Poeme pentru tine, de Nelu Preda

Poeme pentru tineDe 1 Martie, toate femeile primesc un mărțișor în versuri oferit de poetul Nelu Preda – multe și superbe versuri! Acest text e doar șnurul mărțișorului. Mărturisesc (ușor jenată) că nu sunt o cititoare de poezie. Probabil că mintea mea nu absoarbe cu lejeritate scrisul în versuri, asta e!, nimeni nu e perfect. Asta nu înseamna că n-am savurat cândva versurile lui Eminescu sau ale lui Minulescu… Recent, un poet român necunoscut (încă) mi-a atras atenția cu versurile lui – Nelu Preda. Versuri multe, calde, cu mesaje interesante. Mi-a atras atenția mai întâi Omul Nelu Preda – decent, echilibrat, manierat și cu o gândire pragmatică, inginerească, conformă cu formația lui profesională. Poeziile lui m-au surprins! – nu cunoști în fiecare zi un inginer-poet. Poate nici în fiecare an. Deseori, nici măcar într-o întreagă viață…

Poemu’-acesta-i pentru tine, iubita mea din depărtări!
Tu ai plecat pe căi străine – ne-om întâlni în alte zări.
Când soarta ne va reuni, va fi exact cum îmi doresc,
Tu, muza mea cea călătoare, iar eu poetul pitoresc.
(Poem pentru tine)

Poeme pentru tine este primul său volum de poezii publicat zilele astea și, așa cum îl știu eu pe autor, cred că vor urma curând și alte volume. Pentru că Nelu Preda este un poet prolific și de nestăvilit.

Prefața cărții Poeme pentru tine prezentată de Camelia Ardelean ne vorbește elocvent și competent despre versurile lui Nelu Preda ce abia au văzut lumina tiparului:

Deși aflat la primul său volum de poezii, Nelu Preda impune o notă masculină personală, ce reflectă fragilitatea unui suflet greu încercat de viață, care se străduiește să își găsească, (și) prin scris, echilibrul și împlinirea. În ciuda debutului tardiv, la aproape 55 de ani, Nelu imprimă versurilor sale o candoare și o prospețime adolescentină, de tânăr ce refuză să dea piept cu cruda realitate. El reușește să ajungă la inima cititorului printr-un mesaj calin, sincer și direct, dându-ne de înțeles că niciodată nu este prea târziu pentru a face ceea ce îți dorești, mai ales dacă acest lucru îi poate bucura și pe alții.

Poeziile din acest volum sunt inspirate dintr-o sferă foarte largă de teme și fiecare temă e atinsă profund, fie într-o notă mai sobră sau una mai veselă, mai dramatică sau umoristică, mai directă sau mai subtilă. Nelu Preda scrie cu talent despre: iubire, natură, trecerea necruțătoare a timpului; despre femei, despărțiri și regăsiri, dureri; despre părinți, bunici, prieteni, copilărie; despre tot și toate, despre viață – pentru că Nelu Preda trăiește poezia și apoi o scrie.

În Eden, unde ne-am cazat pentru un mic sejur,
Apartamentu-i mobilat fără nici un cusur
Numai deșteptătorul sună și iată mă trezesc
Afară este lună, tu dormi, eu te iubesc.

(Vis)

Volumul Poeme pentru tine se adresează  cititorului de orice vârstă, care, în ciuda vremurilor de acum, mutilatoare de suflete uneori, mai crede în iubire și în forța ei vindecătoare.

Poeme pentru tine costă 15 lei și poate fi comandată la Editura Izvorul Cuvântului, (epuizată) prin e-mail: preda.nelu2@yahoo.com sau telefon: 0729 965 207

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.