Manuscrisul lui Fulcanelli, Scott Mariani


manuscrisulCine a citit Alchimistul lui Paulo Coelho a aflat că transformarea plumbului în aur este, de fapt, o metaforă ce ţine, mai degrabă, de latura spirituală şi nicidecum de cea materială. Paulo Coelho ne-a învăţat că alchimia înseamnă transformarea spiritului de plumb într-un spirit de aur, prin evoluţie personală.

Şi totuşi, alchimia reprezintă un subiect frecvent abordat de scriitori, spre fascinaţia cititorilor.

Manuscrisul lui Fulcanelli este un roman de aventuri. Aventuri în căutarea elixirului vieţii lăsat de Fulcanelli – un personaj real, despre care se crede că ar fi fost unul dintre cei mai mari alchimişti din toate timpurile. Elixir al vieţii despre care se ştie că este doar o utopie, iar romanul este o ficţiune, dar una frumoasă şi bine scrisă. Scott Mariani – fost jurnalist al unei rubrici permanente de thriller în Writting Magazine – are talentul de a reda cu meticulozitate  situaţii şi fapte din mai multe planuri, aşa încât cititorul are impresia că “lecturează” un film. Unul interesant şi palpitant.

Benedict Hope este detectivul cel mai competent pe care îl poate angaja (pe bani mulţi) foarte bogatul Fairfax. Scopul? Să-i găsească un manuscris al lui Fulcanelli în care s-ar afla reţeta elixirului vieţii. Motivaţia? Una nobilă. Salvarea vieţii nepoatei sale care, ce coincidenţă!, poartă numele de Ruth. Fix acelaşi nume ca şi al surorii lui Ben Hope, decedată în copilărie într-un accident stupid.  Ruth este punctul sensibil al lui Ben care-l face să treacă cu uşurinţă de la refuzul misiunii la acceptarea ei.  Misiune pe care şi-o achită cu succes, chiar dacă în final afla că motivaţia servită pe tavă este doar o escrocherie şi o speculaţie sentimentală.

Chiar dacă Manuscrisul lui Fulcanelli este un roman de ficţiune, Scott Mariani precizează într-o notă de la începutul cărţii că toate referirile la alchimie şi istoria acesteia se bazează pe fapte reale. Tocmai aceste fapte reale, vechi şi misterioase dau farmec romanului.

Şi nu în ultimul rând, într-un plan mai subtil, “alchimia” romanului ne relevă care dintre personaje are spirit de plumb și care are spirit de aur.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.