Cum să îți faci un CV


Autor: BaGheRa

CVPrin prisma relațiilor pe care mi le-am făcut de-a lungul timpului, diverse firme sau diverși prieteni m-au rugat să mă folosesc de relațiile mele pentru a le face rost de oameni pe care mai apoi să-i angajeze.

Am angajat până acum aproape 8 persoane în diverse locuri de muncă, cu background divers. 6 au fost pe domeniul unde lucrez eu și vreo 2 persoane la un laborator de analize de mediu/food cu background de chimie.

Am făcut această introducere pentru că mi-au trecut prin mână câteva CV-uri de la proaspeți absolvenți sau studenți în an terminal și am rămas puțin perplex când am văzut că nu știu să facă un CV. Persoane care ar trebui până la vârsta asta să știe să facă un CV.

Nu vreau să fac din acest articol un public shaming, nu acesta îmi este scopul, și dacă un singur student sau proaspăt absolvent vede acest articol și învață cum să își facă CV-ul – eu sunt super fericit/mulțumit.

Din punctul meu de vedere CV-ul este primul tău contact cu o firmă, este foaia unde tu te prezinți și încerci să câștigi încrederea angajatorului, fără ca el să te vadă, fără ca el să te cunoască și vrei ca el să te aleagă pe tine și nu pe altul. Apăi, dacă tu îl faci cu picioarele sau cu minim de interes, ce impresie vei face la firma respectivă? Doar pentru simplul fapt că tu nu dai atenție la detalii, atunci când realizezi CV-ul, nu înseamnă că un HR care se respectă nu o va face. Și crede-mă că nu va avea nici o greață ca să treacă peste! Bine, mai este și cazul în care sunt cu adevărat disperați și trec peste, dar dacă nu sunt, CV-ul tău, pe care sunt înșirate câteva chestii, va ajunge la coadă. Și e păcat să se întâmple așa ceva!

Atunci când nu ai pic de experiență, este cel mai greu să îți faci un CV. Chiar nu ai ce să scrii în el, dai foaia aia aproape goală, cu şcoala pe care ai absolvit-o și aia e! Ei, află că nu este așa și chiar dacă eşti un simplu absolvent fără pic de experientă, poți redacta un CV care să atragă atenția potențialului angajator, dintr-o mulțime de CV-uri primite, dacă ții cont de câteva sfaturi.

Mai departe voi spune cum aș aștepta eu un CV dacă aș fi recrutor:

1. Neapărat să fie în format europass – doar suntem cetățeni europeni.

2. Aș evita să pun fotografie pe CV, deoarece mulți ar putea judeca. Am auzit anumite comentarii pe la HR-iste, crezând că nu le aude nimeni și personal eu aș evita procesul de a fi judecat după o simplă fotografie!

3. CV-ul să fie realizat de la mare la mic sau descrescător – adică asta înseamnă: să pui ultimul loc de muncă ca fiind primul, apoi ultimele două scoli absolvite, apoi alte chestii dobândite de-a lungul timpului.

4. Prima rubrică din CV, după informațiile personale, m-aș aştepta să fie Experiența. Nu ai experiență, deoarece abia ai terminat, ia gândește-te mai bine. Pe perioada facultății ai efectuat anumite stagii de practică, care contează ca experiență pentru tine. Ai fost într-un loc și ai văzut modul de lucru, sau chiar ai făcut ceva practic – ai ce completa acolo. Toată lumea înțelege că ești absolvent și nu ai experiență!

5. A doua rubrica din CV pe care ar trebui, după mine, să o completezi, ar fi Educația și training-urile. Aici m-aș aştepta să văd ultimele două unități de învățământ absolvite. Liceul și facultatea, facultatea și masterul, masterul și doctoratul sau dacă ai doar liceul… doar liceul. Training-uri, păi sunt unii absolvenți care fac pe banii lor, sau aleg să facă niște cursuri gratuite pe la Google, pe la Cisco, pe la whatever… eu cred că ar merita menționate aici.

6. După aceste două secțiuni, după mine urmează secțiunea de Limbi străine. Majoritatea aici menționează limba engleză. Punct. Aia e tot. Eu aș vrea să văd aici, în primul sub-paragraf, limba maternă: Româna. După un tabel cu celelalte limbi străine pe care le cunoști cu calificative C2, C1, B2, B1, A2, A1, pentru înțelegere, vorbire, scriere. Având aceste calificative la îndemână un recrutor poate să își dea seama de nivelul la care ești și dacă te dai mai balenă decât ești la o limbă străină.

7. Un alt aspect pe care îl poți pune în CV, dacă ești absolvent, este sectorul de cunoștințele digitale: word, excel, powerpoint, sau orice alt program pe care l-ai folosit în timpul facultății pentru a-ți realiza proiectele. Aduce un plus de cunoștințe care te va evidenția față de alți potențiali candidați care uită să le menționeze sau pur și simplu nu le au.

8. Ar urma secțiunea de permis de conducere și cea de hobby-uri…

Și uite așa, CV-ul tău va lua puțin avânt, va avea structură, va fi lizibil pentru angajator și dintr-o jumătate de pagină, va avea minim două pagini chiar dacă ești începător. Vezi că se poate?

Voi? V-ați mai updatat CV-ul în ultimul timp? Considerați aceste sfaturi utile, ați avea ceva de adăugat, de comentat? Aștept cu interes comentariile voastre.

Foto: Pexels

30 Comments

  1. Anduța

    Niște sfaturi de bun simț, chiar dacă în CV-ul meu nu se regăsesc toate. Am poză (ete na, n-a murit nimeni de la o judecată de poză) și n-am trecute hobby-urile. La limbi străine calificativele mi le-am pus singură, că n-am niște calificative oficiale. Altfel, două lucruri aș mai adăuga: dacă aplici prin clasica metodă „email”, evită să folosești adrese de email de genul „pissy_missy_89@…” sau „valorosul@…” și din astea. Poți avea o adresă de email simplă, cu numele și/sau prenumele tău. De asemenea, mie foarte importantă mi se pare scrisoarea aia de intenție. Când aplici la un job, se presupune să ți-ai făcut un pic temele și ai niște motive personale și personalizate pentru care dorești să-l obții. Spune-i potențialului angajator despre acele motive. Am avut ocazia să-mi treacă niște CV-uri prin mână și, pentru mici motive de genul adresă dubioasă de mail sau lipsă scrisoare de intenție, am fost tentată nici să nu mă mai uit pe CV-uri, oricât de bine făcute ar fi fost.

    2
    Reply
    1. VictorR

      De la poze n-a murit nimeni… Dar merită să riști? 🙂
      Mulțumim pentru articol.

      3
    2. Anduța

      Expunerea la riscuri mici te învață, te antrenează, te pregătește, te călește și te întărește pentru expunerea la riscuri mai mari. Ce e o viață în care ne temem de riscuri? Are madam Firea un citat frumos la cover-ul de pe FB „Să nu te dai bătut în fața oamenilor sau a întâmplărilor”. Și noi să ne dăm bătuți/bătute să punem o poză la CV de teama comentariilor răutăcioase ale unor HR-iste? Pentru că riscăm să nu fim invitați/invitate la un interviu față în față și să comentăm parte-n parte? Ăăăăă, dap, nu merită! 😛

      3
    3. Laura G.

      @Anduța,
      Ca una care doar a depus CV, dar n-am fost niciodată nevoită să selectez pe-ale altora, mereu mi-a displăcut scrisoarea aia de intenție. Mi se pare că te invită la vrăjeli.

      Cum care e intenția unui candidat? Să se angajeze (naibii) într-un loc bun, să aibă salariu bun ca să-și plătească facturile și să mai și trăiască – dacă-i mai rămâne ceva.

      Ce să zic? Că-s îndrăgostită lulea de firma X? Nu-s. Că mă pasionează să dezvolt economia țării? Nici asta. Doar interese personale și pragmatice 🙂

      1
      2
      1
    4. Anduța

      Laura, ce faceee, te invită la vrăjeli? Oh, stay still my heart! 😂 Acum nu știu cum mai procedează candidații, dar am prins vremuri când unii, mulți, prea mulți, păreau că aplică la tzșpe posturi, pe bandă rulantă, prin site-urile alea de joburi. Tu-i sunai și păreau picați din lună, nu-și aminteau că au trimis CV-ul, nu-și aminteau pentru ce post, din astea. Scrisoarea de intenție nu mi se pare că te invită la vrăjeli, ci te invită să poposești un pic și să te gândești că „dacă mă sună ăștia să vin la un interviu, ar fi drăguț din partea mea să mă și duc”. Nu de alta, dar am cunoscut oameni care practicau trimisul aceluiași CV în stânga și-n dreapta, după care se mirau că nu-i sună nimeni. Nu zic că o scrisoare de intenție îți garantează o invitație la un interviu (bull shit-urile se pot depista rapid la urma-urmei), dar eu zic că poate ajuta. Personal, de partea angajatorului de aș fi, mai întâi aș citi o scrisoare de intenție și apoi CV-ul. Iar dacă aș primi doar CV-uri, cred că mi-aș exprima intenția de a delega altcuiva partea de selecție. :))

      2
    5. Laura G.

      @Anduța,
      Asta e o discuție cu multe detalii, cu dus-întors și depinde mult de care parte a baricadei te afli 🙂

      Mi se pare normal ca un om care caută job să aplice la mai multe posturi/firme, așa cum și firmele caută/cheamă la interviu mai mulți candidați.

      Desigur, e complet aiurea să fii ghid turistic și să aplici pe un post de contabil, dar în domeniul tău de competență e chiar indicat. Cam ca la piață, cerere-ofertă, tarabe cu vânzători și cumpărători 🙂

      1
    6. BaGheRa

      @Anduța, într-adevăr am uitat de aia cu adresa de e-mail. Am schimbat și eu câteva adrese de e-mail până când să dau CV-ul mai departe pe motivul expus de tine.
      Sincer nici eu nu sunt adeptul unei scrisori de intenție atunci când te angajezi. Și eu la rândul meu am aplicat la bulk la mai multe firme când mi-am schimbat prima oară jobul. Unii m-au sunat după 3 luni când și-au adus aminte de mine. Habar nu aveam cine sunt și când am aplicat la ei.

      2
    7. BaGheRa

      @Victor, când auzi de la un HR… ia uite bă ce bârnău are ăsta, auzită cu urechile mele… îți zici, mă nene trebuie să schimb abordarea…
      Cu plăcere!

      2
    8. BaGheRa

      @Anduța, am angajat pe unul la o fostă firmă, pe care singurul lucru de pe CV ce îl recomanda să lucreze acolo, era faptul că a terminat facultatea care trebuie! Eu nu mai eram în firmă când l-am trimis acolo!
      În rest nu a performat absolut deloc în domeniu și la momentul respectiv era muncitor într-un depozit în Germania. L-am recomandat, și eu nu fac recomandări doar ca să fie făcute de dragul oamenilor ci pentru că eu îl cunoașteam pe tip din facultate și știam cum îi merge mintea și de ce este capabil. Mi-a zis sefa de acolo, băi dacă venea cu CV-ul ăsta la mine direct la coș era aruncat! A făcut față și chiar a performat gagiul. A profitat de șansa oferită!

      1
  2. Akon

    @baghera, bună initiativa!
    Pe mine mă enervează când trebuie să fac un CV, dar nu știu cărui post mă adresez.
    Angajatorul se poate lămuri dacă tu ești ceeea ce el își dorește și din modul CUM tu îi prezinți experiența pe care o ai. Ca să ma folosesc de exemplul tău, una e să spui că ai fost in practică la Timken (1Mai) si alta e să descrii puțin că ai pus labele tale prin secția de strungărie CNC, eventual modelul mașinii. Cumva trebuie să convingi că ești pasionat de domeniul respectiv și doritor de a progresa.
    Prin anii ’90 cand a venit BAT in urbea X, am avut prieteni respinși pe motiv de supracalificare. Atunci nu intelegeam conceptul, dar acum simt pe pielea mea ce înseamnă să fii over qualified şi să lucrezi cu unul care nu a auzit de Pitagora.

    3
    Reply
    1. BaGheRa

      @Akon, termenul acesta de supra calificare din punctul meu de vedere este un bullshit născocit de ăștia de la HR ca să te trimită elegant la plimbare. Ei au nevoie de un om și tu ești dispus să faci acea muncă pe nivelul salarial propus de ei.

      1
  3. Laura G.

    Mărturisesc, de mult timp n-am actualizat CV-ul, n-a fost nevoie și nici nu cred că va mai fi.
    Dacă vrea cineva să afle, îl trimit aici, pe blog 😂

    1
    Reply
    1. BaGheRa

      Ce bine este să ne privești de sus de la pensie!

      4
    2. Laura G.

      @BaGheRa,
      Prea de sus, nu, că amețesc. Dar nu vă invidiez deloc 🙂

      1
  4. Akon

    @Laura, te angajăm, pe cuvânt de pionier 😂😘

    3
    Reply
    1. Laura G.

      @Akon,
      Oh, mersi! Acum mă pot relaxa, nu mor de foame cu voi 😅

      2
    2. BaGheRa

      @Akon, avem nevoie de referințe și eventual și o scrisoare de intenție pe care să o valideze @Anduța!

      4
  5. Marius M

    Eu zic ca cv-ul, mai ales cel in format europass, e doar o forma groteasca de a te lauda cu ce stii. Iar ce stii e discutabil, aici ar trebui sa te aprecieze altii, nicidecum tu. Mi-au trecut cateva prin mana, la unele chiar ii cunosteam sau i-am cunoscut ulterior pe respectivii iar ce scriau ei acolo era departe de realitate. Majoritatea isi trec, amabil, responsabil, ordonat, punctuali, spirit de echipa si multe alte rahaturi gretoase si in realitate e vai si amar. Ca si calificarile, care de fapt majoritatea sunt niste biete diplome luate cu bani si experienta profesionala e de fapt zero dupa multi ani de frecat mangalul. Bine, CV-urile alea sunt si facute pentru ca asa se cere mai nou, CV-in format europass, ca da bine la prostime si cuconetul de la HR e alcatuit majoritar din niste tute care ori au rude unde trebuie ori dau cu cwru in populatia conducatoare.

    4
    1
    Reply
    1. BaGheRa

      @Marius, dacă vrei să minți într-un CV o poți face și fără să folosești modelul Europass 😁.
      Cunosc personal o persoană care face și pe mă-sa și pe tac-su! Se duce o tură, le ia banii și văd ăia că e praștie… deși la nivel declarativ ai în față cel mai tare, cel mai mare cel mai cel… și îi duce cu zăhărelul! Totuși când trebuie să pună în practică ceea ce declară că știe… sare discul de pe bandă ca la artiștii care cântă live și nu au voce deloc!

      2
  6. Paco

    O poză la bustul gol, cu mănușile montate și transpirat după o oră de dat la sac poate să înlocuiască un CV de trei pagini ?
    ( Este o întrebare pentru o potențială domnișoară/ doamnă angajată pe HR și care poate citește ingocnito pe aici .Voi restul cititorilor știți deja că eu nu transpir când dau la sac ). Întreb doar din curiozitate, momentan de muncă am.

    2
    Reply
    1. Laura G.

      @Paco,
      Ar putea zice că nu-i ok, că umbli cu mănuși…

      2
    2. BaGheRa

      @Paco depinde de… standarde

      1
  7. Paco

    @Laura G, sub mănuși am bandajele aferente. Tot nu mă prezint ,, cu mâinile curate ,,. Mai bine trag un costum pe mine și mă prezint cu un CeVeu beton.
    ( Îi mulțumesc Bunului Dumnezeu că în viața asta nu o să mai fie nevoie, sper, să îmi mai construiesc un CV.
    Spun sper, că nu se știe niciodată cum o să fie nevoie de voluntari care să colonizeze planeta Venus. Și cum nu am condus niciodată o rachetă, logic că mă bag ) .

    4
    Reply
    1. Akon

      Păi și la voluntariat trebe ceve?

      2
    2. BaGheRa

      @Paco, @Akon, dar de ce să ne limităm doar la sistemul nostru solar?

      2
    3. Akon

      Scuze,@paco, ma refeream CV, dar am fâsâit gluma😭

  8. Paco

    @Akon, la voluntariat pe Venus ?
    Ceva butoaie cu oxigen mă gândesc.
    Ieși la prășit, dar nici nu îți poți ține respirația la infinit.

    2
    3
    Reply
  9. Ionuț

    9. După ce CV-ul arată conform primelor 8 puncte, îl iei frumos, îl mototolești și-l arunci la coș, apoi deschizi frumos agenda și începi să suni toate neamurile și toți prietenii care ar putea să-ți înlesneasca angajarea pe undeva. Apoi urmează ăia care îți datorează vreo favoare. Apoi ăia cărora ai putea să le faci vreo favoare în schimbul unui post. Dacă n-ai nici d-ăștia, ia CV-ul din coșul de gunoi și pregătește-te să primești douăj’ de mii de șuturi în cur de la douăj’ de mii de hașerizde, tot felul de analfabeți ajunși patroni, tot felul de manageri care nu știu să numere până 20 fără să se descalțe, tot felul de stăpâni moderni de sclavi care-ti prezintă plantația lor ca pe cel mai ideal job la care ai putea visa. 🤣🤣🤣 Perseverează și până la urmă cineva va fi impresionat (a se citi „păcălit”) de CV-ul tău și te va angaja, poate chiar pe postul și în domeniul în care ți-ai dorit. Dar sunt șanse mici să se întâmple asta.

    3
    1
    2
    1
    Reply
    1. BaGheRa

      @Ionuț, este și punctul 9 un punct valid… recunosc asta!

      1
      3
    2. Laura G.

      @Ionuț,
      ai uitat să spui de dat șpagă pentru angajare 🙂

      1

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.