Grasă și proastă, Rodica Ojog-Brașoveanu


Autor: Laura G.

Grasa si proasta de Rodica Ojog-BrasoveanuGrasă și proastă – cum să reziști să nu citești o carte cu titul ăsta? Și cum să-i reziști autoarei despre care știi că scrie romane polițiste de excepție? N-aveam chef să citesc despre investigații polițiste, dar mă zbăteam de curiozitate să aflu dacă grasă și proastă e victima sau criminala. Și am avut o surpriză. Plăcută, pentru că prezintă, sub un strat gros de umor, defectele unei societăţi aşa cum este ea, fără menajamente. Pentru că toate frazele sunt captivante, surprinzătoare și totodată amuzante.

Cartea e o colecție de povestiri dulci-amare despre legături imposibile care devin posibile, despre amoruri scandaloase și despre oameni obișnuiți aflați în situații neobișnuite. Altfel spus, un deliciu literar, cu mult tâlc, suspans și umor hâtru.

Câteva citate faine, însă în același ”ton”  este toată scrierea:

”Să te fereşti, scumpa mea, de ăştia care fac pe marii evanghelişti, sunt de obicei nişte ipocriţi imposibili. Vor neveste „naturale”, dar ochii le sticlesc după dame vopsite. Ţine minte de la mine, când o fi să te înşele, o s-o facă tocmai cu cine nici nu gândeşti!” (povestirea Cadou de crăciun)

 

”Ascultă acilea, la bătrânul Tănase, că eu, după patruzeci şi trei de ani de divorţuri şi alte delicte, am învăţat câte ceva. Cu omul simplu întocmeşti bordei temeinic, înălţaţi copii şi muriţi pe aceeaşi perină. Cu ăla încâlcitul, ajungi la divorţ. Că transpiră, treaba lui. Să te ferească însă Cerul de ăla care scoate el din tine şapte ape.”  (povestirea Un om simplu)

 

„Era urâtă și săracă, în schimb – leneșă și ghinionistă. De asta nu se îndoia nimeni, dar să le iau pe rând. Avea o urâțenie particulară, care izbea (…)” (povestirea Recunoștință)

 

”… pe Daniela, în epocă, o interesau doar două categorii de bărbaţi: fie deştepţi foc şi pe ăia îi căuta în Larousse, fie magnifici din specia playboy despre care merită într-adevăr să ai amintiri.” (povestirea Undeva, într-o gară…)

Colecția conține 16 povești minunate, scrise cu un limbaj îndrăzneț, fără a fi însă vulgar, care merită a fi savurate cap-coadă, iar la final parcă ai mai vrea ceva în același stil. Următoarea pe lista de citit este cartea Bărbații sunt niște porci.

P.S.1 Eu nu cred că bărbații sunt porci (doar câțiva, pe ici-pe colo), dar sunt curioasă ce părere are Rodica Ojog-Brașoveanu.

P.S.2 Această carte a aparut în anul 2000, când omenirea nu era atât de încordată cu ”politically correct”. Oare azi s-ar mai edita un astfel de titlu, sau autorul ar fi obligat să-l schimbe?  🙂

39 Comments

  1. Anduța

    Probabil că n-ar fi obligat/ă să schimbe titlul, dar un disclaimer, ceva….:)) Am citit “Bărbații sunt niște porci”, dacă nu mă înșel, este tot o colecție de mai multe povestiri. Scrie tare fain Rodica Ojog Brașoveanu. Știu că am descoperit-o intr-o revistă cu 2 povestiri. Una cu o fată căreia i s-a declanșat diabetul in urma unei sperieturi și una in care o tânără ii povestea mătușii sale problemele sale din dragoste, ca și cum era ceva extraordinar, nemaivăzut, nemaiîntâlnit. Și mătusa se amuza, in forul său interior, pe sistemul “toate vechi și nouă toate.”
    Tocmai am primit o carte “Viața secretă a copacilor”. Despre cum comunică copacii între ei, despre ce simt și din astea. Cu știință in spate, nu vrăjeli. Abia aștept să văd ce și cum. 😀

    4
    1
    Reply
    1. Laura G.

      @Anduța,
      Da, doar ce-am terminat-o și pe-a doua, aia cu porcii. E tare faină, în același stil cu asta. Încă un pic și-i faci tu recenzia 🙂

      1
  2. Vera

    Am citit recenzia, 30 de secunde și 33 lei mai târziu cartea era în coș. Mâine sosește. Thanks!
    @P.S.1 Eu cred că majoritatea covârșitoare a bărbaților sunt porci. E ca și cum și-ar conecta neuronul la același nucleu depravat. 😑
    @P.S.2 Bună observație, cred că nu. Politically corectness asta băgat pe gât abuziv de media nu are nicio legătură cu pertinența, decența, corectitudinea. E un concept anarhic și subiectiv, de cele mai multe ori scos din context.

    4
    Reply
    1. Laura G.

      @Vera,
      33 lei bine investiți, o să-ți placă. Și fetelor, când vor prinde gustul cititului 🙂

      3
    2. Marius M

      Ie porci, ai dreptate! Am nimerit intr-un final , vedeti?

      2
  3. Ionuț

    Cred că am citit aproape tot ce a scris Ojog-Brașoveanu. Pe lângă cele recomandate de Laura mai sus, și pe lângă binecunoscutele ei romane polițiste, recomand și romanele istorice. Sunt tot în genul aventură, polițiste, foarte interesante.

    6
    Reply
  4. Jack

    Și eu am citit cam tot ce a scris, mai puțin astea două. În America sigur nu putea lăsa așa un titlu. Dacă au pus-o pe directoare să își dea demisia că le-a arătat copiilor statuia lui David, e clar că se îndreaptă către o zonă cel puțin ciudată.

    4
    3
    Reply
  5. VictorR

    1. Această afirmație cum că bărbații e porci cu toții e… misandrescă ( 😛 ).
    2. Am să încerc să citesc cartea, mulțumesc. Nu de alta dar am mai citit una-alta de R.O.B. („320 de pisici negre” vă sună cunoscut?).

    2
    2
    Reply
    1. Laura G.

      @Victor,
      Romanul, da. Pe pisici nu le-am cunoscut.

      3
      2
  6. Solandi

    Am citit câteva cărţi de Rodica Ojog Brașoveanu. Cele poliţiste cu Melania Lupu şi Mirciulică. Şi una cu Minerva. Adică am citit ce s-a publicat înainte de 1989, când eram elevă, le cumpărau părinţii sau le împrumutam. După, nu cred să mai fi citit ceva de ea.
    Pe vremea aia îmi plăceau foarte mult pisicile (şi acum îmi plac, dar cu intensitate mai mică) astfel încât, după romanele polițiste cu pricina, am căpătat acasă, pentru o perioadă scurtă, porecla de Mirciulică.

    M-ai făcut curioasă, o să încerc şi eu povestirile.

    1
    3
    1
    Reply
  7. Paco

    „Era urâtă și săracă, în schimb – leneșă și ghinionistă,,.
    Aici avem ( părerea mea) o mică,, scăpare,, pe pajiștea neîngrădită a lui talentul literar. Ca și termen potrivit cred că era ,,și mai mult,,.
    Sensul termenului de ,, în schimb ,,se referă în general la dimpotrivă, din contră, invers, totuși, pe de altă parte. Exprimarea,, în schimb,, nu prea îmi pare cea mai potrivită în context.
    Iau spre exemplu concluzia @ Verei, cu ,, majoritatea covârșitoare a bărbaților sunt porci,,.
    Dacă o întreb pe fosta nevastă cum am fost eu ca și soț, o să răspundă ,,bețiv și golan, în schimb bun tată și un om onest.,,
    Sau,, bețiv și golan, în schimb puturos și nespălat,,. Parcă între cele două afirmații e un pic de diferență.
    Concluzia mea e că termenul de ,,în schimb,, nu a fost chiar cel mai bine ales.

    4
    Reply
    1. Anduța

      Paco, citește povestirea. O să vezi că se potrivește perfect exprimarea inițială. Este adevărat că „în schimb” după ceva nasol parcă ar trebui să fie urmat de ceva de bine. Amuzant e că, deși „leneșă și ghinionistă” nu sună deloc a fi de bine pentru cineva, ei bine, personajul în cauză fix pentru astea devine recunoscătoare. :))

      3
    2. Nickname

      Cunoscand stilul (acid dar delicios) al Rodicai Ojog-Brasoveanu, as zice ca nu este o scapare, ci umor. Taica-meu are o vorba in acelasi stil, „nu-i frumoasa, da-i batrana”.
      Pe ROB am descoperit-o destul de tarziu, prin clasa a VI-a, dupa ce devorasem cam toata biblioteca din casa. Mai aveau ai mei o comoda TV cu discoteca dedesubt, in care erau inghesuite cateva carti ce nu mai incapusera in rafturile bibliotecii. Printre ele, o cartulie deloc atragatoare, subtirica si in format mic, cu un desen pe o coperta in general verde. Titlul: „Buna seara, Melania”. Din momentul ala am devenit fan ROB!

      4
      2
    3. Paco

      Remarca mea referitoare la,, în schimb,, a fost strict ,, ad litteram,,.
      Mama e super fană Rodica Ojog-Brașoveanu.
      Nu îmi amintesc nimic foarte captivant ( cu siguranță am citit ceva, dar pe vremurile când știam să citesc eram prăjit pe SF).
      Aici în Spania am casa plină de cărți de bucate și reviste cu mașini.
      Cărți…În România. O boxă plină.
      Ultima oară am tras din biblioteca mamei o carte la ghici, să îmi treacă vremea pe avion la întoarcere :
      Horia Tecuceanu ,,Căpitanul Apostolescu și identificarea,,.
      Sper ca cineva să îmi ofere un răgaz peste ani să mă pot bucura de niște saci plini de cărți.

      4
  8. BaGheRa

    M-ați făcut curios să mai mă apuc și eu de citit. Cărțile polițiste îmi plac. Așa că trebuie să vorbesc cu iepurașul poate îmi aduce și mie un cadou de Paște seria cu Melania Lupu.

    3
    Reply
    1. Laura G.

      @BaGheRa,
      Nu cred că trece vreun iepuraș în Qatar, nu-l lasă la graniță – discriminare religioasă 🙂

      2
    2. Zoe

      @bBaGheRa, aca tot vrei sa te apuci sa citesti, vorbeste cu iepurasul sa iti aduca seria cu Minerva Tutovan, tanti Caliopi – care este o figura:)), locotenentul Dobrescu si catelul pe care am uitat cum il cheama:)))).

      2
    3. BaGheRa

      @Laura, stai mă că vin acasă și eu oleak vreo 3 săptămâni… 💃

      2
    4. BaGheRa

      @Zoe, o să țin minte…

  9. BaGheRa

    Pronostic pentru meciul din această seară România – Belarus:
    Scor și marcatori.
    Incep eu:
    3-0 pentru România.
    Goluri: Alibec, Moruțan, Stanciu

    4
    Reply
    1. Solandi

      Ce optimist ești.

      Hai să fiu subiectivă și să zic 2-1 pt Ro.
      Golurile nu zic cine le dă, că habar nu am ce jucători sunt. Iar dacă mă uit pe net la nume, e foarte posibil să zic numele portarului. Și mi se duce naibii pronosticul.

      2
      1
    2. Laura G.

      haha, a dat Stanciu gol :)))

      2
    3. BaGheRa

      Facem scorul etapei cu ăștia!
      @Laura, era cât pe ce să o dea și Alibec

      1
    4. Solandi

      Aoleu, deja 2-0 și e abia minutul 18. Sigur e fotbal și nu handbal, ceva?

      Cred că aș putea să spun un 5-3 atunci la pronostic. În ritmul ăsta.

      2
      1
    5. Laura G.

      @BaGheRa,
      Habar n-am, doar aud meciul din sufragerie. Frenezie! 🙂

      1
    6. Laura G.

      @Solandi,
      Hai că până la minutul 90 poți să mai schimbi de câteva ori 🙂

      1
    7. Solandi

      @Laura, cred că mă las păgubasă… nu vezi că nici nu apuc să scriu și deja scorul real întrece previziunile mele?

      Voi reveni în minutul 80 mai bine. Cu ultimul pronostic.

      3
    8. HM

      Am făcut varză acră cu cârnați cabanos și mămăligă! Sunt cel mai câștigat 😉🤪
      Hai …România!!! Trăiască bucătăria!!!

      2
    9. BaGheRa

      @Solandi, la cum se joacă parcă văd ca or să dea ăștia gol și se termină 2-1 😁

      1
      2
    10. Solandi

      Da, CHIAR s-a terminat 2-1. 😀 Bafta începătorului.

      3
    11. Paco

      Pentru @HM.
      Dragă Vergilius Atentus Honorius Mirificus (HM) Simpaticum.
      Cabanosul, în forma cunoscută, este un produs destinat animalelor de companie. Și asta in cazul în care nu le iubești îndeajuns de mult. Leoparzi, guguștiuci carnivori sau piranhia cu burtă roșie. Nu este recomandat consumului uman.
      Cabanos cu varză acră e ceva gen …. Porsche 911 GT 3 cu instalație GPL.
      Renunță te rog la cabanos, și alege un cârnaț proaspăt sau afumat.
      Cabanosul nu e produs alimentar. Cabanosul e versiunea nouă a creveților vietnamezi.

      6
    12. HM

      Ai, n-ai mingea … cârnațu’ … gata varza. Virsli e păcat să îl strici în varză 😉

    13. Paco

      Domnul @ HM .
      Avec mit all respecto:
      ați ascuns cabanosul după cireș și ulterior a ieșit prin magie că de fapt erau virșli.
      Aveți și Brad prin preajmă în afară de cireși ?

      3
    14. BaGheRa

      @Solandi, data viitoare astept pronosticul ca să și pun la pariuri! Bogați ne facem 😂

  10. Zoe

    @Solandi, chiar daca spui numele portarului este ok, si el poate sa dea gol.A fost CNN un reportaj despre un portaar din Chile, care a dat gol de la el din careu, si a intrat in Cartea recordurilor, asa ca nu se stie:)).

    3
    Reply
    1. Solandi

      Da, ai dreptate. Nu mă gândisem așa… departe 😃
      Ci doar la autogol.

      3
  11. Zoe

    @HM, ce pofta mi-ai făcut!! 😏

    2
    Reply
  12. Zoe

    @Nickname, ca și tine am descoperit-o pe Rob, mult mai târziu, prin liceu. Am găsit în biblioteca părinților mei o carte fără coperți, iar pe prima pagina titlul Panica la căsuța cu orele. Pot sa spun ca a fost dragoste la prima citire😄.
    Când am descoperit și seria de cărți istorice, cu logofatul Radu Andronic, am zis avem și noi un d’Artagnan❤️! Am plâns când a murit logofatul😭😭!

    1
    1
    1
    Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.