Aşteptam cu nerăbdare Mesagerul – cel de-al doilea roman al lui Markus Zusak după ce l-am savurat pe primul – “Hoţul de cărţi”. Pentru că Zusak are talentul de a te ţine lipit de scrierile lui şi pentru că poveştile lui sunt inedite. În Mesagerul banalul este ridicat la rang de special, iar rutina devine eveniment. Pentru că Ed Kennedy – un banal şofer de taxi – devine (aproape fără voia lui) curierul unor mesaje speciale, cu tentă karmică, pentru oameni aflaţi in situaţii dificile.
Ed Kennedy este realist, conştient că până la 19 ani nu s-a zbătut prea mult să-şi facă o viaţă. Sau da, şi-a făcut o viaţă plină de o rutină paşnică: locuieşte într-o cocioabă, îşi pierde timpul jucând cărţi cu prietenii, e delăsător şi foarte îndrăgostit de Audry – fata din gaşca lui. Totul în jurul lui e ca o ciorbă fără gust, până când se nimereşte într-un jaf bancar. Din acest moment începe aventura care îi va schimba viaţa.
Într-un stil misterios şi incitant aflăm cum Ed Kennedy primeşte câte un mesaj sub forma unei cărţi de joc, mesaj de transmis mai departe. Cui? De ce? Când şi unde? Ed trebuie să afle amănuntele. Iar Ed, pe lângă toate defectele lui, este inteligent, este perspicace. Fiecare carte de joc este un mesaj, este o provocare la acţiune. Iar apoi devine o misiune îndeplinită. Misiunile lui nu sunt uşoare şi, de cele mai multe ori, pentru Ed n-au nicio noimă. Dar el ştie şi simte că trebuie să le dea curs, cu orice risc. Şi riscurile nu întârzie să apară.
Toată acţiunea cărţii e încărcată de mister, abundă în elemente necunoscute, iar pe parcursul ei întrebările rămân fără răspuns, atât pentru Ed cât şi pentru cititor. Mesajele lui Ed sunt pentru destinatari adevărate lecţii de viaţă sau cotituri care le schimbă destinul. Iar Ed conştientizează asta mai târziu, când printre destinatari se află şi prietenii lui: zgârcitul Marv, relaxatul Richi şi minunata Audry. La final, cineva, acolo, are grijă de toate. Cum e finalul? Cine este acel “cineva”? Aflaţi citind romanul Mesagerul al lui Markus Zusak – plin de fraze frumoase şi mesaje interesante:
“Uneori, oamenii sunt frumoşi. Nu după înfăţişare. Nu după cuvinte. Ci prin ceea ce sunt.”
„Numai într-o societate bolnavă un om poate fi persecutat pentru că citeşte prea multe cărţi.”
Un roman oferit de Libris unde găsiţi peste 100.000 de carţi online, acum cu un discount substanţial. Iar transportul e gratis, indiferent de comandă!
interesant,multumesc pentru prezentare.
am vazut cartea si m-am gandit de cateva ori s-o cumpar.
Merita! 🙂
Pare interesanta. Inca oscilez 😛 : . Nu am citit nimic de acest autor desi merita 🙂
Da, a scris aceste doua romane (deocamdata) si ambele foarte reusite 🙂