Fotograful Curții Regale, Simona Antonescu

Fotograful Curții RegaleFotograful Curții Regale, un roman interesant cu un titlu frumos ce mi-a stârnit curiozitatea. Până să deschid paginile acestei cărți nu știam nimic despre autoarea lui, Simona Antonescu. Acum știu. Scrie minunat și cu fiecare frază scrisă de ea și citită de mine a ajuns tot mai aproape de sufletul meu. Cu acest roman, Simona Antonescu m-a plimbat prin istoria României din ultimii ani ai secolului XIX, ilustrând cu talent și măiestrie locuri, oameni, obiceiuri. Și peste toate, ceea ce m-a ținut legată de carte a fost limbajul. M-a fermecat! Fără a folosi arhaisme, Simona Antonescu ne-a readus dulceața limbii române vorbită în urmă cu un secol.

Prezentarea mea nu poate să reușească a reda întreaga bogăție a scriiturii Simonei Antonescu. Este fermecătoare, emoționantă, calmă, duioasă, originală. În niciuna din celelalte lecturi ale unor scrieri care țin de literatura contemporană citite, nu am întîlnit, dincolo de poveste, așa o doză uriașă de românism ca în Fotograful Curții Regale. Nu, nu patriotism, ci românism. Paginile cărții ilustrează o Românie autentică, în stare pură, clară – cu bune și rele, cu bucurii și necazuri. O Românie surprinsă în și cu toate ale sale: în sat, la oraș, în capitala ei, în provincie, cu bogați și săraci, cu maniere și cutume – o frescă a societății minunat redată în fraze calde, blânde.

Franz Mayer este fotograful Curții Regale – un tânăr pictor reprofilat ca fotograf, din necesitate dar și din pasiune pentru ”noua modă” a fotografiei. El și atelierul lui de fotografii reprezintă pretextul și fundalul unui șir de povești de viață. Personajele se prezintă la Franz Mayer vrăjite de minunea unei bucăți de hârtie pe care apare imortalizat chipul lor. Venit singur sau însoțit, fiecare își spune povestea atât în cuvinte, cât și în gesturi și privirile emoționate lipite de obiectiv.

…toată strada, împreună cu mahalalele din jur, veneau din când în când să lase câte o amintire pe fetrul aşezat în vitrină. Treceau, iscăleau, apoi îşi vedeau de drumurile lor mai mult sau mai puţin şerpuite.

Şi Franz a înţeles că trebuie să clădească această vitrină cu responsabilitate, de vreme ce, în jurul său, oamenii aflau uneori prea târziu importanţa unei clipe pe care aparatul său o făcuse nemuritoare.

La Franz Mayer vin vecini, prieteni, negustori, artiști și tot la el apelează Curtea regală când regele Carol I însoțit de armata română se întoarece victorios din Razboiul pentru Independență, pășind pe sub Arcul de Triumf, chiar atunci construit. Iar Regina Elisabeta tot la Franz apelează pentru a imortaliza România la toate evenimentele importante ale vremii.

În Fotograful Curții Regale întâlnim oameni obișnuiți care au creat evenimentele istorice ale vremii și autoarea povestește superb despre Casele Domnești ale Cotrocenilor, despre Peleș, despre Expoziția Universală de la Paris, la care România  – prezentă ca stat unitar independent – a cunoscut un succes răsunător. Fotografia de ansamblu a acestei cărți redă armonia în care trăiau acum un secol românii împreună cu evrei, greci, macedoni, țigani, uniți de interese, plăceri și emoții comune, uniți de viață. E o carte superbă!

Roman oferit de Libris unde găsiţi peste 100.000 de carţi online. Iar la comenzi de peste 30 de lei, livrarea este gratuită.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.