Grădina de ciment, de Ian McEwan


Gradina-de-cimentDacă vă plac povestirile bizare, Grădina de ciment este fix ce vă trebuie. Și tot ce voi spune în continuare despre primul roman al lui Ian McEwan nu va dezvălui mai deloc șirul de întâmplări din poveste. Titlul – și el bizar – pare metaforic, dar nu-i. Pentru că bună parte din acțiune se petrece în gradina casei și la un moment dat se folosește mult ciment.

Adolescentul Jack – unul dintre cei 4 copii ai unei familii obișnuite – povestește ce-a trăit într-o vacanță de vară când evenimente neașteptate l-au pus în situații neobișnuite.

Nu mi-am omorât tatăl, deși uneori cred că am dat și eu o mână de ajutor în această privință. Și pentru că a coincis cu un moment decisiv din viața mea, moartea lui a părut neînsemnată față de ceea ce a urmat. […] Spun această scurtă poveste despre moartea sa pentru a arăta cum de ne-am pomenit, eu și surorile mele, cu atât de mult ciment la dispoziție.

Citind aceste fraze la pagina 9, cum să nu continui lectura? 🙂 Totul se desfășoară într-o casă mare, cu grădină și diverse acareturi în jur, izolată pe o stradă de unde majoritatea vecinilor s-au mutat. Atmosfera e apăsătoare. Peste tot și nu doar în plan fizic. Relațiile între membrii familiei par și ele tensionate sau așa le percepe Jack la cei 15 ani ai săi. Asta nu-l împiedică să le urmărească nefiresc de atent pe surorile lui: Julie, de 17 ani și Sue, de 13 ani.

Grădina de ciment începe banal și nu știi unde duce. Meritul lui Ian McEwan care, în fraze simple, uneori abrupte, menține un crescendo de mister și interes, lipind cartea de mâinile cititorului. Un amestec incitant de secrete, tăceri, frustrări, incest, moarte, iubire, duioșie – toate excelent țesute în firul narativ sacadat și ciudat.

Un roman care poate să placă foarte mult sau deloc. Insă, în mod sigur nu poate fi uitat sau confundat/amestecat cu altele.

Roman oferit de Libris unde găsiţi peste 100.000 de carţi online. Iar la comenzi de peste 30 de lei, livrarea este gratuită.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.