Femei, de Charles Bukowski


Femei – carte pe placul barbatilor

untitledBărbaţilor le-ar plăcea la nebunie cartea asta a lui Bukowski. Practic, este transpunerea literară a unei reviste Playboy – în sensul cel mai bun. Nici femeilor nu le-ar displăcea să citească amănunte picante despre cum sunt ele văzute, apreciate, alese, iubite şi apoi părăsite. Căci despre toate astea povesteşte Bukowski în romanul sau Femei.

O scriere ce pare uşuratică la prima vedere, însă nu e aşa. Este, de fapt, trăirea şi redarea frustă a unui bărbat căutat de femei.

Henry Chinaski – personajul principal, ce pare a fi chiar autorul – este asaltat de femei abia când se învârte în jurul vârstei de 50 de ani. Succesul lui nu se datorează unor calităţi fizice sau comportamentale de excepţie, ci doar faptului că e scriitor. Întârziat, dar scriitor. Nu foarte celebru, însă destul de cunoscut pentru a fi adulat de femei, mai ales după publicarea unor poezii de dragoste (fireşte!).

Viaţa lui – oricum haotică şi la limita existenţei materiale – este invadată de o gama largă de femei cu înfăţişări, caractere, poziţii sociale şi toane din cele mai pestriţe.

Chinaski nu refuză nimic, “înghite” tot, cu frenezia bărbatului disperat că i se termină viaţa. Mai ales cea sexuală. Mare disperare!

Pe lângă femei, Chinaski consumă o cantitate nelimitată de alcool, cu o plăcere de nestăvilit – aproape ca-ti face pofta! Şi pariază la cursele de cai în limita banilor, niciodată suficienţi.

Dar aşa “păcătos” cum ne este înfăţişat, Chinaski este, de fapt, bărbatul singur ce şi-ar dori o viaţă mai ordonată, însă fără a renunţa la nicio plăcere.

Romanul Femei are un limbaj colocvial ce pare cam dur la o primă privire. Genul de limbaj întâlnit la Pascal Bruckner şi Henry Miller.

Un roman bun, uşor de citit şi amuzant. Şi ca o scuză a tot ce se întâmplă în carte, motto-ul ales de Bukowski este: “Mulţi bărbaţi cumsecade au fost lăsaţi pe drumuri de o femeie”

Femei vă este oferită de Libris unde găsiţi peste 100.000 de carţi online, acum cu un discount substantial. Iar transportul e gratis, indiferent de comandă!

1 Comment

  1. Coffee

    Confirm afirmatia ta referitoare la barbati. Buna carte!

    Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.