Primele 100 de pagini din Femeia albă pe bicicleta verde mi-au dat douăzeci de impulsuri de a o abandona. George şi Sabine în vârstă de 75 de ani formează un cuplu englez căsătorit de 50 de ani, dar sunt chinuiţi încă de eterna dilemă “Mă iubeşte? Nu mă iubeşte?”. Margareta cu petale rupte le lipsea… Însă moartea lui George va salva nu doar romanul, dar și pe cititor. Din acest moment povestea devine mult mai interesantă (scuze, George!).
Sabine rememorează cei 50 de ani trăiţi cu George într-un loc pe care ea l-a detestat mereu. Insula Trinidad, unde a adus-o soţul imediat după căsătorie, pentru numai trei ani cât dura contractul lui de muncă, i-a devenit Sabinei rivală pe viaţă. Un Trinidad bezmetic, măcinat în egală măsură de interesele băştinaşilor şi ale colonialiştilor, un Trinidad contemporan ce ni se dezvăluie nu ca o oază turistică, ci ca un malaxor social.
Să schimbi o Anglie răcoroasă şi noroasă cu o insulă din Caraibe aflată sub focul soarelui ar putea fi benefic pentru majoritatea turiştilor. Nu şi pentru Sabine care ar fi vrut să se întoarcă înainte de a ajunge. În fiecare zi a celor 50 de ani, Sabine era hotărâtă să plece de pe insula “neagră”, sufocată de căldură, de rasism, de încâlceli politice şi sociale, sufocată de stigmatul de a fi “o albă”.
Prima ei răzvrătire a fost să se plimbe pe insulă cu bicicleta ei verde, că altceva oricum n-avea ce face. Oferea o imagine nemaivăzută în acea lume plină de negri supăraţi, de creoli complexaţi şi de câţiva albi rătăciţi sau rataţi. Iar ultima răzvrătire, ca o refulare după moartea lui George, a fost să-l împuşte mortal pe şeful poliţiei. Ca să-l înveţe minte pentru tâmpeniile făcute.
Povestea e “plină”, cum îmi place să spun când un roman are multă acţiune. Este cu mult mai mult decât am spus în câteva rânduri. Are multă iubire şi ceva intrigă, are multe ciudăţenii sociale şi ceva politică, are revoltă şi romantism, are împliniri şi rateuri.
Fără a fi o capodoperă, Femeia albă pe bicicleta verde este o lectură plăcută şi interesantă, ce dezvăluie cititorului european situaţii şi aspecte inedite, dintr-o altă lume, de pe alte meleaguri, greu accesibile lui.