Subtitlu: o carte proastă!
S-a făcut atâta tam-tam în jurul acestei cărţi, încât am simţit că dacă n-o citesc mă voi încadra la categoria “răţuşca cea urâtă”. Altfel, romanul se încadrează cu succes la categoria “nişte cărţi proaste”.
Mai întâi, spun că e prost scris! După fiecare dialog, autoarea comentează ce-a spus (deja citisem), apoi ce-a gândit (intuisem), apoi ce-a simţit, apoi ce rău îi pare că a spus, a gândit şi a simţit. Multe explicaţii banale şi inutile, de ca şi cum ar fi scris romanul pentru copii de grădiniţă.
Mai apoi, spun că e profund nerealist! Până pe la pagina 89 domnul Grey îşi mângâie buza de jos cu arătătorul. Acesta este un gest mai degrabă feminin şi nici aşa nu-i foarte des întâlnit. Probabil că domnul Grey are un tic gestual, cu toate că el ne este prezentat ca un bărbat perfect. Încă ceva nerealist: nu există bărbat perfect, aşa cum nu există nici femeie perfectă.
Şi nu în cele din urmă, cuvintele şi frazele se repetă aproape obsedant; precum în cărţile motivaţionale. Numai că aici suntem informaţi pe fiecare pagină că dl. Grey are ochii cenuşii (ok, am înţeles din prima!), că este frumos ca un Adonis şi dominant ca un Hitler. Impresia mea este că autoarea are un bagaj de maxim 500 de cuvinte, nici alea prea inspirate.
Cele 50 de vicii ale domnului Grey este încărcat de erotism, sex, flirt şi practici sado-masochiste în dormitor. Ar putea fi o lectură incitantă şi excitantă, dacă n-ar fi atât de naiv scrisă. Autoarea – E.L.James – recunoaşte că acest roman ilustrează toate fanteziile ei sexuale de gospodină cuminte. Le refulează aici, prin intermediul unei tinere ce tocmai a absolvit Facultatea de Litere (ironic, la cât de sărac e vocabularul fetei). Anastasia pe numele ei, este o virgină de 21 de ani (uau!), care gândeşte ca o fătucă de 14 ani şi roşeşte din 3 în 4 rânduri de parcă ar avea 8 ani. Greu de crezut, în America anului 2011. Fata asta a trăit într-o conservă?! Sunt sigură că părinţii nu i-au vorbit la masa de duminică despre jocurile sexuale, dar anturajul şi internetul cum de-au iertat-o? Bizar e faptul că o tipă complet lipsită de experienţă, cum ni se arată, se comportă de la început ca o profesionistă în ale sexului.
Poate asta e excepţia ce întăreşte regula, dar noi ce vină avem? Sub eticheta “best-seller” citim în sute de pagini cum Anastasia şi Christian Grey fac amor din oră în oră, iar în pauzele de publicitate recapitulează cât de “merveioz” a fost.
Cele 50 de vicii ale domnului Grey nici nu-s chiar atât de multe. Dar matematica nu-i punctul forte al Anastasiei. Romanul are valoare literară zero! Însă are o oarecare valoare sexuală. Nu, nu ca jucărie erotică, ci ca sursă de inspiraţie, poate. Şi de expiraţie, ca să nu ne sufocăm. În afara scenelor de sex – multe şi amănunţite, avem o lălăială puerilă. Poate filmul va fi mai interesant, şi categoric însoţit de pătrăţelul roşu. În acest caz, imaginile ne-ar scuti de sutele de fraze goale ale cărţii.
P.S. Să mă ierte cei care consideră acest roman ca fiind genial! Dacă după abecedar, în toată viaţa ai lecturat numai Cartea de bucate şi Cartea de telefoane, da! prin comparaţie cu acestea poate părea genial 🙂
Update: a apărut şi ecranizarea acestui roman. N-am văzut filmul, dar cei care l-au văzut sunt de părere că e mai prost decât cartea. Oare e posibil aşa ceva?!…
Bravoooo! Foarte bine spus! Ma bucur ca inca mai exista persoane care stiu sa faca diferenta intre o carte si o incercare esuata de carte!
Maria,
Multumesc!
Drept sa spun, eram pregatita pentru comentarii negative (critice la critica mea)…
Oricum, nu-i timpul pierdut s-apara 🙂
De cand caut o postare despre cartea asta din care pot da citate! Eu nu am citit cartea pentru ca prefer sa ma uit la stiri daca tot am timp de pierdut. Dar asa imi trebuia cineva care sa aiba pareri pertinente despre gogorita asta!
Aniela,
Esti libera sa folosesti citate din text, cu conditia sa indici sursa:
http://pediverse.ro/cele-50-de-vicii-ale-domnului-grey-de-e-l-james/
Multumesc! 🙂
Minunat scris. As plusa chiar – nici macar ca inspiratie sexuala nu serveste. Aici poate ne spun cei care practica BDSM cat de inspirat e scrisa.
Multumesc!
Daca dau de vreun BDSM ii pun cartea-n brate (pe catuse?!) ca sa-si zica parerea. Dar tare mi-e ca si un BDSM ar stramba din nas 🙂
Se pare ca voi fi prima (aici, la tine) care va spune: mi-a placut cartea 🙂 . Si nu, nu citesc doar carti de bucate sau cartea de telefoane, dar am savurat cele 3 volume 😛 . De ce? Pentru ca am facut abstractie de limbaj, de concepte, de substrat si am privit doar povestea in sine 😉 . Intr-adevar cartea nu este o capodopera literara dar a prins, si bine…..
Si nu vad de ce ar trebui sa te critic pentru parerea ta. Buna sau rea este a ta si trebuie respectata.
:)))
Multumesc pentru comentariu! Daca ti-a placut, e ok. Sigur, daca as fi facut si eu abstractie de toate alea, poate mi-ar fi placut (ca ramane in final o poveste de amor). Dar nu mi-a reusit abstractia asta… 🙂
Aceasta carte este prost scrisă, dar este util că și stimulent în pat. Multi oameni au citit din acest motiv. Romanele erotice sunt pentru femei ce este pornografia pentru bărbați și pentru unele femei mai ca bărbații. Așa cum telenovelele și romanele de dragoste sunt pentru femei echivalentul fotbalului pentru bărbați.
… telenovelele și romanele de dragoste sunt pentru femei echivalentul fotbalului pentru bărbați.
Ce adânc, Diana!
Ai văzut vreodată două galerii de femei încăierându-se pe stradă pentru o telenovelă sau, poate, pentru un roman de dragoste?
Nota bene: A nu se înțelege că-mi place fotbalul 🙂
Multumesc pentru articol.
Ma bucur nespus ca nu sunt singura ciudata careia nu i-a placut cartea. Daca ar fi dupa mine, as bate-o pe Anastasia de fiecare data cand roseste, nu cand da ochii peste cap. Cred ca n-ar mai avea chef de prostii…
Am trecut cu greu de primul volum si ma gandesc cu groaza ca ar trebui sa ma „chinui” sa mai citesc inca doua volume, doar ca sa vad cum se termina povestea. Evident, prin „chinui” fiecare intelege ce vrea…
Nu te mai chinui cu restul. Nu merită să pierzi timpul 🙂
Tipicul roman de dragoste ce il cumperi cu 5 lei de la chioscul de ziare + aspecte sado-masochiste ce ii dau o oarecare tenta de soc. Pe scurt o plictiseala totala!!! Le-am citit pe toate 3, nu de alta, dar prietenele mele ma disperau si am ajuns la concluzia ca mi-am pierdut cateva ore din viata degeaba. Sunt Curioasa de parerea ta despre „Fluturi”.
Alexandra,
Mersi pentru comentariul tău 🙂
Despre ”Fluturi” nu pot spune mai nimic pentru că n-am citit cartea. Nici nu îmi doresc. Am citit atât de multe critici la adresa ei încât nu, nu mă tentează – ca și tine, n-am chef să-mi pierd timpul cu aiureli siropoase. Poate sunt victima unei preconcepții, dar nu mai risc. În timpul respectiv pot citi o carte cu adevărat interesantă – și sunt atât de multe! 🙂
Mai bine! Îți spun eu, nu pierzi nimic. Am pierdut eu ore și cu Fluturi :)))
Citate care îmi plac foarte mult:
1. Sărut mult mai bine decât gătesc 😎
2. Nu sunt bărbatul perfect dar nici nu vreau să fiu 🤓