La bârfă cu chatGPT. Sau cum viitorul ne-a prins din urmă


Autor: Solandi

bârfăDeşi suntem de ceva vreme înconjuraţi de inteligenţa artificială existentă în dispozitivele pe care le folosim, impactul lansării pentru publicul larg, în noiembrie 2022, de către OpenAI, a chatbot-ului lor ,,Generative Pre-trained Transformer” (GPT) a produs o mică undă de şoc prin conştientizarea palpabilă, de la propriile noastre tastaturi, a punctului în care roboţii din cărţile lui Asimov încep să devină realitate.

Poate că mulţi dintre voi i-aţi testat limitele noului partener de discuţii. Sau doar v-aţi distrat puţin conversând cu el având clar în minte că vorbiţi cu o maşină şi totuşi cât de uman pare! Pentru cine nu l-a încercat și ar vrea, îl găsiți aici: https://chat.openai.com/

Ce aș putea spune după câteva zeci de conversaţii avute cu el?

Cel mai bine se descurcă în limba engleză, dar şi în limba română face faţă cu brio în majoritatea încercărilor. Răspunsuri complete oferă la întrebări teoretice, inclusiv la cerinţele din domeniul informaticii. Eu l-am întrebat  cum se calculează cel mai mare divizor comun al mai multor numere în Python şi am primit un răspuns complet: cod, explicaţii şi recomandări. De parcă vorbeam cu un profesor grijuliu și blajin.

Rezultate excelente am obţinut  la întrebările: caracteristicile geografice ale Asiei, 5 metode de reducere a poluării aerului, 10 sfaturi de cadouri pentru ziua de naştere a unei fetiţe de 14 ani, compunere despre pădure folosind anumite cuvinte cheie, testarea pe animale (argumente pro şi contra), ce părere are despre antinatalism (păreri pro şi contra, concluzie) etc.

Cele mai amuzante şi greşite răspunsuri au fost generate de întrebări formulate sumar, fără cuvinte cheie sau alte elemente ajutătoare. Un exemplu în acest sens: rezumatul poeziei Lacul de Mihai Eminescu, fără a-i trimite concret şi versurile poeziei. Prestaţia este oarecum hilară, pentru că se vede că nu a identificat poezia corect, dar nu recunoaşte acest lucru, nu cere amănunte ci purcede la un rezumat inventat, un fel de a bate câmpii cu graţie așa cum o făceam şi noi când eram elevi şi nu ştiam lecţia:

”Poezia descrie un lac înconjurat de peisajul de iarnă, cu oameni care se bucură de frumuseţea naturii şi se relaxează în jurul lui. Eminescu foloseşte metafore şi comparaţii pentru a descrie peisajul şi emoţiile personajelor. De exemplu, el descrie lacul ca ,,un ochi al pădurii” şi oamenii care se bucură de el ca „copii ce-l privesc”.

Idem în cazul altor poezii şi opere literare (româneşti).  Punctul culminat a fost în momentul în care i-am cerut ajutorul pentru rezumatul baladei Mioriţa, oferindu-i şi versurile. Aici efectiv s-a blocat şi, după circa 3 minute, a apărut mesajul:

Hmm… something seems to have gone wrong. Maybe try me again în a little bit.

Per total este distractiv să conversezi cu el ca şi cum ar fi o persoană, este foarte politicos şi poţi purta o discuţie foarte agreabilă despre orice în limitele informaţiilor pe care le deţine. Ştiind că nu este conectat la internet şi că baza de date merge cronologic până în 2021, l-am întrebat la un moment dat cum va fi vremea în oraşul meu mâine. Răspunsul lui:

”I’m sorry, but as a language model, I do not have access to current weather information or the ability to browse the internet. My knowledge is based on text that I was trained on, and my information is not updated in real-time..”.

Şi m-a sfătuit să apelez la serviciul meteo local sau la un site meteo de renume, pentru informaţii cât mai precise. După ce i-am mulţumit, a turuit în continuare ca o bunicuţă firoscoasă:

”You’re welcome! I’m glad I could provide you with some helpful information. Remember that weather forecasts can change, so it’s always a good idea to check for updates before making any plans. If you have any other questions in the future, please don’t hesitate to ask.”.

Este evident că nu-i perfect şi mai are încă de învăţat, ceea ce şi face acum cu ajutorul  milioanelor de useri care interacționează cu el.  Şi da, informaţiile sintetizate de el în răspunsuri necesită o verificare amănunţită, că nu se ştie ce nume, poezii sau date a mai încurcat el pe-acolo. Însă e de necontestat nivelul la care s-a ajuns.

Părerile despre acest chatbot sunt împărţite. Iar reacţiile  pornesc de la entuziasm la teamă. Apare aici şi dilema: să ne bucurăm sau să ne îngrijorăm?

Însă, indiferent ce am face, tăvălugul schimbării a fost de mult pornit, probabil încă de la testul lui Turing privind capacitatea unui program de calculator de a înlocui gândirea umană, propus în 1950 în cartea sa „Computing Machinery and Intelligence”. În ultimii ani acest tăvălug se învârte cu o viteză ameţitoare, încât romanele S.F. pe care le citeam când eram copii s-au transformat într-un déjà vu care ne bulversează.

P.S. Fotografia din articol este realizată de mine cu ajutorul DALL-E, un AI creator de imagini după descriere şi care foloseşte, printre altele, un model GPT pentru înţelegerea cerinţelor.

Vouă ce impresie v-a produs chatGPT?

23 Comments

 1. Laura G.

  Constat cu uimire că poate conversa mai mult decât un bărbat.
  Cred ca chatGPT este o ”ea” 🙂

  2
  1
  Reply
  1. Solandi

   Să ştii, chiar am stat în dubiu ce pronume să folosesc în text, el sau ea?
   La un moment aveam o variantă cu slash: el/ea. 🤖

   1
  2. VictorR

   IT. Ca la Stephen King! 😉

   1
  3. BaGheRa

   @Laura G, de ce crezi tu că este o ea?

  4. Laura G.

   Pentru că dă răspunsuri complete, clare. Și e simpatică. Și deșteaptă. Să mai zic? 🙂

   1
  5. BaGheRa

   Dar știe să și asculte asemenea unui bărbat?

   1
  6. Laura G.

   Da, sigur! Cu urechea, să vadă dacă mai sufli 🙂

   3
 2. Laura G.

  Serios vorbind, dacă ai nevoie de un impuls, o idee, un punct de pornire pentru a dezvolta un subiect, chatGPT pare să ajute. Însă un robot, oricât de performant ar fi, nu poate înlocui un stil de a scrie, un limbaj mai divers sau o idee. Va folosi numai algoritmii seci din IT.

  Pare că ”tipa” e foarte ocupată. Am intrat pe link-ul din text și mi-a zis să revin că-i în ședință 🙂

  2
  Reply
  1. Solandi

   Deocamdată. Dar se antrenează în continuare, are o bază de date de circa 570 GB.

   Da, este la mare căutare se pare. Dacă în prima săptămână a avut 1 milion de utilizatori, numărul a crescut vertiginos, astfel încât se preconizează că la final de 2023 să depăşească 1 miliard.

   1
 3. HM

  Eu aștept cu nerăbdare blogGPT 🤪

  2
  1
  Reply
 4. Elena P

  @solandia, mi-era clar ca textul tău va fi despre tehnologie😜, sau calcule, sau analize pe text.
  Am apasat pe link, dar m-a pus sa-mi creeze cont și am zis pas. Sunt în autobuz acum. Când ajung acasă îl bag puțin într-o discuție. Sper sa nu fie foarte politicos, ca devine enervant. Pentru mine.

  5
  Reply
  1. Laura G.

   @Elena P,
   Vezi că, dacă îl iei la rost, își cere scuze 🙂

   2
  2. Solandi

   S-ar putea să fie mai politicos decât ai dori… Dar nu e o problemă, ăsta micul încă învaţă din conversaţii.
   Aş putea să pun pariu că, după câteva discuţii cu tine, o să-l găsesc glumeţ şi făcând cu ochiul. 😜

   3
  3. BaGheRa

   @Elena P când avem plăcerea de a citi un text și de la tine? Păstrăm tradiția… dacă e sâmbătă este Elena?

   1
 5. J

  Evident că prima „temă” pe care i-am dat-o lu’ AI-u’ a fost să-mi facă o compunere cu titlul „Cum mi-am petrecut vacanța de vară”, ca să văd ce ușoară mi-ar fi fost viața dacă aș fi avut așa ceva „pe vremea mea”, când, inevitabil, acesta era primul lucru pe care îl făceai la școală după ce te întorceai din vacanță.
  Cu această ocazie nea ChatGepeteu’ s-a dezlănțuit, plimbându-mă pe la mare, în hotel cu cameră cu vedere la ocean (!?!), prin niște orașe cu clădiri istorice vechi, la o plimbare cu barca și o croazieră pe apă (astea sunt cam similare, după părerea mea, dar treacă de la mine), și a inventat chiar și un cuvânt nou – „plajând” – adică făcând plajă probabil, dar îl iert pentru asta fiindcă a fost simpatic.
  Auzi la el, croazieră, vedere la ocean, plajă…. Păi, băi, unde e mersul la bunici la țară, săpatul la porumb, treieratul grâului, praful de pe uliță, mersul cu oile și nelipsiții țânțari? Unde e spatele blocului cu jucat fotbal până noaptea și băut apă 10 inși dintr-o sticlă de 2 L cu gust de suc de kiwi de la Tec? Oare dacă ar fi fost pe vremea noastră, ar fi scris așa, sau tot ar fi bătut câmpii despre oceane și croaziere?

  6
  Reply
 6. Mona

  Solandi, mulțumesc pentru articol. Nu știu cum sunt alții dar eu abia zilele trecute am aflat despre chestia asta, nici cu numele nu sunt bine familiarizată și chiar mă întrebam ce trăznaie o mai fi. O să îi cer rețeta de frigănele, sunt curioasă ce răspuns îmi întoarce :)))
  Altfel, nu știu, am o senzație cam nașpa când mă gândesc unde s-a ajuns cu AI. Teamă, da.

  3
  1
  Reply
  1. Solandi

   Frigănele? 😀 Şi eu sunt curioasă. Nu cred să ştie el din astea. Cine ştie ce chestie complicată îţi servește.

  2. Laura G.

   Da, da, îi ceri rețetă de frigănele și îți dă rețetă pentru tort cu bezele. Mai bine nu întrebi 🙂

   2
  3. Solandi

   Mie mi-a dat rețeta de gogoși. 😀
   Adică așa mi-a răspuns:

   ,,Da, cunosc o rețetă pentru frigănele:

   Ingrediente:

   400 gr făină
   200 ml lapte
   1 ou
   1 lingură de zahăr
   1/2 pliculet de drojdie uscată sau 25 gr drojdie proaspătă
   1/2 linguriță sare
   ulei pentru prăjit
   Mod de preparare:

   Încălziți laptele și adăugați drojdia și zahărul. Amestecați până se dizolvă drojdia.
   Într-un vas mare amestecați făina, sarea și oul. Adăugați laptele cu drojdie și amestecați până se obține o aluat moale și neted.
   Acoperiți vasul cu un șervețel și lăsați aluatul să crească timp de 30-40 de minute.
   După ce aluatul a crescut, îl împărțiți în bucăți mici și le formați în formă de frigănele.
   Încălziți uleiul într-o tigaie și prăjiți frigănelele pe ambele părți până devin aurii.
   Se scot pe servetele absorbante, se sareaza si se servesc calde sau reci.
   Sper că v-a plăcut rețeta! Enjoy your homemade doughnuts!”

   3
 7. Cristina

  Imi place articolul. Explica intr o maniera clara, didactica ce face chat GPT . Chiar iti deschide apetitul pentru a-l incerca!

  5
  Reply
 8. Paco

  Să fiu și eu prin zonă și tu să ceri sfaturi de cadouri la chatboți extratereștri… E păcat.

  4
  2
  Reply
  1. BaGheRa

   @Paco, you made my day cu comentariul acesta, am râs de s-au speriat vecinii.

   1
 9. BaGheRa

  Am văzut la foarte mulți useri pe internet niste hack-uri prin care poți să îți faci temele pentru școală cu ajutorul AI-ului.
  Și da, SF-ul de ieri poate fi viitorul de mâine. Iar pe cât de utili sunt unii roboți, 100% nu cred că pot înlocui oamenii în toate ramurile. Sau cine știe vor putea.
  Acum depinde, poate undeva în viitor se hotărăsc că sunt rasa superioară și se hotărăsc ca legile lui Asimov nu se mai aplică… Sumbru un astfel de viitor!

  3
  Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.