Viața care i s-a dat, Ellen Marie Wiseman

viata careCitind Viața care i s-a dat, am fost uimită de bogata imaginație a autoarei. Da, știu, orice romancier trebuie să aibă imaginație, fără ea nu-i reușește nimic, deci nu mai e un romancier. Dar unele subiecte de roman sunt atât de surprinzătoare, încât nu pot să nu mă întreb cum de i-o fi venit așa o idee autorului? De data asta am aflat răspunsul dintr-un interviu în care Wiseman spune cum a apărut această poveste: „… ideea a început cu imaginea unei camere vechi ascunse în interiorul unui conac. Apoi mi-am imaginat o fetiță închisă la mansardă și oameni care ascund copii „mai puțin decât perfecți” într-un dormitor din spate”.

Romanul e greu de citit încă de la început, când cititorul află despre viața chinuită a micuței Lilly, în vârstă de zece ani, și despre tratamentul inuman pe care mama ei i-l aplică, în prezența apatică a tatălui. Lilly trăiește complet izolată într-o mansardă strâmtă din care n-a ieșit niciodată, privind printr-o fereastră îngustă, singura ei legătură cu lumea. Și asta pentru că mama sa o consideră monstruos de urâtă, o povară diavolească. Motiv pentru care, imediat ce are ocazia, o vinde pe Lilly unui circ aflat în trecere prin zonă. Da, în anii ’30 Lilly ar fi putut fi exploatată la un circ, pentru aspectul ei ușor bizar în acele vremuri: s-a născut cu o deficiență de pigment, așa-numitul albinism. Chiar și așa, la circ Lilly află cu stupoare că este, de fapt, extrem de frumoasă. La început, circul este doar o altă închisoare pentru Lilly, dar în această lume promiscuă, uneori brutală, Lilly descoperă puterea, iubirea, prietenia și o afinitate rară pentru animale.

Într-o narațiune alternativă, douăzeci de ani mai târziu, adolescenta Julia fuge de-acasă pentru a scăpa din mâinile oribilei sale mame, o habotnică religioasă, și a tatălui său pașnic, dar alcoolic și neputincios. La 19 ani Julia Blackwood se întoarce pentru a primi moștenirea fermei, după moartea părinților. Ce legătură este între Lilly și Julia? Acesta este misterul cu care se delectează cititorul în a doua parte a romanului Viața care i s-a dat.

Un roman complex, bine scris, încărcat de sensibilitate și mister.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.