O zi, David Nicholls

o ziNu știu de ce, titlul acestui roman m-a dus cu gândul la o acțiune ce se petrece într-o singură zi, O zi de excepție, plină, care poate cuprinde evenimente ce în mod normal s-ar desfășura într-un timp mai lung. Dar nu, O zi este romanul unei aniversări de-a lungul a 20 de ani.

În ziua de 15 iulie 1988 Emma și Dexter sărbătoresc absolvirea facultății și începutul vieții de adult cu responsabilități. Ca ei, o mulțime de absolvenți se distrează pe cinste în aceeași zi. Numai că pentru cei doi, această zi va fi serbată în fiecare an, în moduri diferite. În unii ani, Emma şi Dexter sunt împreună. În alţii, îşi scriu unul altuia, sau vorbesc la telefon. Iar în unii ani, nici nu se văd, nici nu vorbesc – dar întotdeauna ajung să se gândească unul la altul.

În prima zi de 15 iulie, cei doi sunt doar amici ce petrec împreună o zi și-o noapte fără a fi iubiți, amanți, ci doar doi amici într-o intimitate specială, foarte aproape de o relație de iubire și foarte aproape de o prietenie durabilă ce le va marca toată viața.

O zi  e o poveste de dragoste, dulce, tristă, dar extrem de frumoasă. Și reprezintă povestea vieții fiecăruia, pentru că cei doi au vieți separate și profund diferite. Dexter este un frumos arogant, narcisist, dispus oricând la cuceriri facile și distracții cu alcool și droguri. Emma este o frumoasă modestă, muncitoare și serioasă, cu talent de pedagog și de scriitor, stânjenită când (rar) e în centrul atenției. Dar amândoi sunt îndrăgostiți unul de celălalt, uneori fără să conștientizeze asta, mereu atrași unul către celălalt.

Emma și Dex au avut nevoie de 15 ani pentru a fi cu adevărat și mărturisit împreună. Le-au trebuit 15 ani de întâmplări hilare sau foarte triste, trăiri puternice și profunde, trădări, certuri și împăcări, speranțe și oportunități ratate,  frânturi de relații ciudate și eșecuri.

Pana la final povestea rămâne captivantă, făcând cititorul curios să afle ce s-a întâmplat în 15 iulie al următorului an. Iar ultimele cinci aniversări lasă cititorului un gust dulce-amărui. Un roman ce merită citit.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.