Hemingway și cu mine, Paula McLaine


Hemingway și cu mineEi bine, am capul plin de Hemingway. Acest roman descrie viața romanțată a scriitorului cu cea de-a 3-a soție, după ce Paula McLaine a evocat-o pe prima în Soția din Paris.Se pare că celelalte două n-au meritat a fi menționate decât ocazional, ca amante. Pentru că da, Hemnigway n-a fost nicio zi burlac în viața sa adultă de la 21 la 61 de ani, când s-a și sinucis. Vocile bune ar putea spune că a fost un familist perseverent, iar vocile rele ar putea specula că de la atatea neveste n-a mai suportat să trăiască.

Hemingway și cu mine este o carte cu și despre Hemingway în care, de fapt, personajul principal este Martha Gellhorn. Cu toată personalitatea lui debordantă și cu toată efervescența cu care domina mediul în care apărea, soția sa Martha Gellhorn a fost cea care i-a pus capac. Pentru că Martha, spre deosebire de celelalte soții ale sale, a reușit să se ridice la nivelul lui intelectual și artistic, a reușit să reziste personalității lui dominante, ba chiar să-și păstreze independența față de el și nesfârșitele lui nevoi.

Când, în timpul căsătoriei lor, Martha publică un roman și Ernest îi sugerează să publice cu numele Martha Hemingway, ea refuză categoric cu replica:

”Nu vreau să fiu o notă de subsol în viața cuiva.”

Cei doi au avut o relație de 5 ani, plini de aventuri în zone de război unde se aflau ca jurnaliști corespondenți, o relație de iubire intensă și pasională. Martha Gellhorn a fost o femeie extrem de frumoasă, cu o inteligență pe măsura frumuseții și a fost singura lui parteneră care a refuzat să-i stea în umbră, ieșind la lumină prin propriile ei eforturi.

Dacă Martha ar fi fost o soție supusă, cu siguranță relația lor ar fi durat mai mult. Dar orgoliul lui Hemingway n-a putut suporta ca Martha să-l lase singur. Când ea pleacă într-o zona de risc ca să-și facă meseria, Ernest rămâne bosumflat acasă ca să-și macine anxietățile în orgii bahice. Cu toate că cei doi se iubeau foarte mult, neînțelegerile provocate de orgoliul lui și independența ei au dus la ruperea relației. Pentru Hemingway nici n-a fost greu să-și găsească rapid o amantă pe umărul căreia să-și verse angoasele. Astfel a apărut Mary, cea de-a patra soție a lui și cea care l-a suportat până la sfârșit.

Hemingway și cu mine mi-a placut mult – un roman alert, bine scris, captivant.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.