Aşa-i dacă te apuci să îţi faci analize, trebuie să te aştepţi să îţi iasă şi mai puţin bine.
Carevasazică, am colesterolul peste limita maximă. Fără mare îngrijorare, dar în semn de respect pentru organismul ce binevoieşte a mă mişca de colo-colo, m-am hotărît să iau măsurile necesare, ceea ce în acest caz se traduce printr-un oarecare regim.
Citesc prin urmare pe net să văd cam ce presupune asta.
După primele rînduri, sunt distrus. Cele trei repere ale existenţei mele: cafeaua, Pepsi şi îngheţata, sint pe lista neagră. Din nefericire, pe lista albă figurează fasolea verde şi mazărea, nenorocirile mele din copilărie.
Îmi mai revin când văd tot aici bananele, roşiile, pieptul de pui, cacao (ura!), cireşele, căpşunile.
Dar cică elementul forte e reprezentat de fibrele solubile, cu reprezentantul lor ovăzul.
Expresia “mănânci calule ovăz” capătă valenţe noi, mai bine zis calul devine substantiv propriu cu numele meu pe el.
Aşa că am trecut pe la piață, m-am aprovizionat cu banane, mere, cereale pentru fiică-mea, peşte file, bineînţeles ovăz… numai delicatese. Sincer, nu pot înţelege de ce ne-am mai dat jos din copac. Numa’ probleme am avut de atunci.
Mai vedem. Dacă nu învăţ să behăi e bine!…
*Aceste analize au fost făcute și povestite de @Cătălin Fdd (Fotograf de duminică). Și mi-a amintit de spusele unei prietene: ”de fiecare dată, îmi fac analizele doar ca să afle și medicul că-s sănătoasă, eu știu că sunt” 🙂
Voi sunteți cu analizele la zi?
Foto: Solandi & DALL-E
Oaia behăie, vaca muge, calul … fuge .. că e la dietă🤪
Ps. Aștept cu interes rețete și diete 😛
Este cal doar când servește ovăzul. Când mănâncă alte vegetale, trece prin tot regnul animal. De aici behăitul și alte onomatopee, cred.
Ăsta fu exemplu de despicat firul în 2, pot mai mult.
În fiecare zi despic unul sau mai multe fire în 4, deci, aș putea spune că sunt cu unele analize la zi. 🤓
Cu cele medicale sunt în urmă rău de tot, nu am mai făcut de un secol.
Oamenii bolnavi se trag din oamenii sănătoși pe care i-a mâncat în cur să își facă analizele.😁
PS: Colesterolul marit nu se datorează doar alimentației. Ți-o spune una de 50 kile, care nu mănâncă prăjeli,dulciuri,grasimi si alte alea, dar care deja a bifat niscaiva ischemice din cauza colesterolului(din ciclul ,,când viața te surprinde”).
Baremul ăla de colesterol e cam pervers, după cum dictează big farma. În urmă cu 17-18 ani maximul ok era pe la 280. Apoi, după câțiva ani, a coborât la 240, ca să ajungă azi la 200-220. Ai cumva 250? bagi regim și pastile de scădere colesterol – care, de fapt, e foarte ok la cota asta.
Cand m-am dus la farmacie (una mai de cartier) sa iau medicamentele, m-a intrebat farmacista (o doamna mai in varsta) : „Cat aveti colesterolul? 240. Nu va dau medicamente, va zic ca nu aveti nimic. Va distrugeti ficatul degeaba.”
Si nu mi-a dat.
Laura, la mine colesterolul în ultimii 10 ani a fost cam pe aici, 220, și am o carotida nașpa de tot + minim 3 AVC. O fi big Pharma tanti rea, dar la mine e real life, și cam confirma ceea ce a spus big Pharma. Deci treceți la consum intens de fibre:
_ varianta îmi place ovăzul
_varianta îmi place ovăzul cu fructe
_varianta borasc ovăzul oricum ar fi prezentat
@MAS,
Nu zic că tanti big pharma e rea (ba chiar e folositoare), zic doar că e șmecheră și speculează cât poate. Și poate destul, că d-aia e big 🙂
La fel și cu glicemia. Era 150 limita, acum e 109, parcă.
@Ana G.
Exact! La niște analize o aveam 112 (era semnalată ca în afara limitei) și mdf nici n-a luat-o în seamă. Am întrebat ce-i cu ea, a zis că e ok.
Apropo de valorile actuale pentru colesterol, valorile generale pentru adulţi (pentru că sunt pe vârste, începând cu copiii la care găsim valori < 70 mg/dl, şi pe sexe) ar fi aşa:
Colesterolul total:
Valoare normală – până la 200 mg/dcl,
Valoare la limită – între 201 – 240 mg/dcl,
Valoare de risc – peste 240 mg/dcl.
Acum, faptul că în trecut se considerau normale valori de 240 nu este neapărat o intrigă marca Big Pharma. Ci poate fi doar rodul unor alinieri corecte, în urma evoluţiei medicinei. Multe chestii din trecut s-au dovedit a fi false, după o analiză mai în profunzime şi cu metode moderne. Şi multe se vor dovedi puţin greşite şi în viitor.
Însă, da, nici eu nu sunt pentru sărit la medicamente în cazuri light. Mai ales că, în cazul colesterolului, de exemplu, se reglează şi din alimentaţie şi printr-o schimbare a stilului de viaţă. Bine, acum mai contează şi ce alte afecţiuni mai coexistă pe lângă acel colesterol. Dacă sunt grave, probabil că e o idee bună şi să fie ţinut, prin orice mijloace, la o valoare cât mai aproape de ideal. Aşa că, faza cu farmacista ,,nu-ţi dau, că îţi omor ficatul", nu știu dacă e chiar cel mai profesionist lucru pe care îl putea face.
@Solandi,
Parcă ai zis că despici firul în 4. Nu în 14 🙂
Laura, la despicat firul, întotdeauna e loc de mai mult. Inspirația vine despicând. 🧐
Am aruncat o privire pe analize să nu vorbesc vorbe.
290 scrie negru pe alb.
În timp ce îmi explica medicul ce și cum, omul de știință care sălășluiește în mine a considerat imperios necesar să îi aducă la cunoștința domnului că
nu prea e la curent cu ultimele cercetări în domeniu, nu există colesterol ,, rău și bun ,,. ci doar colesterol. Joac-o pe asta Hipocratistule.
S-a uitat peste ochelari la mine, a tastat ceva pe calculator.
,,La ultimul ITP, a ieșit că problemele tale cu inima sunt cronice, colesterolul ridicat nici bun, nici rău e cel mai apropiat prieten al inimii.
Ia cu pastile, că ai toate șansele să mori pe stradă sau în somn,,.
Nu știam de ovăz, că-l întrebam și-l băgăm în ceață.
Băbăieți și fete, stați oleacă, nu plângeți. Fulgii de ovăz sunt chiar mișto. Eu la 40 ani am descoperit că terciul de ovăz este sănătos (zic ei), dar și delicios (zic eu).
Rețeta de terci cald (porridge): o măsură fulgi de ovăz (eu iau ovăz fin), 1,5 măsuri lapte, scorțișoară, vanilie, îndulcitor (eu folosesc sirop de agave), o lingură de semințe de chia. Se fierb împreună cam 5-6 minute. Uneori nu pun agave, zdrobesc o banană bine coaptă și torn peste ea terciul fierbinte. Condimentele se adaugă după gust și pot varia.
Terci rece: o măsură ovăz, 1-1,5 măsuri lapte, iaurt simplu (eu pun un borcănaș din ăla mic), condimente, o lingură de semințe de chia, sirop de agave sau o banană zdrobită. Se amestecă bine și se lasă la frigider acoperit peste noapte.
Puteți adăuga ce toppinguri vreți: fulgi de cocos (vedeți cum combinați condimentele, să fie complementare, totuși), fructe, nuci prăjite etc. Ca măsură, folosesc o ceșcuță.
Analize de sânge nu mi-am mai făcut de o mie opt sute de ani. Nici nu cred că le fac până nu bate și nu troncăne.
Care e emoticonul ala de „imi ploua in gura”?
@Cătălin,
Nu cred că există. Ai putea să-l inventezi tu 🙂
@Vera,
Porridge-ul de la Lidl, l-ai încercat? Este gata făcut, torni apă fierbinte peste, îl lași câteva minute și se poate mânca. Eu am luat din cel cu ciocolată, e bun așa și așa și sunt curioasă dacă e sau nu vreo diferență între cel preparat de tine și ăsta. Cerealele ar cam trebui să fie baza în alimentație și din păcate, eu doar încerc să corectez asta.
@Mona Nu. De la Lidl iau Fulgi de ovăz bio 500 g (pungă de hârtie, ca făina). Încerc să limitez produsele pre-procesate într-o tentativă (disperată aș putea spune) să mănânc mai sănătos. Eu-s genul care face sacrificii pentru delicii. Adică, pentru a-mi atenua tona de înghețată și pastele ocazionale, in rest caut să fac alegeri cât mai simple și naturale. Zilele astea nu sufăr prea rău, că am trecut pe roșii cu brânză, ele în sine fiind un deliciu. ❤️
1. N-am mai făcut analize medicale din 2021.
2. Tu vrei să mori sănătos? Mie să mi se întâmple așa ceva m-aș oftica maxim! 🙂
Am avut întotdeauna colesterolul în limite normale, dar tot l-am făcut pe infarctu’.
De vreo 15 ani mă lupt cu niște afecțiuni pe la stomac și ficat care mă obligă să țin regim. Cum deraiez de la regim, pe lângă kilele care se adună instant și ajung la 3 cifre, mai și pățesc câte ceva. După ce pățesc urmează analize, investigații și, la final, nutriționistul care îmi face instant programul de masă și meniul în așa fel încât să mă facă să mă gândesc dacă să-i urmez indicațiile sau să o iau din loc înainte de termen spre locul „undeeee ceeeataaa îîîngeeeeriilor s-aaaa aaaaașezaaaatt….”. Am observat că, pe măsură ce înaintez în vârstă, îmi surâde mai mult a doua variantă.😁
De exemplu, acum, în urma evenimentelor recente combinate cu ce aveam mai demult, nu (mai fumez), nu mai beau alcool, nu mănânc sărat sau gras absolut deloc, nu prăjeală, nimic patiserie și făinoase, nu sucuri, n-ar trebui nici dulce mai deloc, n-am voie să mă enervez, deci, eventual, ar trebui să-i vând pe cei doi draci care se autointitulează copii și să încerc să nu ies niciodată din casă fiindcă Bucureștiul e departe de a fi un loc mirific unde să te simți zen, iar din cauza faptului că sunt încă în convalescență și simt anumite chestii nasoale când mi-o ia pulsul razna sau îmi crește adrenalina, uitatul la meciuri la tv (de stadion nici nu se pune problema), jucatul de jocuri sau sexul sunt interzise. În asemenea condiții mă simt ca un fel de mort încă viu. Dar trebuie să precizez din nou că am colesterolul în limite normale ca întotdeauna. 😁
Analize? Am avut o viroză și cu frică de covidu’ vieții, le-am făcut recent. Cu mari, mari emoții, că am o colegă cu colesterolul mare de anul trecut din septembrie. Și s-a apucat sărmana de ovăz și sport, respectiv yoga. Acum stă în cap cu picioarele încrucișate în sus sau suspendată în niște cearceafuri prinse de tavan și meditează la greu, cu capul în jos. Parșiv rău colesterolul ăsta, zău! Sau ovăzul???
N-am știut că scade colesterolul dacă stai suspendat de tavan cu picioarele-n sus. Ce face, se scurge spre cap?
Îi iese pe nas :)))
Aia cu picioarele în sus sună bine. Rău sună când citești că le ține încrucișate! 😛
Ultima data am facut analize cand mi-am operat genunchiul stang si erau bune. Astept sa-l operez pe dreptul ca sa nu fac doua drumuri.
Apropos de ovaz, acum multi ani am incercat si eu si era chiar delicios, dar imi dadea niste crampe abdominale de neignorat. Am zis ca n-are cum sa fie de la budinca de cacao si banane cu care le asezonam. Asa ca m-am lasat de ovaz 🤪
Ultimele analize le-am făcut la Constanța, anul trecut prin octombrie, la Regina Maria, m-am trezit pe la 4 ca la ora 8 să fiu la Constanța… Au iesit in parametri. Nu fac excese, dar nici nu mor de foame ca să o spun pe aia dreaptă.
Dacă o să fie nevoie să țin dietă pentru că așa spune doctorul – așa să fie!
@BaGheRa,
Dar de ce tocmai în Constanța? Regina Maria are enșpe mii de clinici, peste tot.
@Laura, a trebuit să fac niste analize pe care doar două centre, în Constanța Regina Maria și în Brașov o altă clinică, sunt acreditate să le facă în România după cunoștințele mele.
Și în trecut am făcut tot la Regina Maria în Constanța, deci știam unde este și am fost la sigur.
Mă declar fan înfocat al fulgilor de ovăz. Și al laptelui de ovăz. Cred că într-o viață anterioară am fost cal. Mânănc ovăz înmuiat în iaurt/kefir/lapte cu fructe (afine, zmeură, căpșuni, bucățele de măr, banană, depinde ce am) sau îmi fac smoothie. Eram odată într-un grup de mai mulți, mi-am luat cu mine ovăzul și vâz vâz-ul (aparatul de smoothie). Dimineață mă pun la pregătit micul dejun, o copiliță de 2 ani mă tot urmărea cu interes. Vrei și tu? Diiiaaa. Bine, treci la treabă, atunci. Pune ovăzul, pune laptele (cu ajutor), pune fructele, acum punem capacul, acum apeși pe buton. Yeeeey, ce distracție. Îi pun într-o ceșcuță, ia și gustă acum. Entuziasm, urmat de bleah. Pfff. Ei, lasă, ești prea mică să știi ce-i bun! Mi-a zis apoi cineva că nici mie nu-mi place, că n-are cum să-mi placă așa ceva. Că e sănătos, sigur, dar nu și gustos. Că-mi joacă mintea feste și din astea. Hai bâști!
Fiu-miu e și el fan ovăz și se pregătea într-o zi să meargă la bunici. Și el, cu ovăzul după el. Îi zic să ia mai mult, că poate vor și bunicii. Ceeee, să le dau bunicilor hrană de cai? 😀
Fac analize la sânge o dată pe an pentru că am hipotiroidie și trebuie să urmăresc nivelul TSH-ului și cel de FT4. Plus că sunt de părere că mai bine previi decât să tratezi. 😁Dacă tot mă înțep, fac și o hemoleucogramă completă, sideremie, glicemie, colesterol etc. Cu ultimul sunt la limita de sus, se pare că e influențat de tiroidă, așa că ar fi cazul să mă apuc și eu de ovăz. 🙂 Vera, mersi pentru sugestii! Cel mai prost stau cu fierul, nivelul era 22 în februarie, limita de jos fiind 33. Soțul meu are 122, băiatul 95 și fata 75, sunt mari carnivori. Eu am asimilat foarte greu fierul de când eram mică, motiv pentru care în ambele sarcini a trebuit să iau suplimente cu fier. Mai iau și acum când îmi aduc aminte sau când încep să amețesc pe stradă. O dată la doi ani îmi fac și testul Papanicolau. Mereu îmi zic să îl fac anual, dar mă iau cu altele…
Fetei îi fac analizele tot o dată pe an. Băiatului la trei luni din cauza hipotiroidiei. Are fluctuații mari de TSH fiind în creștere. Săptămâna trecută a pescuit un streptococ și a făcut scarlatină (primele trei zile de antibiotic a stat în casă, pe urmă a primit aviz de reintrare în colectivitate), ne-am făcut și noi exsudatul după câteva zile, dar ne-a ieșit negativ, culmea și mie care iau orice molimă de la copii, atât de „strong” sunt pe imunitate.