta in ep 2. Cu privitul in ochi cand ii vorbesti cuiva, da, e firesc. Eu vorbeam de privitul in ochii unui necunoscut, gen pe strada, in vreun magazin etc.
Norvegienii vin aici in vacanta, ca e „mai ieftin” :))))
Nicio generalizare nu e sănătoasă, dar intre popoarele scandinave exista multe asemanari de care ei chiar sunt mândri. In rest sunt convinsă ca suntnsi destule diferențe. In Norvegia am fost doar asa, rapid, nu am locuit acolo desi aia a fost destinația initiala insa n-a fost sa fie tura asta. Poate pe viitor 🙂
@singlemom, ieftineală curată la voi acolo. Am trecut vara trecută ca acceleratul prin haltă. Bine, prima dată am sărit peste ieftineala din Malmo😁
Hai cu episodul 2!
Stai să apară Paco Mondialul spaima Spaniei prin zonă și vă nimicește toată seninătatea aia rococo.
@paco,
Te asteptam ca si cand 😂😂
Iar a scris greșit Intergalacticu’ ? Pfoaiii …
Se face căpșunile la Danemarca? Da’ varza ? 🤪
Am fost cu ceva ani în urmă în Danemarca, printr-un program Ro-Dk, 12 zile în Aarhus, dar am vizitat și capitala. Eram într-un grup și aveam un autocar la dispoziție pentru toate deplasările, deci ne-am plimbat destul zilele alea.
Îmi amintesc că totul era ordonat (arhitectural), curat, politicos, amabil. M-a impresionat modestia lor, în ansamblu – comportament, îmbrăcăminte, mașini, case. Nimic epatant, nici vorbă de opulență sau aroganță.
Și-mi mai amintesc că, în iunie, am îndurat un frig de parcă-l simt și-acum în oase. Plecată de-aici pe căldură nu m-am așteptat să fie atât de frig acolo. Am avut destule zile însorite, numa că soarele ăla era de poză, nu încălzea, am tremurat mai tot timpul 🙂
@laura,
Da, sunt educați sa nu se credea mai.buni ca altcineva, si asta se vede cam in toate aspectele vieții. Sunt minimalisti in tot, de la case la îmbrăcăminte. Dar a nu se confunda cu frugalitatea, nici vorba. Se cheltuie f mult pe branduri din orice categorie de produse, dar sunt branduri care nu se vad, doar se stiu, sa zic asa :))) nu prea vezi aici gucci, fendi sau mai stiu io ce. Zic de branduri de îmbrăcăminte ca e mai la îndemână. Se imbraca in branduri care costa triplu, dar fara logo-uri pe ele. Doar cine cunoaste stie :)))
Cat despre caldura, probabil încălzirea globala e de vina, dar e din ce in ce mai cald, se pare. Media temperaturii a crescut. In iunie au fost mereu cam 23/24 de grade ziua, cu intre 7 si 14 noaptea. Mie mi-e foarte ok la temperaturile astea, dar daca vii de la 35 de grade, da, ti-e un pic racoare :))
Mi-am amintit o fază haioasă: tot grupul era cu oameni din mass-media și, ajunși acolo, majoritatea urmareau jurnalele de știri de la tv. Nu înțelegeau daneza, dar erau atenți la ton, mimică, gestică, imagini – era pe vremea când ”știrile de la ora 5” aveau un succes fulminant la noi.
Ei bine, toată lumea dezamăgită – știrile erau banale, nimic remarcabil, nici scandalos. Într-o zi a fost mare scandal în mass-media lor, toată țara revoltată că un fermier (cu fermă de porci) a fost prins că dădea mâncare la porci neconformă cu normele. I-au închis ferma ăluia. Ăsta a fost tot scandalul în 2 săptămâni. La noi, subiectul n-ar fi avut loc să fie menționat nici la matinal 🙂
@Laura,
Da, pare cunoscut scenariul asta :))
Plictiseala pe tema asta. Mai e cate un eveniment d-asta, mai fura cineva o bicicleta, mai câte unul care încearcă o frauduloasa, dar sunt puține, oricum. In general e liniște si pace.
,,În general e liniște și pace,,.
Decât un pic să găsesc bilet de avion la preț decent și o săptămână de concediu.
Să vezi atunci cum se face coadă la moaștele Sfântului Ansgar Luminătorul Danemarcei ca să fie biletul dus-întors.
@paco,
Pai sa nu le strici zenu ca devin agresivi :)))
S-a întâmplat sa vad unul care canta pe strada dupa amiaza, cu puțin alcool la bord. In 3 min au venit 2 mașini de politie, l-au luat pe sus si ura si la gara :))
@singlemom, un bețiv luat cu o mașină de poliție e acceptabil.
Dar un un bețiv dus cu două mașini e deja înfricoșător.
Ăia sunt animale ? Cum dracu’ să ciopârțești un om doar că a cântat pe stradă ?
Rămân pe Spania, aici stropesc florile din picioare și nici măcar amendă nu iau.
Cam 80% din ceea ce scrii tu aici am descoperit, când am ajuns în Olanda, fără perdele, liniște pe șosele, curățenie etc.
Referitor la „chiloți”, am adus o prietenă de-a mea pe acolo. Asta ca românca, când iese în oraș trebuie să fie ca la parada modei. O fustă din aia minijup, geacă de piele, niște botine super mișto pe ea, vă rog să mă credeți că toată lumea se uita la noi și prin noi mă refer la ea 😂. Până și babele se opreau să se uite la gagica asta. Cred că niciodată nu am mers mai mândru, ținând o gagică de mână cum a fost atunci pe străzile Amsterdamului.
Nu știu cum stau cu digitalizarea, pentru că nu am mai fost pe acolo de foarte mult timp. La capitolul acesta pot spune că în Qatar am întâlnit cea mai mare digitalizare dintre toate țările în care am avut ocazia să ajung.
Mișto articol, mi-a plăcut… aștept cu interes și partea a II-a!
@baghera,
Tind sa cred ca pe strazile Amsterdamului vezi mai multa lume in chiloti decat in dk :))
Strainii se adaptează locului si nu vezi lume îmbrăcată strident sau „altfel „. Toti sunt foarte casual, chiar si acolo unde nu te astepti. Nu pun preț pe imagine, ceea ce e foarte pozitiv.
Corina, ai scris atât de frumos încât m-aș muta și mâine în Danemarca! 🤗 Iar eu sunt aia care zicea că nu ar putea să trăiască decât în România. Nu am fost niciodată în nicio țară nordică (singură țară vizitată a fost Spania, o săptămână în 2010), dar de câte ori e caniculă vara, îl ameninț pe bărbată-miu că fug în Suedia. Sunt rea de căldură. 😁
Mi se pare minunat că e liniște în marile orașe. De câte ori mă întorc din București, după controlul fetei la aparatul dentar, sunt căpiată două zile. Probabil am și eu ceva din spectrul autist ca fii-miu pentru că nu suport zgomotele, aglomerația… Acum stau în hamac, sub cireș și sunt zen ca un călugăr budist. 🤭 Copiii însă de-abia așteaptă să termine tatăl lor cu renovatul să se întoarcă la bloc.
Cum s-a adaptat fiica ta când v-ați mutat în Danemarca? 🙂
@blanche,
Cu fii-mea e dificil. In primul an, adica prima iarna in danemarca, ca am ajuns in noiembrie, inițial parea ok, locuri noi, cultura noua si f diferita fața de ce traisem înainte, dar dupa perioada inițială a intrat într-o depresie crunta. Acuma nu vreau sa zic ca a fost vina locului 100%, clar au fost mai multe elemente împreună, dar locul in sine a contribuit foarte mult. Peste vara a fost ok. Iarna trecuta, deci a 2a aici, am trimis-o o perioada in spania, sa vada soarele, ca se ducea din nou in cap. Iar iarna viitoare va pleca din Danemarca. Ei nu ii e ok. Probabil conteaza si ca e homeschooled, deci nu are tangenta cu alti tineri de varsta ei, dar tot homeschooled a fost si in alte tari si nu a avut probleme din astea. Acum se intoarce acasa dupa a doua repriza de spania si franta pe anu asta si deja se gândește cand si unde pleacă. E dificil cu socializarea in dk, in general vorbind, dar pt tineri e si mai si. Am scris in ep 2 despre asta, follow me for more :)))
@blanche,
A propos de dentisti, până la vârsta de 21 de ani au toate curele dentare gratuite, indiferent ce înseamnă asta. Fii-mea primește mesaj cu programarea o data la 6 luni pt control si igiena. Daca e necesar ceva pe lângă, se face la 0 costuri. Dealtfel toate serviciile medicale inclusiv private sunt gratuite pana la 18 ani. Gen daca primești programare la cele de stat prea tarziu si gasesti loc la privat mai repede, e gratis. Daca esti rezident, of course. Daca nu, costa un braț si-un picior sa te vada un medic.
Am ajuns azi intr-un sat din efervescentul Balkani, din Halkidiki. Straduță cu sens unic, pe stânga cazarea unde știu că am parking pe undeva, in dreapta un parking, gen curte. Libere multe locuri, parchez, mă duc să găsesc proprietara, aflu că mi-a păstrat loc pe stânga cum veneam, hai sa mut mașina. In timp ce ies din parcarea inițială, la volan, văd o doamnă venind către mine, cu eye contact binevoitoro-mustrător. Aflu că n-am voie să parchez acolo, zic că acum știu, ca dovadă, iată, plec și semnalizez să ies in stânga, pe interzis. 2 m mai in spate era locul pregătit, dar ca să parchez cât mai aproape de zidul clădiri și să pot să și ies, trebuia să fac această manevră. Toate mașinile erau astfel parcate. Din față venea agale o dubiță. Femeia se inflamează brusc “ohi, ohi, kaneis lathos kopela moy!Tora aftos pos tha perasei?”. “Nu, nu, fata mea, greșești! Acum el cum o să treacă?”. În secundele următoare am parcat, am salutat șoferul dubiței in semn de mulțumire pentru răbdare și înțelegere, omul m-a salutat înapoi, pe doamna am ales să o ignor cu eleganță de la momentul inflamării. Pot să consider că m-am comportat scandinav ?😁.
N-am fost până acum in țările scandinave, doar am citit despre ele, și bune și mai puțin bune. Evident, mi-ar plăcea să merg și probabil că o voi face cândva. Până atunci…hai să aflăm cât mai multe.
@anduta,
Da, te-ai comportat exemplar de scandinav :)))
Doar ca aici n-o sa fie nicio doamna sa iti zica ceva, stau cuminți si așteaptă pana iti faci damblaua si iti dai seama singur ce ai gresit. Si daca nu iti dai seamă te lasa in pace oricum, dar urmeaza amenda usturatoare. Am parcat într-o zi in parcare cu plata pe toata ziua, ca aveam treaba de calatorit si am lasat masina, cand m-am intors zbang amenda. Desi platisem parcarea, nu aveam ceas din ala in parbriz care sa arate la ce ora am ajuns. Desi parcarea era plătită pe 24de h, deci irelevant la ce ora am ajuns, ca expira la miezul noptii iar eu m-am intors înainte. Amenda fara drept de apel. Deci da, cateodata e ok sa-ti zica cineva ca gresesti :))
Singlemom, cred că dacă vine aici un scandinav/o scandinavă sadea își pune mâinile in cap. Deci toate mașinile de pe strada asta sunt parcate in așa fel încât e clar pentru oricine că s-au încălcat niște reguli de circulație. Și se vor mai încălca. Parcă este o coaliție tacită si monstruoasă a lipsei de respect față de regulile rutiere! Evident, următorul pas ar fi să alerteze Poliția, să-și facă treaba, păi? Pe de altă parte, am așa o suspiciune că asta nu se va întâmpla…😂 Saaau, să continui eu oare comportamentul scandinav și să anunț poliția? 😃
@Anduța,
Sunt sigură că poliția de acolo știe 🙂
Pare-se că în țările din zonele calde oamenii sunt mult mai relaxați (delăsători/permisivi/neregulamentari). O fi având legătură cu clima?