Odd Thomas, sau horror în serie – Dean Koontz


Odd-Thomas-eDean Koontz continuă seria Odd Thomas cu volumele 2, 3 şi 4 în acelaşi stil descriptiv, misterios şi încărcat de umor hâtru. Odd are abilitatea de a intui un pericol iminent semnalat prin vizualizarea unor bodachi – entităţi ciudate, pasive, ce se adună acolo unde ar urma o vărsare de sânge. Odd are și capacitatea de a vedea fantomele morţilor ce încă n-au trecut “dincolo” din diverse motive, de ei ştiute. Acesta-i un alt “dar” al lui Odd de care nu este prea încântat. Şi peste toate aceste vedenii, el este înzestrat cu o intuiţie specială pe care o numeşte “magnetism psihic”. Acesta este Odd Thomas – un personaj simpatic, voluntar, firesc în acţiunile sale şi foarte uman în comportament, chiar dacă paranormalitatea lui ne dă fiori de tip horror.

Volumul al doilea al seriei – “Odd Thomas pe vecie” este ceva mai static decât primul, pentru că acţiunea se petrece într-un vechi şi ruinat cazino aflat în deşertul Californiei. Ca să-şi salveze prietenul de la moarte, Odd se luptă cu trei personaje – evident, negative – rătăcindu-se şi căutăndu-se toate în întunecimea fostului cazino. Cele trei personaje nu-s nici ele prea obişnuite. Iar descrierea lor de către Koontz îl face pe cititor să-şi tot pieptene părul de pe ceafă. Cu greu şi destul de afectat reuşeşte Odd să salveze situaţia aşa încât să scape cu viaţă atât el, cât şi prietenul său.

Şi uite-aşa ajungem la volumul al treilea – “Fratele Odd” –  în care îl găsim pe tânărul Thomas într-o mănăstire de călugări. Aflat aici doar pentru o reculegere personală, fără a se călugări, Odd descoperă, cu abilităţile sale, pericolul morţii planând asupra unor copii găzduiţi în scop caritabil. Aventurile sunt multe, palpitante şi situaţiile complicate. Descrierile furtunii de zăpadă din Sierra sunt absolute superbe, iar ascunzişurile lăcaşului monahal îţi pot oferi ore de insomnii. Numai Koontz este capabil să despice atomul în patru ilustrând frumuseţea unui fulg de zăpadă, ca apoi să te sperie cu umbra acestuia. Tot Koontz ne transmite prin Odd, cu blândeţe şi talent, mesaje superbe:

În lumea asta în care prea mulţi vor să vadă doar lumina vizibilă, şi nu se străduiesc niciodată să vadă Lumina Invizibilă, avem un întuneric zilnic care-i noaptea şi întâlnim din când în când un alt întuneric care-i moartea, dar există un al treilea şi mai constant întuneric care e cu noi în fiecare zi, în orice oră a fiecărei zile, iar acesta este întunericul minţii, meschinăria, josnicia şi ura, pe care le-am invitat înăuntrul nostru şi  pe care le plătim cu dobânda generoasă.

Ultimul volum al seriei – “Noaptea lui Odd” –  ni-l aduce pe tânărul şi isteţul Thomas în conflict involuntar cu nişte mărunţi mafioţi, cam tembeli. Conflict involuntar pentru că Odd, aşa cum îl ştim deja, este potolit, modest şi inofensiv ca o mimoză. Iar mafioţii-s cam tembeli din moment ce, într-o tranzacţie importantă şi periculoasă cu oarece bombe, ei se lasă nimiciţi ca popicele. Mai apar câteva personaje, ezoterice dar simpatice şi gata să-l ajute pe Odd în aventurile lui. Plus fantomele lui Frank Sinatra şi a lui Boo – câinele decedat la mănăstire. Toată acţiunea acestui volum se petrece într-o noapte, pe o ceaţă soră cu iadul. Descrierile lui Koontz sunt fabuloase; prin ele, banala ceaţă devine personajul cel mai înfiorător al cărţii. Spre dimineaţă, după ce Odd salvează câteva oraşe de la o distrugere în masă, dispare şi negura care l-a înspăimântat pe cititor vreo 300 de pagini. The end. Happy end!

Koontz este un maestru al îmbinării supranaturalului cu firescul, iar în Odd Thomas a reuşit să creeze un univers care sfidează logica, şi totuşi pare atât de real…” zice publicația The Boston Globe şi are dreptate! Dean Koontz e un scriitor grozav, zic eu. Sper să îmi daţi dreptate.

P.S. Nu degeaba l-a ţinut nevastă-sa 5 ani pe cheltuiala ei, ca să-l ajute să devină scriitor. Femeie deşteaptă, ne-a făcut un bine şi nouă, şi lui…

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.