Cu glasul timpului, Ion Valjan

Cu glasul timpuluiNu credeam că un volum de memorii mă poate captiva atât de mult, mai ales că până să am în mâini acest volum nu auzisem nimic despre Ion Valjan. În spatele pseudonimului cu care semnează ”Cu glasul timpului”, se află Ion Al. Vasilescu, avocat de renume al începutului de secol XX. Și nu doar avocat, Ion Valjan a fost un reputat om politic liberal, publicist și dramaturg de succes al vremii.

Memoriile lui Ion Valjan s-au încheiat în noiembrie 1918, de Ziua Victoriei.  Ar fi fost o adevărată încântare dacă ar fi continuat să scrie și despre perioada interbelică, perioadă în care viața lui și a țării a fost plină de evenimente interesante. Din păcate, în 1950 Valjan a fost arestat şi condamnat pe nedrept într-un proces de „înaltă trădare” – trădare a comuniștilor care nu tolerau personalități cu notorietate și mult prea vocale. A murit în detenţie după ce a executat zece din cei cincisprezece ani de „temniţă grea”.

A fost o încântare să citesc rândurile acestei cărți plină de umor fin, ironie și auto-ironie, încărcată cu personaje ”de poveste” dar atât de reale pentru vechea lume din Capşa, Tribunal, Teatrul Naţional, Gambrinus&Co. O lume ce pare fascinantă azi, lumea celebrităților culturale și politice, o epocă a nobilimii, a politeții și a decenței ca stil de viață. Mi-a plăcut să ”gust” un pic din timpul în care România a fost înfloritoare, bogată, respectată și apreciată în Europa.

Ion Valjan/Ion Al. Vasilescu a fost un deschizător de drumuri nu doar în domeniul juridic, dar și în cel cultural: în 1929 a inaugurat teatrul radiofonic cu piesa sa ”Ce știa tot satul…”. Foarte apreciat ca avocat, dramaturg și jurnalist, talentul și viața i-au fost frânte de politica comunistă.

Ion Valjan a fost iubit de o lume întreagă: de colegii avocaţi, de actori, de ziarişti, de marii critici ai vremii, de toţi oamenii de bine care l-au cunoscut, de cei numeroşi, cunoscuţi sau anonimi, pe care i-a ajutat cu vorba şi cu fapta. A inspirat personaje de roman lui Camil Petrescu, Liviu Rebreanu, E. Lovinescu, iar Arghezi i-a dedicat, între altele, un splendid «Medalion»”, spune Micaela Gulea – nepoata lui Ion Valjan și soția regizorului Stere Gulea.

Cu glasul timpului este un roman captivant și îl recomand oricărui iubitor de lectură.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.