Fata cu cercel de perlă, de Tracy Chevalier


imagesPe prima copertă a cărţii este redat tabloul „Fata cu cercel de perlă” pictat de olandezul Johannes Vermeer – o idee inspirată. Între coperţi, paginile spun povestea ei – o poveste reală şi bizară, spusa cu măiestrie 3 secole mai târziu de scriitoarea Tracy Chevalier. Titlul a apărut tradus în alte limbi şi ca „Fata cu turban”, însă aşa cum îl ştim noi este mult mai potrivit, având în vedere că cerceii de perlă joacă un rol important în poveste.

Fata cu cercel de perlă – un roman minunat care ne dezvăluie multe: o frescă a societăţii olandeze de la mijlocul secolului al XVII-lea, parte din viaţa celebrului pictor Johannes Vermeer şi a familiei sale, viaţa patriarhală din acea perioada şi viaţa lui Griet – fata de 16 ani care intră în casa pictorului ca slujnică.

Griet petrece numai doi ani la familia Vermeer, însă în acest timp se întâmplă maturizarea ei, tulburarea întregii familii prin prezenţa ei delicată şi tăcută, dragostea ei platonică şi discretă, dar intensă pentru pictorul „stăpân”. Poate o dragoste reciprocă?… Johannes Vermeer – îndrăgostit sau nu de Griet – îi arată o consideraţie specială, mult respect pentru inteligenţa fetei şi este surprins de simţul ei artistic, solicitându-i părerea la tablourile lui – fapt ieşit din comun la acea epocă. Spre disperarea şi în ciuda soţiei pictorului – Catharina, Griet ajunge să fie modelul lui Vermeer, în secret, pe ascuns, pe furate, iar când se află acest secret soarta slujnicei Griet se schimbă radical.

Fata cu cercel de perlă – un roman emoţionant, duios şi cald. Un roman scris la persoana I – Griet îşi povesteşte trăirile şi emoţiile; un roman în care cercelul de perlă schimbă vieţile oamenilor. Un roman minunat în care Tracy Chevalier ne dezvăluie misterul unui tablou şi al unui pictor celebru şi o face într-un stil scriitoricesc simplu, direct, bine documentat.

Scriitoarea Tracy Chevalier – americancă ce trăieşte la Londra, a lucrat ca editorialist şi, pasionată fiind de istorie, a scris şapte romane dintre care cel mai cunoscut este Fata cu cercel de perlă, tradus în 38 de limbi şi vândut în peste 4 milioane de exemplare. Justificat! Pentru că Fata cu cercel de perlă este o carte excelentă ce merită citită.

2 Comments

  1. Ema Georgescu

    oare este o coincidenta ca marile romane nu mai apar in zilele de astazi?

    parca tot ce este de calitate este in trecut…

    „a fost odata…”

    Reply
    1. LG (Post author)

      Ema,
      La care „marile romane” te referi?
      Eu am citit carti superbe scrise de autori contemporani…Inclusiv „Fata cu cercel de perla” 🙂

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.