Fata care s-a jucat cu focul, de Stieg Larsson

fata care s-a jucat cu foculCu inima palpitând şi cu furnicături în degete m-am năpustit peste “cărămida” numărul doi – Fata care s-a jucat cu focul, al doilea volum din trilogia Millennium semnată de Stieg Larsson. Între noi fie vorba, cu ceva furie şi puţină îndemânare cartea asta ar putea fi folosită ca armă albă. Alte 757 de pagini de emoţii, palpitaţii, intrigi şi o armată de personaje. Îmi plac personajele lui Larsson pentru că au multe defecte…pe lângă ele, mă simt un înger.

Şi în acest volum, întâlnim aceleaşi personaje minunate, umbroase, ciudate, încărcate de secrete ca un pom de Crăciun. Hacker-iţa din primul volum este acum indecent de bogată – delapidare online nedepistată din motiv de păgubaş mort – cine n-ar vrea asta? Şi la fel de indecent este acuzată de mai multe crime. Pe-astea nu le-a comis, dar n-o crede nimeni. Acelaşi fermecător dandy-jurnalist-investigator-salvaor Blomkvist, libertin şi nonşalant, decent şi corect.

În cărţile lui Larsson toată lumea mănâncă numai sandvişuri gustoase şi bea fluvii de cafea. În lumea cărţilor lui Larsson nu există apă, suc, bere, vin. Doar cafea! Chiar m-a încercat un gând năucitor că ăstora şi la dus le curge tot cafea. În acest volum avem filiera de prostituţie între Europa de Est şi Suedia – un subiect popular nouă, nu-i aşa? O îmbulzeală de poliţişti ce se sunteaza reciproc, o trupă de rău-făcători bine pusă la punct, mult mister, multe tenebre pe care o minte normală cu greu le poate descâlci.

Scrisul lui Larsson crează dependentă, tulbură mintea, captivează gândirea chiar şi când n-ai cartea în ochi. Citind cărţile lui, uiţi să mănânci, uiţi să dormi, uiţi să respiri, uiţi să-ţi mişti picioarele şi-ţi amorţesc, uiţi de timp, uiţi că te îneci în ficţiune.
O ficţiune superbă, un thriller înnebunitor, clocotitor, drăcesc. Genul de roman pe care abia aştepţi să-l citeşti, iar când te apropii de sfârşit, încerci regrete că se termină. Dar nu se termină. Nu acum. Pentru că urmează volumul 3

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.