Înainte să te cunosc, de Jojo Moyes

inainte sa te cunoscÎnainte să te cunosc este o poveste fără happy-end sau cu un happy-end dulce-amărui. Și mi-a placut enorm! Din multe motive, însă voi enumera doar câteva: prezintă o realitate crudă într-un mod în care ea poate fi acceptată; dezvăluie universul dureros al celor cu nevoi speciale și chiar dacă o face cu duioșie, tot dureros rămâne; demonstrează că iubirea nu ține cont aparențe și că poate fi profundă, necondiționată, dar asta nu e suficient.

În urma unui accident rutier, tetraplegia îl imobolizează pe Will Traynor într-un scaun cu rotile, transformându-l dintr-un tânar frumos, bogat, energic, de succes, într-un ursuz dificil, chinuit de dureri fizice, mutilat emoțional, decis să refuze o viață incompletă. Will vrea să moară! Sinuciderea e aproape imposibilă când nu te poți mișca de la gât în jos.

Louisa Clark este angajată de familia Traynor să-l supravegheze pe Will acordându-i o minimă și necesară îngrijire alături de terapeutul tânărului infirm. Simpatica Lou – disperată să-și păstreze job-ul – începe o luptă acerbă cu demonii lui Will. Relația începe dificil, poticnită de malițiozitatea arogantă a lui Will și stângăciile Louisei. Iar când lucrurile încep oarecum să funcționeze, Louisa află cu stupoare că doar 6 luni îl va îngriji pe Will – pentru că atât a decis el să mai trăiască. Ce se va întâmpla peste 6 luni și cum își va sfârși viața tânărul arogant? Dar cum o va trăi în aceste 6 luni? Aflați aventurile celor doi tineri impecabil descrise de Jojo Moyes în romanul Înainte să te cunosc.

Gândurile ei: ”Aveam în față o sută șaptesprezece zile în care să-l conving pe Will Traynor că viața lui merită trăită

Gândurile lui: ”N-am să regret niciodată – niciodată – lucrurile pe care le-am făcut. Fiindcă în majoritatea zilelor, atunci când ești țintuit într-un scaun din ăsta, tot ce-ți rămâne este să mergi cu gândul în locurile în care ai mai fost”.

Romanul e superb, fiecare pagină e plină de savoare, cu momente dramatice dar și unele haioase, cu fraze profunde presărate cu umor. Pe alocuri un umor cam negru. Jojo Moyes redă minunat relația dificilă și totodată puternică dintre Lou și Will, precum și relațiile lor cu cei din jur – familie, prieteni, mediul social uneori atât de ostil personelor cu dizabilități. O poveste fascinantă cu un final surprinzător. Vrei să plângi cotropit de emoții? Sau vrei să râzi amuzat de comicul unor situații? Înainte să te cunosc e perfectă pentru ambele…

6 Comments

 1. Mirela Barbalata

  Am citit cartea. Este frumoasa, merita citita , o recomand dar sincer mie nu mi s-a parut atat de cutremuratore. Inainte de a o citit, remarcasem ca multe persoane au plans. Stiu ca la un moment dat ma intrebam cand voi plange si eu 😀 😀 . Am vazut recent si filmul (cartea am citit-o anul trecut) si mie mi-a placut. Ba mai mult, in sfarsit am plans 😛 😛 😀

  Reply
  1. LG (Post author)

   Mie mi-au dat lacrimile la final, cand am citit scrisoarea lui către Lou. La film, am rezistat, că știam deja… 🙂

   Reply
 2. Bookish

  Și mie cartea mi s-a părut mult mai emoționantă decât filmul. Poate am perceput-o așa și datorită faptului că am lucrat la redactarea ei (este și numele meu trecut pe prima sau a doua pagină ahahaha) și citeam pe bucățele ca să revizuiesc mai ușor așa că momentele de tensiune se prelungeau și ardeam de nerăbdare să citesc mai departe. Nu am perceput-o ca pe o carte foarte profundă, dar are darul de a te prinde prin intensitatea emoțiilor redate.

  Reply
  1. LG (Post author)

   Hei, m-am dus la carte și ți-am căutat numele. L-am și găsit, bravo! Chiar e bine redactată, spre deosebire de cartea pe care o citesc acum și care are o sumedenie de virgule puse aiurea 🙂

   Reply
 3. NICOLAE DASCALESCU

  Asa cum apare si pe coperta, „Acum, intr-o ecranizare de exceptie” – poate superlativul este exagerat, dar filmul merita vazut (nota IMDB 7,5).
  Me Before You (2016) http://www.imdb.com/title/tt2674426/?ref_=nm_knf_t3

  Reply
  1. LG (Post author)

   Da, superlativul este exagerat pentru ecranizare. Am văzut filmul imedit după citirea cărții. Este bun, redă (oarecum) fidel litera cărții, dar este departe de emoțiile și plăcerea pe care le oferă lectura. Însă cartea este, întradevăr, de excepție! 🙂

   Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.