Iubire etc., de Julian Barnes

iubire etc. Este primul roman al lui Julian Barnes ce-mi pică în mâna. Un colet venit prin poştă, de la un prieten aflat la distanţă, mă aprovizionează cu un teanc de cărţi menit să-mi facă iarna mai uşoară. Şi-mi zice (prietenul, nu coletul) că Iubire etc. este o carte de weekend. Şi are dreptate! Dar asta nu-i scade valoarea, dimpotrivă; mai ales când ne preţuim weekend-urile.

Iubire etc. m-a surprins de la primele pagini pentru că nu are un narator. Un povestitor “principal” care să ne prezinte situaţia – iar aici se aseamănă cu “Dispariţii” de Jodie Picoult.
Totul decurge ca o mică bârfă între personaj şi cititor. Personajul povesteşte despre sine şi despre cei de lângă el, iar cititorul zâmbeşte tăcut şi înţelegător. Fiecare personaj judecă situaţiile prin prisma sa, foarte diferit de ceilalţi participanţi la aceleaşi situaţii. Şi asta este pe cât de amuzant, pe atât de adevărat – ni se întâmpla şi nouă zilnic.

Ca şi în “Dispariţii”, avem un triunghi amoros – ciudate asemănări între două romane atât de diferite! Doar că, în Iubire etc. realismul este la el acasă, fără patetisme, fără floricele şi bezele pre-adolescentine.

Oliver – Gillian – Stuard sunt laturile triunghiului iubăreţ. Maturi şi realişti, îşi analizează fiecare propria poziţie şi, implicit, îi analizează şi pe ceilalţi.
Să nu credeţi că e o aventură în trei, nu! Este o chestie foarte serioasă în trei, din care rezultă căsătorii, copiii, rutine şi frustrări, garnisite cu nemiloasa întrebare existenţială “cum ar fi fost dacă….?”

Dincolo de povestea romanului – poveste inserată cu multe aspecte din viaţa reală, în care ne (re)găsim fiecare la un moment dat, mi-a plăcut abordarea personajelor şi confesiunea lor către cititor. Un fel de “vino să-ţi spun ceva la ureche! E secret, îţi spun doar ţie”

Şi ca să vă conving că o carte de weekend îţi dă de gândit tot restul săptămânii viitoare, aduc câteva citate interesante:
orice relaţie conţine în ea stafiile sau umbrele tuturor celorlalte relaţii. Ale alternativelor abandonate, ale opţiunilor uitate, ale vieţilor pe care ai fi putut să le trăieşti, dar nu le-ai trăit.”

Îţi organizezi căsnicia, îţi protejezi copiii, îţi administrezi iubirea, îţi trăieşti viaţa. Şi, uneori, te opreşti şi te întrebi dacă toate sunt adevărate. Oare îţi trăieşti viaţa sau te trăieşte ea pe tine?” – Iubire etc.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.