Concert în memoria unui înger, Eric-Emmanuel Schmitt

concertPentru că mi-au plăcut nuvelele lui E.E.Schmitt din “Cea mai frumoasă carte din lume”, n-am vrut să le ratez pe cele din această carte.  Concert în memoria unui înger cuprinde patru nuvele, iar tema dominantă este bine versus rău, sau aparenţe versus realitate.

Oricare ar fi tema scrierii, E.E.Schmitt etalează un real talent de povestitor. El scrie curat, direct şi simplu, fără a fi deloc simplist. Situaţiile şi personajele lui sunt complexe, dar descrierea lor captivantă. Patru nuvele cu patru subiecte diferite te ţin lipit de această carte.

Criminala – femeia acuzată de suprimarea a trei soţi şi un amant. Justiţia o achită, dar societatea o blamează chiar şi după 20 de ani. A comis cele crime, sau nu? Citiţi nuvela pentru a afla.

Întoarcerea – marinarul mereu pe valuri e anunţat că i-a murit fata. El are 4 fete şi, până la întoarcerea acasă, trăieşte un coşmar gândindu-se pe care ar “sacrifica-o”, măcar mintal. Pentru toate patru are iubire filială, dar oare pentru pierderea căreia dintre ele ar suferi mai mult?

Concert în memoria unui înger – povestea modernă a lui Cain şi Abel, dar cu final diferit şi total neaşteptat. Există și un concert, desigur. Emoționant!

O iubire la Elysse – sau prăpastia dintre aparenţe şi realitate. Sacrificiile unei Prime Doamne, secrete compromiţătoare, teama de a fi divulgate. Toate însoţite de tandemul iubire-ură.

În final, ca un bonus, autorul ne încântă cu al sau “Jurnal de scriitură” care ne invită să tragem cu ochiul în culisele celor patru nuvele: ce anume l-a inspirit, cum le-a scris, ce a simţit scriidu-le.

Ce admir la Eric-Emmanuel Schmitt, în afara talentului scriitoricesc, este măiestria cu care abordează o paletă atât de variată de teme, situaţii, caractere, sentimente. Toate atât de diferite, dar însoţite mereu de umor şi o toleranţă blândă pentru natura umană.

Orice carte scrisă de Eric-Emmanuel Schmmit este o încântare şi un câştig pentru cititor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.