Esența răului, Luca D’Andrea

esența răuluiObișnuită ca de la primele pagini ale unui roman să intuiesc firul poveștii, la Esența răului m-am poticnit. Citeam și nu reușeam să-mi dau seama care este ”răul” din titlu care va apărea pe parcurs. Romanul începe cuminte, cu o poveste blândă, aproape banală. Zic ”aproape” pentru că rapid acțiunea se precipită spre un accident urât ce-l va marca profund pe Salinger, personajul principal.

Și pentru că am ajuns la personaje principale, Salinger nu e singurul. Natura munților Dolomiți, în zona Alto Adige, la sud de Tirol reprezintă un alt personaj principal: un personaj superb, recalcitrant, nervos, schimbător și totuși fermecător, cu multă gheață, zăpadă și furtuni.  Și cel de-al treilea personaj este Răul. Bine ascuns, perfid și nemuritor – atât în forma sa legendară pitită în cele mai adânci peșteri, cât și în forma sa subtilă, cu tentacule înfipte în sufletele rătăcite.

Salinger, scenarist american, poposește pentru un timp împreună cu soția sa Annelise și fetița lor Clara în Siebenhoch, o comunitate mică și foarte închisă, locul natal al Annelisei.  Împreună cu Mike, prietenul și asociatul său, realizează un documentar ce se anunță a fi de mare succes. Un accident oribil la care Seliger este părtaș și pentru care se simte vinovat, va tăia elanul proiectului lor și va marca puternic psihicul lui Salinger. Decis să ia o pauză, un an sabatic petrecut doar cu familia, Salinger află întâmplător despre o îngrozitoare tragedie petrecută în urmă cu 30 de ani, când au murit în mod misterios și terifiant trei tineri din comunitate.

Din acest moment, Salinger nu mai are astâmpăr, aruncă cât colo anul sabatic în încercarea de a desluși misterul celor trei morți premature. Demersurile lui sunt încurcate și împiedicate din două direcții: familia care îl vrea calm, mereu prezent, odihnit și relaxat pe de o parte, și membrii comunității care ascund o sumedenie de secrete, care spun minciuni și îi resping orice încercare de a afla adevărul, pe de altă parte.

Cine se face vinovat de uciderea celor trei tineri omorâți cu bestialitate? Așa cum cu multă măiestrie povestește Luca D’Andrea, cel puțin câteva persoane bine situate din Siebenhoch par a fi vinovate. Iar Salinger, neliniștit și neobosit în căutările lui detectiviste, îl va da în vileag ca fiind criminal pe cel mai (aparent) cinstit dintre toți.

Esența răului este un thriller excelent! Are o intrigă solidă care cucerește cititorul, o atmosferă obsedantă, personaje cu caractere puternice, mult mister, multe secrete și mult suspans.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.