Între real şi spiritual

Între real şi spiritualFiecare dintre noi are la un moment dat nevoie de legătura cu spiritualitatea, care poate avea înţelesuri diferite. Poate fi mersul până la biserica din cartier, unde întâlnesc chipurile cunoscute ale vecinilor mei, sau ziua în care merg la meditaţii şi călătoresc cu mintea acolo unde altfel nu pot ajunge. În căutarea asta a spiritualităţii din noi, fiecare merge pe altă cale, caută alţi învăţători, mentori, coach-eri sau formatori. Intenţia este doar să scăpăm de sentimentul acut de singurătate şi să dăm un rost oarecare traiului nostru pe pământ.

Nu-i rău, ne ajută să acceptăm situaţii pe care uneori nu le înţelegem (de câte ori nu ne-am răfuit cu Dumnezeu pentru moartea cuiva drag) sau ne este greu să le depăşim. E acea parte din noi puternică, gata să ne ajute când o chemăm.
E dificil însă atunci când realitatea obiectivă nu ne mai aparţine, când filtrul prin care privim începe să deformeze lumea înconjurătoare. Nici asta nu ar fi rău, dacă contactul cu realitatea în care acum trebuie să trăim ar rămâne neatins de viziunea magică. Spiritualitatea nu înseamnă să ne negăm pe noi, mici pământeni trăitori aici pe această planetă, nu înseamnă să ne refugiem în lumea magică a unor unicorni care poate există, însă iată, nu putem trăi şi funcţiona ca unicorni citadini. Spiritualitatea înseamnă concepţia individuală sau colectivă despre lume şi viaţă, mai exact, despre viaţa ASTA şi lumea ASTA.

Ne-ar fi mai de folos să acceptăm că de multe ori nu putem fi zâne sau feţi-frumoşi, că uneori facem greşeli care pe alţii îi dor, să acceptăm că nu ştim şi uneori nu putem vieţui aşa magic şi misterios cum ne-am dori.
Ne-ar fi de folos ca în loc să visăm cu ochii deschişi la basme minunate, să ne apropiem mai mult de bestia din noi, să o înţelegem, s-o iertăm şi s-o ajută să evolueze. Către ce? Către Dumnezeul pe care fiecare dintre noi îl are…

Sărbători frumoase!

Daniela Tudor – psiholog, psihoterapeut

2 Comments

 1. Barbalata Mirela

  Bine spus!
  La multi ani!

  Reply
  1. LG (Post author)

   La multi ani! 🙂

   Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.