O minune românească – Timișoara


Autor: Laura G.

Ca un modest turist care ocolește muzeele și shoppingul în călătoriile sale, când vizitez un nou oraș îmi place sa iau pulsul străzilor. Muzee am văzut destule în adolescență, iar shopping pot face și acasă, oricum nu mă pasionează alergătura prin magazine. Anul ăsta, în planul meu turistic a apărut Timișoara, oraș în care am ajuns prima dată în viața asta. Spre rușinea mea, sunt zone în Europa unde am mers de câteva ori și zone în România unde n-am călcat deloc. Așa că acum, Timișoara.

Am fost absolut fascinată, surprinsă chiar de minunăția asta de oraș. Nu-mi amintesc să fi mers vreodată într-un loc și oriunde aș fi întors capul să-mi placă ce văd. Totul. Mai mult ca sigur că nu-i un oraș perfect și timișorenii ar mai avea ceva de criticat, dar mie mi-a placut cu totul. Pur și simplu orașul ăsta e un parc imens și superb întrerupt ici și colo de străzi și clădiri – asta e impresia mea de ansamblu. Sigur că proporțiile sunt altele, dar atâtea parcuri, atât verde, atâtea bănci, tufe, iarbă și sălcii la un loc n-am mai văzut nicăieri.

Am copilărit pe malul Dunării, trăiesc la malul mării, am fost chiar și într-o croazieră pe Mediterana, m-am legănat în gondolă la Veneția, dar recentele plimbări cu vaporașul pe râul Bega m-au dat gata – nu mă mai săturam de atâta plutit și admirat în stânga/dreapta. Surprinzător e faptul că deplasarea cu vaporașele pe Bega nu e doar de agrement, ci face parte din transportul lor public. Dacă ești timișorean și lucrezi sau locuiești pe malul Begăi, pe lângă tramvaie, autobuze, autoturisme, te poți deplasa și cu vaporetto care traversează pe mijloc orașul, având 9 stații și un program regulat (care se respectă la minut), afișat în fiecare stație, aproximativ unul pe oră. Iar bomboana de pe tort e prețul biletului: 1 leu/traseu. Există azi ceva mai ieftin în România?

Cine zice că puțin dai, puțin primești? Ei bine, în acest loc și în acest caz, puțin dai și mult primești. Cu doar 1 leu ai o plimbare minunată, pe alocuri chiar mai eficientă decât celelalte mijloace de transport, un interior confortabil și curat, plus lucrători foarte amabili. Mie mi-a părut ceva rupt din povești, dar asta e realitatea timișoreană.

Să mai zic? Mai zic: parcurile amenajate cu gust, pline cu bănci, alei, fântâni arteziene și statuete – mai mici sau mai mari, un decor încântător. Am găsit pe fiecare mal al Begăi un șirag de restaurante și cafenele, cu terase frumoase. Un oraș curat, civilizat, asfaltat, pavat, unde nu auzi claxoane sau pickamere, nici înjurături, nici ton certăreț. N-am văzut aglomerație, n-am văzut mașini parcate aiurea și nici cozi la semafor. Oare cum reușește municipalitatea atâtea performanțe? Nu de alta, dar la o zi dinstanță, în Arad – care e mai mic decât Timișoara – toate intersecțiile erau supraaglomerate.

Poate că Timișoara nu e un oraș turistic ”wow”, cu obiective turistice celebre (e înzestrat, totuși, cu biserici, muzee, catedrale), dar e un oraș în care să locuiești cu drag. Pe mine m-a încântat, m-am îndrăgostit un pic de el. Un pic mai mult 🙂

P.S. Cum ar fi dacă ne-am muta la Timișoara? (Visez! N-o să-l relochez niciodată pe dl. D&G din Constanța).

46 Comments

 1. Singlemom

  Timișoara, orașul meu <3
  Ai zis bine, nu e perfect, dar in curs de :))
  Noua administrație isi face treaba deși moștenirea fostei administrații e plina de gauri si gunoaie. Dar pare ca incet, incet se matura gunoiul. Io zic doamne ajuta ca a scăpat orasul de Robu.
  Aradul, orasul meu de baștină, din păcate e la polul opus. Gaurile continua sa se mareasca, s-a distrus si ce a fost in oras, administrația continua sa imbogateasca buzunarele cui trebuie, si cam atat. E păcat, că s-ar putea face multe si in Arad, potential ar fi, insa baronii locali nu lasa loc.

  5
  Reply
  1. Laura G.

   @singlemom,
   Din păcate, Timișoara e o excepție, Aradul e ceva obișnuit pe meleagurile astea.

   2
 2. Jack

  Nu sufăr de prea mult romantism, dar Timișoara este unul dintre locurile mele de suflet. Poate pentru că am făcut școala acolo, pentru că am locuit o vreme în Timișoara, am văzut schimbări în bine de la an la an și e un loc unde revin mereu cu drag.
  E și aglomerat, nu cred că ai văzut cum e în cartiere la 6 seara. Dar nimic nu e perfect, doar unele lucruri se apropie mai mult. Și să revii într-o primăvară, atunci te îndrăgostești cu adevărat și iremediabil de oraș.

  5
  Reply
  1. Laura G.

   @Jack,
   N-am specificat eu: nu aglomerația îmi displace, ci aglomerația haotică, oamenii agitați și iritați, care fac din aglomerație un calvar 🙂

   2
  2. Daiana Brindusa

   @Jack, sa vezi cum este la ora 6 seara în suburbii în America, când lumea se întoarce de la job din marile orașe!!

   1
 3. Ionuț

  La fel e și la mine treaba cu turismul în Europa și în România. Cumva, la un moment dat, mi s-a luat de turism prost și scump, am spus stop la vizitat patria, și astfel că, pe lângă multe alte zone și orașe din țara noastră, nici în Timișoara n-am ajuns niciodată.
  După prezentarea pe care i-ai făcut-o aș zice că e un oraș care merită vizitat. L-aș pune pe listă, dar mai trebuie convinsă și consoarta care are cam aceleași convingeri ca și mine când vine vorba despre turism autohton.

  3
  3
  Reply
  1. Laura G.

   @Ionuț,
   Tu, din București, ești chiar mai aproape cu vreo 2-3 ore, iar trenul de noapte e super-fain. Merită!

   3
  2. Ionuț

   Trenul de noapte e super fain dacă n-ai mai mers cu el de trei ori pe an timp de aproape 5 sau 6 ani până la naiba-n cireș. 😁
   Mai aproape cu 2 – 3 ore față de tine? Adică, în loc de două săptămâni, aș face doar treișpe’ zile și douăzeci de ore?🤣🤣
   Nu, mulțumesc frumos, mi-am luat porția de CFR destul după ce am hotărât că-s ciumeg dacă îmi iau nevastă din partea ailaltă a țării.
   Dacă o fi să mergem, doar cu avionul ajungem acolo. E mai rapid și mult mai ieftin (dacă considerăm adevărată treaba cu „time is money”).

   2
  3. Laura G.

   @Ionuț,
   Nu zici rău, numa că pentru mine aeroportul e la distanță de vreo 4-5 ore, transport plus așteptatul ăla de îmbarcare.
   Eh, așa-i cu ”capitaliștii”, uită de provinciali 🙂

   5
 4. Akon

  Nu am fost decât in trecere prin Timișoara, fără a avea timp să vizitez. Mă bucură faptul că nu se confirmă spusele detractorilor actualului primar. Din cate îmi amintesc subvenționarea transportului pe Bega e una din inițiativele actualei administrații. Efectul e cam același ca in cazul subventionarii trenului București Nord – Otopeni : lumea incepe să il folosească, dar inertia este mare. Mai degrabă străinii se inghesuie la ele.
  Mai e și efortul depus cu ocazia capitalei culturale. Se pare că a fost benefic. Succes in continuare!

  4
  Reply
  1. Laura G.

   @Akon,
   Da, da, și săptămâna asta ”Operele lui Constantin Brâncuși sunt la Timișoara, pentru prima oară în țara natală după mai bine de 50 de ani”. Le-am ratat la mustață. (FB)

   2
  2. Singlemom

   @Laura,
   Sunt f multe chestii ce se întâmplă in timisoara acum, cu ocazia capitalei culturale. Sa speram ca ii ține năravul:))

   2
  3. Jack

   @Akon, detractorii sunt susținătorii lui Robu, cel de tristă amintire 😁, susținători aur, sau oameni care au crezut că într-un an va fi ca în Germania fără ca ei să miște un deget. E drept că Fritz nu e perfect, este om și el, supus greșelii, dar e mult mai bun decât ce a fost până acum.

   5
  4. Laura G.

   @singlemom,
   Oare Constanța va fi vreodată capitală culturală?
   Pfff, poate într-o altă viață. A altora, nu a mea 🙃

   2
  5. Singlemom

   @jack,
   Absolut de acord cu tine. Sa speram ca mai sta un mandat, sa scoată orașul cu totul din epoca robu&co.

   4
 5. HM

  Azi în Timișoara, mâine … schimbăm țara!?

  3
  1
  Reply
 6. Gabriela

  Timișoara îmi amintește de cei mai frumoși ani. Este awesome, merită să mergeți. Acum că e și expoziție Brâncuși, chiar e un moment care nu ar trebui ratat. Și să stați la o cafea în Piața Unirii, să vă plimbați pe străduțele înguste din zona centrului, să ascultați muzica străzii, la figurat și la propriu, să mâncați pleșkavița, să vă plimbați pe malul Begăi, să mergeți cu vaporașul și ar mai fi multe, dar le veți descoperi când ajungeți acolo.

  4
  3
  Reply
  1. Laura G.

   @Gabriela,
   De un club de striptease n-ai fi zis și tu… 🙂

   2
  2. Gabriela

   Nu cunosc, dar am văzut un sex-shop lângă un magazin de vinuri și mă gândeam ce alăturare potrivită.

   2
   1
  3. Solandi

   Pleșkavița? E dulce sau sărată? Vine de la pleaşcă? Adică ne întâmpinaţi cu pleșkaviţa, dupăe modelul strămoșesc ,,cu pâine şi sare?”

   În Timişoara am de vreo 10-12 ani în plan să ajung şi nu am reuşit până acum. Tot aud păreri diverse despre oraş, şi bune şi rele, încât chiar sunt curioasă care va fi impresia mea despre el când voi ajunge acolo. Vă ţin la curent.

   2
   3
  4. Gabriela

   Pleșkavița e un soi de burger, serbian style. Lumea zice că e mai bun ca burgerul, de gustibus, merită încercat.

   4
  5. HM

   Merită devorat … nu mai ziceți cu și despre mâncare că mă siMpt atacat la glanda fomică 🤪
   Da’ carne de cal … fie și bătrân se găsește la ăia cu serbian style!? Întreb pentru un preten …

   3
  6. Zoe

   @Gabriela, de ce răsucești cuțitul în rana? Ca am ratat vizita în Timișoara 😭😭

   1
   1
  7. Gabriela

   Nu asta a fost intenția.

   1
   1
 7. HM

  Nu-i oraș precum Vasluiuu și nici carne ca făsuiiuuiuu 😉😝

  1
  Reply
  1. Laura G.

   @HM,
   Zi drept, te-a plătit @Anduța să scrii asta? 🙂

   4
   1
 8. Paco

  Văleu, da’ ce giugiuc ai scris ! Mi-ai înveselit fruncea…

  2
  1
  Reply
  1. Laura G.

   @Paco,
   Din când în când o mai nimeresc. De înveselitul frunții, zic 🙂

   1
   1
   1
 9. Daiana Brindusa

  @Laura G, cum de ai ratat expoziția lui Brincusi?
  Dacă ai fi postat acest articol cu 5 zile mai devreme, cu siguranță am fi făcut un popas în Timișoara, când ne-am întors din vacanta!! Dar am uitat ca este capitala europeana 2023, si am venit prin Drobeta Turnu Severin 🙄

  1
  Reply
  1. Laura G.

   @Daiana,
   În urmă cu 5 zile mă plimbam în Timișoara 🙂

   1
   1
 10. VictorR

  Nu am văzut încă Timișoara. Dar vreau s-o văd. Și chiar și Aradul, așa rău descris. Altfel de la Brașov (și el oraș frumos de altfel! 😉 ) să merg doar la Timișoara nu prea merită cheltuielile!

  1
  Reply
  1. Gabriela

   Eu zic că merită.

   2
  2. Laura G.

   @VictorR,
   Mă lași, cu Brașovul?! Străduțele alea înguste, urci-cobori, iar urci-cobori, de amețești. Du-te la Timișoara să vezi frumusețe 🙂

   2
   1
  3. Gabriela

   Cică unii și-au facut vile pe-acolo. 😛

   3
 11. VictorR

  Coline și dealuri au și Roma și Iașiul . Posibil și Timișoara dar n-ai văzut tu. În schimb papaleașca aia de Cta. ….

  2
  1
  Reply
  1. Laura G.

   @VictorR,
   Dacă nu-ți retragi cuvântul ”papaleașcă” te înec în mare. Fără violență, încet și hotărât 🙂

   2
   1
  2. VictorR

   Îl retrag.

   1
   3
   1
  3. HM

   Tot o apă … și-un nisip 😉
   Forma corectă cică ar fi „păpălașcă” !
   Bancul … e cu pun apă, pun nisip și pun … polițai 🤣

   1
   2
  4. Laura G.

   @HM,
   Ți s-a făcut și ție de-o scufundare? 🙂

   1
   2
 12. BaGheRa

  Da… voi reveni 😁. Mi-e prea somn, citesc tot și comentez mâine!

  4
  Reply
 13. Zoe

  @BaGheRa, ai terminat de citit?? Nu vad comentariul tau😂😂. Am citit articolul mamei mele cu tot cu comentarii!! @Laura mama îți transmite felicitări pentru articol, și spune ca i-au plăcut toate comentariile @all.
  ❤️❤️

  2
  2
  Reply
  1. BaGheRa

   @Zoe, din păcate nu mai am timpul pe care îl aveam înainte. Sunt la program de 12 ore și uneori chiar nu mai am timp de absolut nimic. Dau un telefon acasă și odată cu găinile mă bag la culcare.
   Referitor la Timișoara, este unul dintre orașele mele preferate în România. Pe vremea când aveam 20 și ceva de ani am vizitat orașul mergând în deplasare cu echipa mea de fotbal preferată. Am văzut o grămadă de gagici mișto și pe lângă Cluj și București pot spune că în Timișoara am văzut foarte multe femei frumoase pe metru pătrat.
   Mi-a plăcut Timișoara pentru că oferea un alt vibe, oameni mai relaxați și priveliști încântătoare ochiului. Clar este un oraș în care mi-ar plăcea să locuiesc!

   3
   2
   2
  2. Laura G.

   @BaGheRa,
   Da’ n-ai zice și tu de un muzeu, o statuie, un concer. Numa gagici și iar gagici 🙂

   2
  3. BaGheRa

   @Laura, daaa… Timișoara este frumoasă 😍

 14. Laura G.

  @Zoe,
  Mulțumesc! 🙂
  Mama ta are vreo legătură cu Timișoara?

  Reply
  1. Zoe

   @Laura, mama nu are nici o legătură cu Timișoara, doar i-am citit ultimele articolele de pe blog. Ea nu poate sa citească ca nu mai vede😞.

   1
   4

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.