Downton Abbey – serial


downtonAm ocolit serialul ăsta strâmbând din nas ba că-i prea de epocă, ba că-i prea englezesc, ba că-i prea static. Iar când am trecut de primul episod, l-aș fi vrut cu o sută de episoade, nu doar cu 52 (în 6 sezoane). E superb! E o încântare vizuală și își merită pe deplin nota mare acordată pe IMDB. Actori minunați, caractere controversate, intrigă de la subsolul servitorilor și până la etajele nobililor stăpâni de domenii și castele.

Acum pare desuet, dar în urmă cu un secol pentru cei din înalta societate era foarte important ca fiecare familie și domeniu să aibă un urmaș pe linie masculină pentru a moșteni și gestiona averea. Așa era legea și dacă nu existau moștenitori pe linie directă (fii) atunci se căuta unul pe linie indirectă (veri, nepoți de veri). În Downton Abbey lordul Granham și soția lui au 3 fete, iar viitorul lor și al domeniului depinde de mulți factori dificil de controlat. Povestea lor e plină de secrete, aranjamente, ițe încurcate și descurcate, imprevizibil.

Acțiunea alternează între două ”tablouri”: cel de jos cu personalul de serviciu, viața și problemele  lui și cel de sus cu stăpânii, tabieturile lor și cutumele vremii. La ambele nivele sunt aceleași probleme: lupta pentru putere, invidia, iubirea și disprețul, bunătatea și intoleranța.

Pelicula este un periplu în perioada 1912 – 1925 și mi-a plăcut să văd transformarea personajelor, evoluția mentalităților, schimbările dramatice pe care le poate aduce un război în viața oamenilor. Peisaje superbe, decoruri somptuoase, costume prețioase, un ritm al vieții incredibil de lent în comparație cu ritmul de azi. Nu lipsesc nici umorul și situațiile hilare, iar bătrâna Violet Crawley, contesă de Grantham,  este campioana ironiilor și a glumelor elegante, subtile. Interpretat excelent de Maggie Smith, rolul ei face deliciul fiecărui episod.

Chiar dacă nu este genul meu preferat de serial, Downton Abbey mi-a plăcut teribil de mult și aș revedea cu plăcere orice episod, oricând. Pentru că, în acest caz, nu povestea e esențială, ci jocul personajelor, atmosfera și interacțiunea umană specifice acelui timp. Și indiferent de genul de film preferat, Downton Abbey e serialul care merită vizionat și savurat.

2 Comments

 1. Bookish

  Mai bine mai târziu decât niciodată! Eu am iubit serialul ăsta. Maggie Smith e demențială. Mă bucur că te uiți și îți place. Eu urmăresc și Victoria și The Crown.

  Reply
  1. LG (Post author)

   Bine zis ”Mai bine mai târziu decât niciodată!” – și eu răspund cu întârziere (deh, vară, concediu…).
   Urmăresc The crown și-mi place. Victoria, încă nu, dar îl am în vedere dacă îl recomanzi tu 🙂 Mersi!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.