Cleptomani de lux


Autor: Laura G.

cleptomani de luxNu trece zi în care să nu mă minunez de câte ceva citit în presă, acțiuni bizare cărora nu le pricep rostul, fapte ilogice ale unor oameni aflați în funcții importante, cam așa: Directoarea unei companii farma, suspectată că a furat 18 milioane de lei din conturile firmei. 1 kg de bijuterii și 20 de ceasuri de lux găsite la percheziții.

Nu, nu mă miră că a furat – oi fi eu naivă, dar nici chiar așa! Ce mă uimește este ceea ce a furat.

Poliția susține că, în perioada 2022 – iunie 2023, femeia, în calitate de director financiar, ar fi furat 18 milioane de lei atât prin transferuri de numerar în conturile personale, cât și prin achiziționarea unor cantități însemnate de produse de lux: ceasuri în valoare totală de 7,8 milioane de lei, parfumuri estimate la un milion de lei și haine în valoare de 3 milioane de lei.

Pot înțelege că a furat – dă-o-n spume, că-i plină lumea de hoți. Și pot înțelege că fură bani – cu ăia faci orice: cumperi diverse, fugi cu ei, îți aprinzi trabucul, îi bagi în chiloții striperilor, chestii de-astea, exotice, ok. Dar să aduni în casă ceasuri și parfumuri? Deci nu tablouri celebre, da? Ceasuri și parfumuri. Și genți de lux! A, da, și bijuterii.

Poate să-mi explice și mie cineva ce naiba face o femeie (care ocupă o anume poziție socială, deci nu-i bișnițar la colțul străzii) cu aceste articole? Că doar nu se duce să le vândă la tarabă, nu? Sunt atât de scumpe că nici nu le poți vinde la suprapreț, și-atunci ce face cu ele? Câte cadouri poți împrăștia în jurul tău? Nu cred că se duce la aniversarea unchiului Ilie cu un ceas Ulysse Nardin, ca să-i dea ăla o țuică și-o felie de tort.

Parfumuri de 1 milion de lei, adică de 200.000 euro? Asta înseamnă peste 2.000 de flacoane cu parfumuri din cele mai scumpe, da? Ce face cu atâta parfum, că i-ar trebui minimum 5 vieți lungi ca să le consume. Ce naiba face cu gențile?! Le vinde pe OLX? Sau există o piață subterană a produselor de lux furate – așa, ca un club select și foarte secret, unde toți furăcioșii ăștia cu ștaif fac trafic de rahaturi scumpe?

Și mai e faza cu bijuteriile, mulți bagă bani în bijuterii. Ok, aurul e valoros, diamantul și ce pietre d-astea or mai fi, dar… aduni zeci de kilograme, iar la o adică, dacă e urgent să le vinzi (că ai rămas fără bani de pâine), în cel mai fericit caz le poți duce la amanet. Unde, ce să vezi? Abia poți lua cam jumătate din prețul lor real.

Și-atunci care-i logica să furi chestii de-astea? Adică, e ceva ce știu alții și eu n-am aflat? Dacă știe cineva, vreau să-mi spună, vreau să fiu un om informat 😊

Foto: Pexels

22 Comments

 1. Redoo

  De ce? Să fie acolo că cine știe când ai nevoie și poate nu se mai fabrică…

  4
  2
  5
  Reply
  1. Laura G.

   @Redoo,
   Ca mașina de cusut Singer? N-o aruncă nimeni de veche, că nu se mai fabrică și cică e valoroasă. Dar nici n-o cumpără nimeni 🙂

   2
 2. VictorR

  Bă, la ceasuri mai-mai că m-aș băga! 🙂

  4
  Reply
  1. Laura G.

   @VictorR,
   Ia mărturisește aici, câte ai purta? Pe zi, pe săptămână… 🙂

   3
  2. VictorR

   19 bucăți: în zilele lucrătoare 3: unul la serviciu, unul „de seară ” și al treilea să se asorteze cu pijamaua. În week-end doar două: unul de zi, unul de noapte. Astea când muncesc. În concediu tot așa, vreo 10. Din care 5 să fie water proof, că nu mă bag io în piscină ca sărăkiilii, doar în slipi!

   3
   8
  3. Laura G.

   @VictorR,
   Câtă opulență! Mai multe ceasuri decât chiloți 🙂

   8
  4. Mona

   @VictorR,
   Io zic să pui dublu, câte unul pe fiecare mână, ce atâta sărăkie :)))

   4
 3. Singlemom

  Bine, pai in tanti asta urla prostia, ca altfel nu imi explic. A pacatuit de vanitate, abia apoi de hotie.
  Trebuia sa se uite la alții din functii sus puse, sa vada cum se fura elegant. Sau sa fi zis ca a mostenit de la matusa aurul si parfumurile :)))
  Evident, pe femeie nu o duce capul. Sa-ti transferi bani furati direct în conturile personale e … nush ce e, da e grav rau. Condamn hotia, absolut, dar parca mai tare condamn prostia.

  3
  1
  Reply
  1. Laura G.

   @singlemom,
   Oare ăștia nu se gândesc nicio clipă că vor fi prinși? Atât de mare să fie vanitatea pe kg/corp?

   1
  2. VictorR

   Laura, da! Se rup rău de tot de realitate!

   3
 4. Jack

  Foarte bine abordat subiectul. Îmi plac și comentariile.

  2
  4
  Reply
 5. Ionuț

  Eu am două explicații pentru treaba asta cu ceasurile, parfumurile, hainele, toate de lux, tablouri și alte asemenea obiecte:
  1. mită, cadouri. Probabil că, într-adevăr, aceste obiecte sunt folosite drept mită, fiind mai greu de demonstrat, de urmărit. Adică, plicul cu bani e plic cu bani, dar ceasul poate fi dăruit din respect, iubire etc. 😉😉 Altfel nu-mi explic cum tot felul de analfabeți d-ăștia corupți au colecții de obiecte cărora sunt convins că nu știu să le aprecieze frumusețea și valoarea. Ce dracu’, uite cine erau iubitorii de frumos și de artă: alde Vâlcov, Vanghelie, tănticile de la conducerea de companii farma…!! Cam greu de crezut.
  2. Dinu Păturică. Parveniți care au băut apă din teica de la porci în copilărie, trimiși desculți cu caprele pe câmp, săraci, nemâncați și vai de capul lor, care, odată ajunși undeva „sus”, simt nevoia să semnalizeze asta cât mai strident. Cum? Cu produse de lux. Să vadă „dușmanii” ce „valoare” au ei. Să crape de invidie neamurile si foștii colegi de liceu. Degeaba ai banii în cont dacă nu poți să te afișezi cu ei.
  Eu înclin totuși spre prima explicație mai degrabă, fiindcă, dacă hainele le porți și tablourile le pui pe pereți, câte ceasuri să afișezi și câte sticle de parfum să consumi sau să pui în baie pe policioară ca să le admire lumea?

  5
  3
  Reply
  1. Laura G.

   @Ionuț,
   Citind postarea ta, m-ai făcut curioasă să aflu cine e persoana acuzată.
   Foarte ciudat, multe publicații au dat știrea asta, dar niciuna n-a dat numele directoarei și, mai ales, numele firmei.
   Mi se pare o ”acoperire” cu o pătură foarte groasă (să nu cumva să afectăm firma X).

   3
 6. Mona

  Se apropia majoratul lui fii-miu și deodată, din senin, de nicăieri, îl trăznește o idee genială. Cum că ar vrea de ziua lui un ceas mișto. Și îmi trimite pe wapp o poză cu un ceas scheleton, cu mecanismul la vedere, adică. Io, ca o mamă bună și simțitoare ce sunt, îi trimit mesajul lui bărbată-miu și îi spun, ia vezi cum facem. După vreo două ceasuri mă trezesc cu telefon de la om, aflat în plină criză de logoree. Tuna și fulgera, cu înjurături, sfinți și dumnezei, ca în final să cadă într-o criză isterică de râs. Într-un final, aflu și cauza.
  Se apucase omu’, ca un tată bun și simțitor ce e, să sune la ăia cu ceasul, care auzind ce model ar dori, i-au spus că revin ei imediat cu un telefon ca să îl pună în legătură cu un consilier avizat, etc. I s-a părut ceva suspect dar a aruncat gândul la coș. Ca să nu vă mai rețin. Ceasul costa mult peste suta de mii de euro :))) și evident, noi eram de vină că nu ne-am informat în prealabil și l-am făcut să scape telefonul din mână și să îi urce tensiunea!
  Ce voiam să spun. Poate săraca femeie a cumpărat DOAR vreo 3-4 ceasuri de 7,8 milioane lei! 😜

  4
  Reply
  1. Solandi

   Zice în articol că au găsit vreo 20 de ceasuri la percheziţie.

   4
  2. Laura G.

   @Mona,
   E clar că n-avea aia 4-5.000 de ceasuri în casă, că i-ar fi ocupat o cămară întreagă. Dar și 20 de ceasuri de făcut cadou? Hmm, ce femeie generoasă 🙂

   2
  3. Mona

   @Solandi,
   Și io am cam tot așa, 3-4 perechi de pantofi :)))

   2
 7. Paco

  @Ionuț a punctat la fix in comentariul lui.
  Majoritatea sunt șpăgi. Și-a tras și doamna directoare niște cheag pentru valoare, însă restul sunt pentru ,, atenții ,,.
  Cunosc diverși prin domeniul farma și e o practică frecventă în locul plicului.
  Un ceas, o parfumă, o geantă la doamne. Așa, din simpatie.
  La ce sume se învârt în zona farma, inclusiv o mașină nouă e considerată o ,, mică ,, atenție.

  1
  3
  Reply
  1. Laura G.

   @Paco,
   Se pere că de la un anume nivel (de furăciuni) în sus, simpatiile sunt foarte costisitoare 🙂

   3
  2. Paco

   @ Laura G, În top trei din cei mai buni prieteni, unul lucrează pe farma.
   Nu cu farmacia apendicelui Catrința, ci cu din-ăia categorie grea, gen Pfizer, Novartis, Roche, Astra Zeneca.
   Când am scris că o mașină nouă e o mică atenție în semn de simpatie, chiar nu am făcut mișto.

   3
 8. catalin fdd

  Eu am primit odata o cana termos… si altadata o agenda parca… Probabil nu am fost prea simpatic la viata mea :))))

  2
  1
  3
  Reply
  1. HM

   SiNpaTik-ul3 🤣

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.