Otrava iubirii, de Éric-Emmanuel Schmitt


Sau Romeo şi Julieta în varianta secolului 21

otrava iubiriiÎncă o carte frumos scrisă de Éric-Emmanuel Schmitt. În puţine pagini, aşa cum ne-a obişnuit, autorul concentrează povestea a patru adolescente prietene. Fără intervenţia „subiectivă” a vreunui intrus povestitor, aceeaşi acţiune a romanului ne este relevată de cele patru fete în jurnalele lor personale. Şi foarte intime… Julia, Colombe, Raphaëlle şi Anouchka ilustrează adolescenţa începutului de secol 21, cu multitudinea de faţete, trăiri, tulburări şi frustrări, sentimente învolburate şi dureri catastrofale.

În plan secund, dar important, cele patru domnişoare împreună cu colegii de şcoală pregătesc spectacolul shakespearian Romeo şi Julieta. Croşetând la acest eveniment artistic, fetele se întâlnesc la cafeneaua preferată unde îşi împărtăşesc dezamăgirile provocate de despărţirea părinţilor şi de indiferenţa băieţilor la care ele visează. Când nu sunt împreună, fiecare încarcă paginile jurnalului personal cu aprecieri sau critici la adresa celorlalte.

În Otravă iubirii temele sunt vechi, abordările sunt noi: prima iubire, sexul, loialitatea, prietenia, invidia, secretele umbroase, intriga. Da, mai ales intriga! Ca şi în povestea shakespeariană, secretele şi intriga conduc cele patru personaje spre o dramă cu final neaşteptat. Julia inventează un iubit când, de fapt, iubeşte în secret pe altcineva.  Raphaëlle este băgăcioasa de serviciu care manipulează lumea cum îi convine ei. Colombe devine extrem de conştientă de sexualitatea ei şi nu pierde timpul visând, ci cucerind şi jonglând cu partenerii de amor.  Anouchka e mai potolită, însă are aspiraţii îndrăzneţe în lumea agitată în care se învârte.

La spectacolul şcolar se dau cărţile pe faţă. Rolurile celor doi îndrăgostiţi sunt jucate de Julia – în rolul Julietei – şi de Raphaëlle – în rolul lui Romeo (din lipsă de colegi amatori de teatru). Rolurile sunt luate în serios, drama e bine jucată, iar la final tragedia e totală. Spectatorii devin martorii unor decese spectaculoase. În direct, pe scenă. Cum, cine, de ce? Aflaţi citind Otrava iubirii. Un roman simpatic, realist, presărat cu umor, chiar dacă abordează o dramă…

Modelele de ieri nu sunt neapărat şi cele de azi, în schimb pasiunea se dezlănţuie cu aceeaşi violenţã şi mânie. În acest sens, Romeo şi Julieta sunt şi rămân arhetipurile pasiunii eterne.“ – Eric-Emmanuel Schmitt

Un roman oferit de Libris unde găsiţi peste 100.000 de carţi online, acum cu un discount substanţial. Iar transportul e gratis, indiferent de comandă!

2 Comments

  1. Barbalata Mirela

    Nu am citit cartea. Mersi de recomandare. Imi place cum suna 🙂

    Reply
    1. LG (Post author)

      Si acest scriitor are romane super-faine. Nu-l ocoli! 🙂

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.