Extrem de tare şi incredibil de aproape, J.S. Foer


extrem de tareEste a doua carte, interesantă şi impresionantă, pe care o citesc despre drama Turnurilor Gemene din septembrie 2001, prima fiind Windows on the world.

Este a doua carte, interesantă şi impresionantă, pe care o citesc despre un copil extreme de sensibil şi incredibil de inteligent, prima fiind O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii.

În romanul Extrem de tare şi incredibil de aproape copilul de 9 ani, cu mintea sa sclipitoare, şi-a făcut cărţi de vizită în care se prezintă:

Oskar Shell – inventator, designer de bijuterii, etnomolog amator, francofil, vegan, origamist, pacifist, percuţionist, astronom amator, colecţionar de: monede rare, fluturi care au murit de moarte naturală, cactuşi în miniatura, suveniruri de la Beatles, pietre semipreţioase şi altele. Telefon de acasă: secret/ Mobil: secret/ Fax: încă nu am fax

Pare exagerat, dar Oskar este tot ce scrie în lista aia. Şi chiar mai mult! Simpatic, isteţ, spontan, emotiv, curios, dureros de precoce şi, mai ales, este fiul tatălui său care, într-o viaţă atât de scurtă l-a învăţat tot ce ştie şi cum să afle mai multe.

Ca orice copil, este bântuit de câteva fobii, unele dintre ele specifice unei uşoare forme de autism. Şi lista fobiilor lui Oskar se măreşte considerabil după haosul din 11 septembrie – îl inhibă orice sunet sau imagine ce aminteşte de “ziua cea mai rea”. Ziua în care tatăl său, aflat în World Trade Center, lasă ultimele sale mesaje pe robotul telefonic. Mesaje ce devin obsesive pentru Oskar; ascultate ulterior iar şi iar, pentru a mai trăi câteva momente cu vocea lui. Dispariţia bruscă şi stupidă a tatălui, dorul pentru el, îl determina pe Oskar să afle, să cerceteze, să memoreze orice amănunt despre drama care l-a lăsat orfan.

În plan principal este Oskar, dar nici planurile secundare ale romanului nu-s de ignorat. În acţiunea sa temerară de a dezlega misterul unei chei ascunse în debaraua tatălui, Oskar începe şi termină o amplă campanie detectivistă. Inteligenţa, voinţa şi dorinţa nu sunt singurele pârghii care-l ajută pe Oskar să retrăiască momentele magice petrecute cu tatăl sau. Îl ajută şi o mama iubitoare şi îngrijorată, o bunică protectoare, un bunic ţinut secret de-o viaţă, un vecin mai bătrân ca timpul şi tamburina la care cântă pentru a-şi linişti stările de anxietate.

Cititorul, ca şi Oskar, e curios să afle ce descuie cheia secretă. Însă acest roman nu este despre mistere, nici despre detectivi. Este romanul copilului ce trăieşte o drama – atât personală, cât şi socială, naţională. Copiii New York-ului din 11 septembrie au trăit momente de coşmar şi de-atunci psihoterapeuţii au mult de lucru. Ca și Oskar, fiecare copil rămas orfan în acea zi fatidică este obsedat de ultimele ore, ultimele gesturi şi cuvinte, trăite lângă părintele dispărut. Iar mass-media, internetul, robotul telefonic, amintesc de sicriul gol pentru care n-au găsit un trup care să-l umple.

Extrem de tare şi incredibil de aproape – un roman duios, pe alocuri hazliu, pe alocuri dureros.

Viaţă e mai înspăimântătoare decât moartea.”

“…doar dacă îngropi ceva, asta nu înseamnă că şi îngropi acel lucru.”

„Nouă din zece oameni semnificativi au de a face cu banii sau cu războiul!”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.