Escrocheria, Mary Higgins Clark


Autor: Laura G.

Mary Higgins ClarkEscrocheria este un thriller pe care îl citeşti cu plăcere, o carte scrisă într-un stil interesant şi oarecum diferit, care te surprinde mai ales prin dubla intrigă: dispariţia magnatului farma Nicholas Spencer şi povestea lui Ned, un bărbat cu probleme psihice ce investeşte în acţiunile companiei lui Spencer.

În urma a ceea ce pare o escrocherie de proporţii, o mulţime de oameni, printre care și Ned, rămân fără economiile de-o viaţă. Nici jurnalista Marcia DeCarlo (Carley) nu este scutită de pierderea investiției în aceeași companie, motiv pentru care se implică în investigarea circumstanţelor ce au dus la dispariţia lui Nicholas Spencer şi la prăbuşirea companiei de cercetări medicale a acestuia. Toată presa vuiește despre marele scandal:

„Vaccinul miraculos nu era decât rodul imaginaţiei lui debordante şi al desăvârşitei arte de a convinge. Îi înşelase pe toţi aceşti oameni care investiseră atâţia bani în compania lui, adesea economiile de-o viaţă sau toate bunurile. Bineînţeles că ei speraseră în primul rând să facă bani, dar nu puţini credeau şi că investiţia lor avea să facă din vaccin o realitate.”

Dar oare lucrurile sunt ceea ce par a fi de la distanță? Înarmată cu multă determinare şi şarm, Carley va reuşi să pătrundă în malaxorul din spatele ușilor închise ale firmei și să descurce iţele unor relații complicate.

Paginile redate la persoana întâi, de către Carley, alternează cu cele din perspectiva lui Ned, astfel încât lectura aduce o dublă satisfacţie: privind prin ochii jurnalistei, pe de-o parte şi pătrunzând în lumea interioară frământată a lui Ned, pe de alta.

Finalul neaşteptat vine ca o perfectă încununare a unei acţiuni extrem de concentrate şi tensionate, făcându-te prizonierul lecturii. Nicholas Spencer este escroc sau victimă? Trăiește, a murit sau a dispărut?

În romanul Escrocheria, Mary Higgins Clark ne spune o poveste incitantă, parcă (sau poate chiar) ruptă din realitate, delectând cititorul cu detalii interesante, dar fără a slăbi ritmul alert al acțiunii.

Un citat interesant:

„… cine e destul de deștept să fure atâta bănet, o să găsească și modalitatea de a trăi suficient de mult ca să-i cheltuie.”

Așa o fi?

18 Comments

 1. Jack

  Na, că acum trebuie să o citesc, mor de curiozitate. 😀

  3
  Reply
  1. Laura G.

   @Jack,
   Na, că ți-am dat de lucru 🙂

   1
   1
  2. Solandi

   @Jack, chiar că. Până o citim, să ne dăm cu presupusul.

   Din informaţiile oferite de Laura și pornind de la ultimul citat, ai zice că Spencer este escrocul care avea de gând să fugă cu banii.
   Însă, nu văd de ce autoarea l-ar fi introdus pe Ned în poveste, înseamnă că are un rol foarte important. Probabil că Ned l-o fi surprins pe Spencer când se pregătea să dispară, l-a omorât, şi-a însuşit banii şi acum o face pe victima până se calmează apele. 😁

   3
  3. Laura G.

   @Solandi,
   Nu zic nimic 🙂

  4. Solandi

   Am terminat de citit. Am fost relativ pe lângă în presupuneri, dar nu contează. A meritat să o citesc. Mary Higgins Clark a fost supranumită regina suspansului. Şi, într-adevăr, cartea e un mega suspans de la început până la sfârşit. Investigaţia din roman îmi aminteşte de stilul filmelor poliţiste englezeşti, chiar dacă autoarea este din NY. Probabil că originile irlandeze i-au insuflat stilul.

   3
  5. Laura G.

   @Solandi,
   Da’ știu că nu te lași! 🙂
   Mă bucur că îmi confirmă și mie cineva spusele, deci nu bat câmpii pe-aici 😛

   2
   1
 2. catalin fdd

  Ar trebui sa te faci autor de trailers :)) stii sa bagi suspans in cateva randuri :))

  2
  Reply
  1. Laura G.

   @catalin,
   Am un surplus de suspans, de la un serial pe care-l urmăresc acum, de nu mă lasă să dorm până nu-l termin: Black butterflies

   3
 3. BaGheRa

  Ți-ar cartea de râs să-ți fie… Am comandat cartea… am comandat-o acum!

  2
  Reply
  1. Laura G.

   @BaGheRa,
   O am în format electronic. Dacă n-ai strigat că o vrei… 🙂

   1
  2. HM

   Cumpărați, Cumpărați … flori la fete voi să daț’ … ptiuu … asta da escrocherie.
   Doamna pirata Laura … faceți chiftele bune ?

   3
  3. BaGheRa

   Pai aruncă te rog și pe la mine, măcar nu mai stau până ajung acasă

   2
   2
  4. Laura G.

   @BaGheRa,
   Am aruncat. Ferea, să nu te lovească 🙂

   3
  5. BaGheRa

   @Laura, mulțumesc frumos!

   1
  6. Paco

   Da’ niște chiftele nu-i faci lu’ jupânul @BaGheRa ? Le trimiți prin fax. Să nu-l înhațe prin surprindere suspansul pe burta goală.
   Eu, când mă învăluiește nemâncat un suspans, încep să sughit în sunet de clopoțel.

   3
  7. Laura G.

   @Paco,
   Nu, nu mă ocup de chiftele. Dar problema e că n-am fax 🙂

   1
  8. BaGheRa

   @Paco, lui @BaGheRa nu îi plac chiftelele – îi plac foarte mult clătitele… nu fac nici o aluzie la conversațiile avute anterior, sunt doar mort după clătite…
   Deci dacă cineva dorește să trimită ceva prin fax, măcar să fie clătite!

   2
  9. Laura G.

   Hai că de un fax aș mai face rost, dar de clătite… 🙃

   2

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.