Oscar şi Tanti Roz, de Eric-Emmanuel Schmitt


oscarSă vă prezint personajele, că sunt importante în cartea asta fascinant de frumoasă şi crudă, în acelaşi timp.

Oscar este un băiat de 10 ani, care din cauza leucemiei ce-l bântuie, arată de şapte. I se spune Bilă pentru că şi-a pierdut tot părul şi capul lui arată ca porecla. Este isteţ foc, năbădăios, sensibil şi premtur maturizat – aşa cum sunt copiii bolnavi.

Tanti Roz este o tanti îmbrăcată în halatul roz al îngrijitoarelor voluntare. Aşa îi spune Oscar şi nimeni nu-l contrazice. Este Tanti Roz a lui, singura din personalul medical care-l înţelege şi reuşeşte să-l împace cu starea de bolnav în fază terminală. Exasperat de laşitatea adulţilor, Oscar o iubeşte pe Tanti Roz tocmai pentru că doar ea îi spune verde-n faţă că va muri curând.

Oscar şi Tanti Roz este o carte pentru oricare dintre noi – copil sau adult. Cu o blanda francheţe ne învaţă cum să ne trăim viaţă acceptându-ne moartea cu decenţă şi seninătate.
Prin prisma subiectului, ar putea părea o carte tristă, dar taletul lui Eric-Emmanuel Schmitt pune atâta umor în Oscar, încât râzi la fiecare pagină citită.

Oscar nu crede în Dumnezeu, dar pentru că Dumnezeu este bun prieten cu Tanti Roz, acceptă – la sfatul ei – să-I scrie zilnic câteva rânduri. Ei bine, scrisorile lui Oscar către Doamne-Doamne dau toată savoarea acestei lecturi.

Încă o dată, Eric-Emmanuel Schmitt ne demonstrează cum se pot spune multe în puţine cuvinte şi cum se poate filozofa cu fraze simple.

Oscar şi Tanti Roz – un mic roman cu gust dulce-amărui, pe care, odată citit, nu-l mai poţi uita. Închizi ultima copertă şi-ai vrea să-l citeşti iar. Pentru că ceea ce descrie se află în sufletul fiecăruia dintre noi. Superb!…

Acest roman vă este oferit de Diverta şi îl puteţi comanda de pe Dol (Diverta online). Iar Club Diverta vă stă la dispoziţie cu noutăţi editoriale şi nu numai…

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.