Hoţul de cărţi, de Markus Zusak


Un deliciu literar!

imagesMotto: “Când moartea spune o poveste, chiar trebuie să o asculţi”. N-am să povestesc acţiunea, ar fi dificil şi nedrept să reduc totul la un rezumat şcolar. Atâtea trăiri, emoţii, nuanţe, priviri, tonuri, gesturi superbe sunt greu de retransmis.

Am să spun doar de ce romanul Hoţul de cărţi este altfel decât majoritatea şi de ce cititorul este mai bogat după parcurgerea lui.

Naratorul este Moartea. Nu aşa cum ne-o imaginăm – rea, crudă, nemernică, nedreaptă. Este entitatea care ne veghează mereu şi care regretă când, la ordinele “şefului”, răpeşte oamenii din această existenţă. Pentru că acţiunea romanului se petrece în timpul celui de-al doilea război mondial, Moartea este foarte obosită! Are mult de lucru, deseori cu fiinţe nevinovate, iar asta îi displace profund. Cunoaşte suferinţa pe care o aduce, dar n-are încotro. Aici, Moartea este un personaj simpatic şi cu destul umor.

Un alt motiv pentru care Hoţul de cărţi este un roman deosebit: demontează o preconceptie. Incă mai bântuie impresia că neamţ = nazist. Surprinzător, dar poporul german a suferit cel puţin la fel de mult ca restul popoarelor atinse de nazism. Ba chiar, de-a lungul unei perioade mai mari. Sărăcia şi asuprirea politică erau un stil de viaţă în Germania anilor 1933-1939. Iar războiul a accentuat mizeria traiului de “arian”. Doar Sven Hassel mai descrie cu atâta realism, în romanele lui, despre viaţa germanilor sub dictatura lui Hitler. Când Europa înflorea, poporul german mânca “pe raţie” şi era supus la un regim politic devastator.

Nu în ultimul rând, deliciul cărţii este Liesel Meminger. Fata de 11 ani, personajul care fură cărţi. Lipsită de un cămin normal, Liesel descoperă magia cuvintelor scrise în cărţile furate. Prea săracă să le cumpere, furtul cărţilor – oriunde s-ar găsi ele – devine un ritual emoţionant pentru ea. Niciodată mai mult de una! Pe care o reciteşte de zece-cinsprezece ori, savurând fiecare literă. Nu contează despre ce se scrie, ea citeşte. Apoi, caută alta…

Romanul Hoţul de cărţi nu este doar o poveste emoţionantă. El ne arată o realitate puţin cunoscută, ne dezvăluie lupta de zi cu zi din spatele războiului care a durat ani.

Markus Zusak – australianul de 30 de ani – are un stil original de scriere. Şi, foarte important, scriitorul “lucrează” cu inteligenţa cititorului, oferind o sumedenie de metafore superbe. În spatele fiecărui cuvânt scris există altele zeci nescrise, dar înţelese şi simţite de cititor. Te face să trăieşti totul cu intensitate maximă şi nici nu ştii când întorci pagină după pagină, savurând povestea şi aflând despre lumea din spatele războiului. Puterea magică a cuvintelor înseninează copilăria lui Liesel. Puterea magică a cuvintelor face din Hoţul de cărţi o lectură excelentă.

Mulţumesc aici prietenului care mi-a dăruit această minunată carte. Mi-a dăruit multe cărţi excepţionale. Fără el, aş fi fost “hoţul de cărţi” într-o continuă căutare de a citi…

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.