Noaptea de foc, Eric-Emmanuel Schmitt


Noaptea de focNu știu ce m-a surprins mai mult la romanul Noaptea de foc: faptul că la început nu am recunoscut deloc stilul lui E.E. Schmitt sau descoperirea pe parcurs a faptului că acesta este un roman autobiografic. Surprinzător nu doar pentru că autorul vorbește despre sine, ci mai ales pentru că, în acțiunea descrisă în carte și trăită la vârsta de 28 de ani, el are revelația întâlnirii cu Dumnezeu. Este momentul când dintr-un ateu convins (de argumente logice și filozofice) devine un credincios spiritual – moment important în viața oricărui om, dacă are norocul să-l trăiască.

Ceea ce e surprinzător la o revelaţie e că, în ciuda evidenţei trăite, rămâi liber. Liber să nu iei în seamă ce s-a întâmplat. Liber să-i dai o explicaţie reductivă. Liber să te abaţi de la ea. Liber s-o uiţi. Eu nu m-am simţit liber decât după ce l-am întâlnit pe Dumnezeu, pentru că încă am puterea să-l neg. Nu m-am simţit liber decât după ce m-am lăsat în voia destinului, fiindcă pot încă să mă refugiez în superstiţia hazardului„.

Prietenul și colaboratorul lui, regizorul Gerard, îi oferă o expediție prin Sahara cu scopul de a scrie un scenariu cât mai autentic despre viața părintelui Charles de Foucault. Expediția formată din 10 europeni și 2 ghizi îl va purta într-o călătorie despre care inițial habar n-avea că vă deveni una inițiatică.

Și iată cum, dupa primele zeci de pagini am regăsit stilul lui Schmitt de a scrie esențialul în fraze concentrate, minunat concepute. Întâmplarea care-i va schimba destinul îl găsește rătăcit de grup, într-o noapte friguroasă, în care s-a acoperit cu nisip pentru a nu îngheța de frig. Este Noaptea de foc.

„O noapte pe pământ m-a făcut să întrevăd veșnicia.”

Dincolo de personajele pestrițe, dar interesante, dincolo de minunatele descrieri ale naturii sălbatice, mi-a plăcut mult stilul lui de a descrie perfect stările prin care trecem toți la un moment dat, dar pe care nu putem să le explicam în cuvinte. Recomand romanul Noaptea de foc mai ales celor care au mai citit și alte romane scrise de el și vor să descopere ALTCEVA.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.