Cum să faci primul milion, Bogdan Costin

cum sa faci milionDacă romanul Cum să faci primul milion ar fi fost scris undeva în ”vest”, semnat eventual de un scriitor cu ceva notorietate, și cu o publicitate intensă, cred că ar fi devenit peste noapte best-seller. Chiar cu șanse mari de ecranizare. Cititnd cartea lui Bogdan Costin am găsit în ea, pe alocuri, un strop din Charles Bukowski.

Pentru mine, cartea a fost o surpriză plăcută și m-a plimbat printr-o paletă diversă de stări și emoții: am râs la desele pasaje încărcate cu un excelent umor, m-am întristat în momentele dramatice în care moartea poate fi profitabilă, m-a surprins cât de versatilă e lumea publicității și cum totul se reduce la bani, amețitor de mulți bani. Am citit-o dintr-o suflare, Bogdan Costin are un stil alert, scrisul lui e cinic, ironic, brutal și… simpatic.

Partea bună la noi e că oamenii sunt foarte săraci, dar au impresia că trăiesc într-o țară modernă, capitalistă, europeană, în care trebuie să câștige cât mai mulți bani ca să-și poată cumpăra tot ce-și doresc. Asta-i combinația ideală: și săraci, și cu pretenții (p.22)

Personajele principale: Povestitorul – omul care face bani, pentru el și pentru alții care aderă la ideile lui bizare și Toma Drăgan – actorul care moare conștient pentru acei bani, realizând că moștenirea sa materială e mai de preț decât prestația sa artistică (și asumat mediocră). Iar moartea este obiect de publicitate pentru primul și subiect de meditație pentru al doilea.

Ceea ce oamenii numesc suflet e doar un clișeu, o lene a gândirii. Un cuvânt în spatele căruia se ascunde frica enormă a omenirii că s-ar putea să nu mai existe nimic după moarte. (p.262)

Cum să faci primul milion este un roman bun, dinamic, proaspăt, fără momente de plictiseală. Chiar dacă redă fidel lumea în care trăim, n-are nimic patetic, iar momentele de sensibilitate accentuează cruda realitate în care se (supra)viețuiește pe aceste meleaguri. Încărcat cu mesaje inteligente, cu suspans, cu un dialog comic și faze dramatice, romanul merită citit. Pentru delectare, pentru ideile bizare și pentru a afla cum să faci primul milion 🙂

4 Comments

 1. Bogdan Costin

  Ca orice scriitor care se respectă, normal că și eu mai googălesc google-ul ca să văd dacă a mai citit cineva cărțile mele. Așa am dat peste recenzia asta. Mulțumesc mult pentru ea!

  Reply
  1. LG (Post author)

   Mi-a făcut plăcere să-ți citesc cartea și să împărtășesc impresii despre ea. Felicitări! Și eu mulțumesc 🙂

   Reply
 2. Bookish

  Ce chestie, chiar în weekend, la o zi de naștere, îmi povestea cineva de cartea asta și cât de amuzantă e. Hmm, clar e un semn că trebuie să o citesc și eu.

  Reply
  1. LG (Post author)

   Ți-o recomand și cred că îți va plăcea 🙂

   Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.