Castellamare este o insulă încântătoare a Mediteranei, suficient de departe de continent pentru a fi uitată, dar nu suficient de departe pentru a scăpa de necazurile lumii. În centrul vieții insulei se află o cafenea acoperită cu bougainvillea, botezată Casa de la marginea nopții, unde comunitatea se adună să bârfească și să vorbească.
Cuprinzând aproape un secol, romanul Casa de la marginea nopții urmărește viața familiei Esposito și a celorlalți insulari, încărcată de secrete, mistere, încercări și sacrificii: un conte crud și soția lui vrăjitoare, un preot care iubește scandalul, un prizonier de război devenit poet, o fată proscrisă care devine un stâlp de forță, un soldat englez rănit care iese din mare. Oamenii din Castellamare sunt încercați de două războaie mondiale, de o mare recesiune, de amenințarea fascismului și de propriile lor trăiri: legături pasionale, prietenie, rivalități amare și iertării surprinzătoare.
Catherine Banner a scris un roman captivant, epic în anvergură, dar intim în sentiment. Uneori, insula însăși pare vie, un loc mitic în care pământul e încărcat de povești, iar viața insularilor este încărcată cu dragoste, dureri, pierderi, ranchiuni, iertare și răzbunare, cu zvonuri insidioase datorate naturii claustrofobe a insulei.
Un roman bogat în personaje, în care autoarea surprinde esența a ceea ce înseamnă să fii om. În jurul nostru pot avea loc evenimente uriașe, dar ceea ce contează la sfârșitul zilei sunt cei dragi, întâmplările noastre în familie și visele pline de simplitate și fericire.
„Odinioară, întreaga insulă Castellamare era bântuită de blestemul plânsului. Nenorocirea se trăgea de la grotele de lângă mare şi, cum localnicii îşi construiseră casele din pietrele acelea care fuseseră însuşi focul lichid al vulcanului, nu după mult timp plânsetele se auzeau din toate zidurile clădirilor
şi răsunau pe străzi, ba chiar şi intrarea boltită a oraşului se jelea noaptea ca o mireasă părăsită.
Chinuiţi de acest blestem, locuitorii insulei se certau şi se sfădeau între ei. Taţii nu se înţelegeau cu fiii, mamele se întorceau împotriva fiicelor, vecinii nu vorbeau unii cu alţii, pe scurt, nimeni nu avea o clipă de tihnă.
Lucrul acesta a continuat mulţi ani, până când, într-o toamnă, a venit un cutremur mare. Localnicii au fost treziţi din somn de o zguduitură în străfundurile insulei, o trepidaţie cumplită. Zdrăngăneau pietrele pe drum şi farfuriile în bufete din cauza cutremurului, iar clădirile au început să tremure ca
nişte bucăţi de ricotta. Până dimineaţa, seismul prăvălise la pământ toate casele de pe insulă.
În timp ce pietrele năruite se tânguiau şi plângeau, locuitorii insulei s-au adunat laolaltă ca să decidă ce trebuia făcut.”
Casa de la marginea nopții – o lectură minunată, care te surprinde întorcând paginile mult timp în noapte, vrăjit de magia povestirii.
M-a captivat recenzia. Îmi plac intrigile care se întind pe câteva generații. Iar aici mai e și insula cu atât potențial misterios și ofertant.
Ce bine ar fi ca ziua sa aibă 26 de ore sau mai mult, să putem citi toate cărțile faine.
@Solandi,
Încearcă o șmecherie: consideră că ziua are 22 de ore, iar 2 ore sunt bonus, dedicate cititului.
Bine, fie, și doar o oră ar merge 🙂
Tot rămân prea multe cărți bune necitite. 🙂
Eu as vrea sa fie ziua de 30 de ore😊😊. Sa am timp și de făcut prăjituri, sa citesc, sa vad filme, sa ascult muzica! Asta pe lângă job și somn😎!
Dacă ziua ar avea nush câte ore, clar aș dormi puțin mai mult 🙈.
Sună foarte interesant. Nu am auzit până acum de ea, mulțumesc pentru recomandare.
Imi place descrierea, suna interesant, o sa o trec pe lista.
Am citit paragraful pe care l-ai postat @Laura, si ma gandeam ce interesant ar fi, daca locurile/orasele/localitatile unde traim, ar putea sa ne spuna povestea lor! Cred ca ar fi fascinant:)).
Cand locuiam pe coasta de est, aveam casa langa un teren unde au avut loc cateva batalii, prin 1800 si ceva. Si ma gandeam, cati oameni au murit in batalii, cati s-au intors acasa la familii, si ce interesant ar fi daca vestigiile respective ar putea povesti despre ce s-a intamplat cu adevarat! Despre eroism, frica, dragoste etc.
@Zoe,
Da, cred că fiecare loc are o istorie interesantă, doar că, odată cu urbanizarea, aceasta se cam estompează 🙂