Labirintul bulgaresc

labirintul bulgarescIn Bulgaria, indicatorul rutier este o glumă sinistră. Ba nu, 2 glume sinistre. Mă gândesc mai profund si cred că înseamnă 3 glume sinistre.
1. În Bulgaria indicatorul rutier este o raritate, precum un bărbat frumos, destept, hetero si stabil. Un fel de „fata morgana”. Când îl vezi de la distantă, exclami fericită „Uite-l!” şi te cuprind emoţii de adolescentă îndrăgostită când îşi vede în zare iubitul.

2. a doua glumă sinistră: ceea ce de la distantă ar părea un Făt-Frumos, pe măsură ce te apropii seamănă tot mai mult cu Zmeul cel Rău. Pentru că indicatorul rutier este scris cu litere slavone, cam asa “СОФИЯ”. Si-ti joacă ochii pe semnele alea, încercând din mers să-i descoperi tainele. Silabiseşti prosteşte nişte litere care parcă seamănă cu alea sau alelalte, mai pui un strop de intuiţie plus o tonă de ghiceala si, deodată, strigi „Sofia! asta scrie, Sofia! Uraa!”

3. a treia glumă sinistră este mult mai crudă. Te pune pe gânduri. Gânduri ce doar în Tibet le-ai putea lumina. Pentru că indicatorul rutier bulgăresc are 2 plăcuţe pe care scrie Sofia şi indică 2 sensuri opuse: Sofia în stânga şi Sofia în dreapta. Adică Sofia e peste tot. Dar cum ajung la ea?! Simplu! Dau cu banul, ca să fie viaţa mai palpitantă.
Deci, după ce că indicatorul rutier bulgăresc este foarte rar, este si indescifrabil. Iar dacă ai norocul să-l descifrezi, el indică nonsensuri.

Distractiv, nu-i asa, mai ales când un drum de 12 ore îl parcurgi în 15 ore. Trei ore descifrezi indicatoare şi te învârţi în cerc sau în oval, ajungi pe ulite uitate de timp si te gândesti cu sperantă „măcar de-as ajunge la asfalt! nu contează că n-am indicatoare, măcar asfalt să fie, să nu distrug maşina”.

Mă asteptam la un drum greu. Este a 3 a oara cand vin in Bansko si a 7 a oara cand trec prin Bulgaria pentru diverse destinaţii. De fiecare dată ne rătăcim şi nu suntem singurii, aproape toţi păţesc la fel.
În Bulgaria nu te ajută nimic spre orientare. Busola, GPS, harta, schema lui Michelin – sunt zero!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.