Petrecerea de divorț


Autor: Anduța

divorț4Zilele trecute, în colțul meu de internet s-a aprins destul de puternic reflectorul pe două piese muzicale noi. Una a Shakirei și cealaltă a lui Miley Cyrus. Trecând peste părerile despre artiste, melodii sau versuri, un lucru mi-a atras atenția în mod special. Respectiv că ambele piese sunt, cum s-ar zice în popor, “cântece de despărțire”.

Motiv pentru care mi-am propus să fac o scurtă plimbare mentală pe drumuri muzicale deja străbătute, cu intenția de a găsi “cântece bune de despărțire”. Misiune neîndeplinită, că m-am speriat din start la ce mi-a venit în cap.

Cine iubește și lasă” (Maria Tănase) – hai, măi, chiar așa, cu blesteme? Nț. “Without you” (Mariah Carey) – ete na, cum să nu mai poți trăi fără el/ea?.  “I will always love you” (Whitney Houston) – ok, îmi place ideea de a păstra amintirile frumoase și un loc special în suflet, da’ “I’ll think of you every step of the way” mi se pare deja cam prea mult.

Cât pe ce să mă las păgubașă și să-mi închei plimbarea înainte de a o începe. Noroc că mi-am adus aminte cum, cu ceva timp în urmă, am descoperit, într-un bar, un pliant. Din care am aflat că localul respectiv organiza petreceri de logodnă, petreceri ale burlacilor/burlăcițelor, petreceri de nuntă, de botez și de… divorț. Am făcut atunci ochii mari la ultimul tip de party, după care am râs cu lacrimi, după care am concluzionat că “hmmm, da’ de ce nu?”. De ce să nu închei o relație frumos și petrecăreț?

Așa că mă gândesc să bag un filtru, adică să caut cântece bune de despărțire, care să se potrivească și la o petrecere de divorț. Top of mind îmi vine, zic eu, piesa perfectă: Și-altă dată, și-altă dată, o s-o facem și mai și mai lată.

Ce, nu vi se pare perfectă? Atunci, ziceți-le voi pe alea perfecte, ha! 😛

Acu’ realizez că parcă am cam dat buzna, cu casetofonul pe umăr, fără să zic măcar “Bună! Mă bucur să vă regăsesc aici!”. Cântece despre lipsa de maniere, de-alea ar trebui să caut!

27 Comments

 1. Anduța

  Hai, bună dimineața la cafeluță! 😁Cât vă gândiți voi la cântece de petrecere de divorț, eu mă duc să mă joc puțin cu emoticoanele de la articolele precedente. 😋

  3
  2
  1
  Reply
  1. Solandi

   Bună dimineaţa!
   Până îmi beau cafeaua, eu l-am întrebat pe chatGPT despre melodii de despărţire. A făcut o listă de 10 şi o scurtă caracterizare generală e genului. A scris aşa:

   „Everybody’s Got to Learn Sometime” – The Korgis
   „I Will Remember You” – Sarah McLachlan
   „It’s So Hard to Say Goodbye to Yesterday” – Boyz II Men
   „I Will Always Love You” – Whitney Houston
   „Goodbye My Lover” – James Blunt
   „I’m Not the Only One” – Sam Smith
   „Someone Like You” – Adele
   „Yesterday” – The Beatles
   „Unbreak My Heart” – Toni Braxton
   „I’m Not in Love” – 10cc
   Melodiile de despartire sunt acele melodii care sunt scrise sau interpretate despre momentele dificile ale despartirii, cum ar fi suferinta, regretele si dorinta de a fi impreuna din nou. Ele exprima emotii puternice si au un impact emotional asupra ascultatorului, ajutandu-i sa-si exprime propriile sentimente legate de despartire.

   Acum mai rămâne să verificicăm dacă toate de acolo sunt ,,de despărţire”, sau titlul vreuneia dintre ele l-o fi indus în eroare, versurile fiind despre altceva de fapt.

   1
   1
  2. Anduța

   Ia că m-am conversat și eu puțin cu AI-ul.
   – Bună dimineața, Chatty. Care este melodia ta preferată despre despărțiri?
   Nu am capacitatea de a avea preferințe sau sentimente, dar pot să îți recomand câteva melodii care au fost considerate ca fiind despre despărțiri și au avut succes în trecut: „Someone Like You” de Adele, „All of Me” de John Legend, „Say You Love Me” de Jessie Ware, „Someone You Loved” de Lewis Capaldi, „I Will Always Love You” de Whitney Houston.
   Boldurile le-am pus eu acum. Pffff. :))))

   2
  3. J

   Îmi place ce sugerează Gepeteu’. Nu chiar de petrecere de divorț, dar melodii finuțe, un pic tristuțe, de despărțire amiabilă și regrete moderate.
   Dar se vede că e „născut” recent (GPT-ul :)), fiindcă nu știe d-alea adevărate, de despărțire tristă, friguroasă ca o zi ploioasă de toamnă. Nu a trecut prin prea multe despărțiri (GPT-ul :)).
   Pun și eu lista mea cu d-alea grele de te fac să folosești borcanul cu barbiturice pe post de antreu la sticla de vodcă, după ce te-ai despărțit de iubirea vieții prezente, trecute și viitoare, toate la un loc (până la urmă e tot un fel de petrecere e, că nu e obligatoriu ca toate petrecerile să fie vesele).
   -Lara Fabian „Je t’aime”
   -Guns „Don’t cry”
   -Rammstein „Ohne dich”
   -Blue system „You are lying”
   -System of a Down „Lonely day”
   -Nazareth „Love hurts”
   Iar in caz de suferință „pe românește”, recomand Mihaela Runceanu cu „Iartă” și „De-ar fi să vii”, Mălina Olinescu cu „Mi-e dor de tine”, Cargo cu „Ploaia”, dar varianta cu Kempes la voce, și piesa de rezistență care te bagă în depresie chiar și când nu e cazul… Florin Chilian „Chiar dacă”. Să tot petreci de despărțire/divorț! 🙂

   1
   2
  4. Solandi

   Mi-ai amintit de Lara Fabian cu Je Suis Malade.
   Tot de despărţire, tristă până în măduva oaselor.

   Am ascultat la un moment dat o interpretare superbă a acestei melodii; de către o tânără de 12 ani, Elena Hasna (se întâmpla acum vreo 9 ani). Nici nu știu care versiune îmi place mai mult. Originala sau asta:
   https://youtu.be/RaEg4KVz2sE

   3
 2. Mona

  Perfect ar merge și „Perfect fără tine! ” Că dacă e bal, bal să fie!!!

  O singură problemă majoră, văd eu, la o astfel de petrecere. Cum reduci la tăcere corul. Că nu știi când îi apucă și o să se lălăie general: „Eu ți-am spus, dar nu ai ascultat!”

  Bine ai venit! Vezi că dacă ne trimiți la culcare, dăm divorț :)))

  4
  2
  Reply
  1. Anduța

   :)))) Meam, „Amintirile mă chinuiesc, amintirile mă răscolesc” acum. 😛

   4
   2
  2. Mona

   Prea multă melancolie strică, așa că propun:
   „Hai și tu, dacă simți așa
   Vino-n gașca mea!”

   2
   1
   1
 3. VictorR

  Păi dacă prin unele locuri avem fanfara la înmormântare de ce ar fi ciudată orchestra de divorț? 🙂

  2
  Reply
  1. Anduța

   Dar n-ar fi deloc ciudat, ba chiar ar merge perfect pentru a acoperi corul „Eu ți-am spus, dar nu ai ascultat!”-iștilor. 😀

   3
 4. J

  La despărțiri/divorțuri amiabile și plină de voie bună nu prea mă pricep, mi-e și greu să-mi imaginez cum se întâmplă așa ceva, cu toată lumea veselă și fericită. În mintea (și din experiența) mea minim unul dintre cei implicați în proces se simte mizerabil, are regrete, suferă.
  Ei bine, la despărțiri d-astea cu suferință, lacrimi, regrete, tentative de sinucidere, comă alcoolică, depresie, aș putea aminti câteva melodii potrivite (tot așa, din proprie experiență, ca martor sau chiar direct implicat) :), dar pă veselie nu mă bag.
  Sunt totuși curios, la petrecerile alea de divorț organizate de restaurante se prezintă ambele părți implicate, cu prieteni, nași, neamuri? Sau e doar pentru una din părți cu motto-ul petrecerii „Bine c-am scăpat de [insert aici chestii jignitoare la adresa fostei/fostului]!” ?

  1
  2
  2
  Reply
  1. Anduța

   În căutarea unei poze pentru text am dat și eu search pe google după idei. Am dat și peste niște exemple de „invitații petrecere de divorț” (căci petrecerea începe cu o invitație, nu?) și este adevărat că am găsit mai mult pe zona individuală „free at last”, „I do-I did- I’m done” și din astea. Dar și „Untying the knot”, care mi se pare destul de amiabil. Habar nu am cum ar fi o petrecere de divorț pe veselie, cu ambele părți desigur, da’ tre să se poată. În toată lumea asta mare…

   1
   2
  2. Mona

   Și ce e cel mai important: cât merge darul la o astfel de petrecere? 🤣

   3
 5. BaGheRa

  Anduța, oare la petrecerea de divorț se lasă oare cu cadouri pentru care ar trebui din nou să facă partaj?
  PS. Animal X – N-am crezut

  3
  2
  Reply
  1. Anduța

   De ce nu? Cadouri sau măcar flori. Măcar câte o floare pentru fiecare fost partener. Musai partaj atunci, jumi-juma, să plece fiecare acasă cu un număr impar de flori. Frumos, elegant, cât de cât. 🌹 / 🌹

   3
 6. Laura G.

  Pe principiul ”decât un cuplu nefericit, mai bine doi fericiți divorțați”, ar merge o petrecere. Ba chiar două. Fiecare partener cu party-ul lui. Nu de alta, dar abia au terminat o serie de scandaluri, să nu înceapă altele la organizarea unei petreceri comune.

  Citind comentariile, pare-se că toată lumea e pregătită (psihic) de divorț. Singura dilemă ar fi ce melodii să se cânte 🙂

  2
  2
  Reply
  1. Anduța

   Eu nu-s pregătită de divorț! Ce fac dacă mă invită cineva la o petrecere din asta? Sunt atâtea lucruri pe care încă nu le știu: la ce muzică să mă aștept, ce cadou să fac, mă îmbrac sau nu în negru. Complet nepregătită m-ar prinde! 😀

   5
  2. Laura G.

   @Anduța,
   Lui – un fier de călcat rufe / Ei – o trusă de scule 🙂

   2
   1
  3. Viv

   Să nu fie „The winner takes it all” dacă treaba e nașpa între divorțați dar să fie „Pleacă! Mâine o sa-mi treacă” dacă-s…așa și așa.

   3
 7. BaGheRa

  Ce făcuși @Anduța lăsași link către blogul acesta și te-a șters Mihai 😂😂😂😂.

  3
  1
  Reply
  1. Anduța

   Ce să-i faci, pățăști. 🙂

   3
   1
  2. BaGheRa

   Mi-a trecut și mie prin cap să las, dar m-am gândit ce aș face eu în locul lui și probabil că la fel aș fi făcut. Așa că m-am abținut!

   2
  3. Laura G.

   Nu tulburați apele!
   Fiecare cu lacul lui. Sau cu balta… depinde cât de agitată e 🙂

   2
  4. Anduța

   Aline, eu nu știu ce aș fi făcut. Nu știu ce s-a întâmplat și nici nu voi ști vreodată. Plus că eu mă abțin mai greu! 😛 Laura, 👌.

   3
  5. BaGheRa

   @Laura, nu tulbur apele eu ți-am zis de la bun început ca vin doar dacă nu se aruncă cu noroi sau chestii de genul. Independent și no problem ca orice alt blog din blogosferă.

   1
  6. Laura G.

   @BaGheRa,
   Punem diguri, site, tifoane, orice e nevoie ca să rămână apele limpezi.
   În nota articolului – decât o îmbârligătură mizerabilă, mai bine un divorț curat 🙂

   5
 8. Roxana

  Varianta mea: eu și câteva prietene petrecărețe la un bar, primind coctail-uri gratis de la un barman care are jumătate din vârsta mea. Pe o insulă exotică. Plus karaoke Laura Stoica – Un actor grabit. Păi dacă după căsătorie a urmat luna de miere, după divorț nu ar trebui să urmeze ceva și mai bun?

  2
  1
  Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.