Oamenii cărţii, de Geraldine Brooks

Oamenii cărţiiOamenii cărții sau Pasiunea pasiunii. Sau pasiunea dusă la extrem. Sau o viaţă trăită pentru a-ţi urma pasiunea – cam aşa s-ar defini în câteva cuvinte acest roman. Titlul este foarte potrivit şi cu toate astea nu-ţi dezvăluie nici pe departe minunata poveste a unui manuscris misterios şi aventurile oamenilor care l-au atins. Până să citesc acest roman n-am ştiut ce este o hagáda – un manuscris despre povestea ieşirii evreilor din Egipt, transpusă în texte şi imagini şi foarte preţuită de evrei de-a lungul timpului. Geraldine Brooks a lăsat în plan secundar conţinutul hagádei şi a împletit povestea oamenilor care au scris-o, au ascuns-o şi au transmis-o în secret altor generaţii. Pentru că în Evul Mediu hagáda era interzisă. Considerată că fiind o carte religioasă a evreilor, hagáda a fost “vânată” odată cu ei.

Toate astea ne sunt relevate de personajul Hanna Heath – expertă în conservarea şi restaurarea manuscriselor vechi. Solicitată fiind de un muzeu din Sarajevo pentru restaurarea unei hagáda, Hanna își dă seama de multele peripeţiile prin care a trecut manuscrisul din secolul al XV lea. Descoperă astfel că hagáda a traversat  secole  întregi de exil şi războaie, supravieţuind bombardamentelor, Inchiziţiei, fascismului şi recentelor lupte din Balcani. Este fascinant cum Hanna reuşeşte pe baza unor descoperiri microscopice – o aripa de insectă, câteva pete de vin, cristale de sare, un fir de păr alb – să creeze parcursul tumultuos al cărţii şi, mai ales, să afle povestea oamenilor care au avut-o şi care şi-au riscat viaţa ca s-o salveze de la distrugere.

Aflăm câte un pic din vieţile oamenilor din spatele cărţii, ceva mai mult din sacrificiile lor pentru a o păstra şi ascunde, emoţiile şi motivaţiile lor.

O carte este, evident, mai mult decât suma materialelor care o compun. Este un artefact al minţii şi meşteşugului uman. Cei care bat aurul, cei care freacă pigmenţii, tăbăcarii, scribii, legătorii sunt oamenii cu care mă simt cel mai bine. Şi câteodată, când e linişte, aceştia îmi vorbesc. Mă lasă să le descopăr intenţiile şi mă ajută să-mi fac treaba” – spune Hanna.

În Oamenii cărţii cititorul e purtat într-o aventură intelectuală, de la Convivencia spaniolă la ruinele din Sarajevo, de la Inchizita veneţiană până în Australia de azi. Autoarea îmbină cu măiestrie elementele de ficţiune şi faptele reale aflate din cercetările istorice. Şi aduce în prim-plan mărturiile emoţionante ale oamenilor de diferite religii care au protejat hagáda la început pentru valoarea ei religioasă, și mai apoi pentru valoarea ei artistic-culturală.

Geraldine Brooks ne oferă prin Oamenii cărţii o lectură interesantă, plăcută, cu o acţiune palpitantă, dar descrisă cu mult calm. Scriitoarea de origine australiană a studiat la New York şi a devenit corespondent de presă, călătorind în zonele de conflict din Orientul Mijlociu, Somalia şi Bosnia. Acest roman a fost încununat cu premiile The Australian Book of the Year şi The Australian Literary Fiction Book of the Year. Iar în 2006, Geraldine Brooks a primit premiul Pulitzer pentru romanul Domnul March.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.