Cântarea asasinului, de M.G.Vassanji


cantarea asasinului O spun de la început: Cântarea asasinului nu-i o carte de vacanţă, pe care s-o răsfoieşti între un cocktail şi-o baie-n mare. Este cartea pe care ai citi-o în fotoliu, în zile noroase, când suntem predispuşi la reflecţii şi interiorizare. O carte “plină”, încărcată de spiritualitate şi de mirajul altor lumi, la distanţă de noi în timp şi spaţiu.

India secolului XIII şi India secolului XX – iată cele două planuri pe care se desfăşoară acţiunea romanului Cântarea asasinului. India trecută – încărcată de înţelepciune şi India prezentă – agitată de transformări sociale şi politice, de lupte între hinduşi şi musulmani.

Karsan Dargawalla este purtătorul unei moşteniri spirituale puternice, care-l onorează dar îl şi copleşeşte. Familia sa, cu o ascendenţă de şapte secole, a fost moştenitoarea şi păstrătoarea unui altar hindus întemeiat de sufitul Nur Fazal.
Povestea împleteşte cele două destine – Karsan Dargawalla şi Nur Fazal – şi, odată cu ele, ne prezintă o frescă a mediului social, a tradiţiilor şi ritualelor ce-au sfidat timpul.

Karsan – copil isteţ, adolescent cultivat în biblioteca tatălui sau şi tânăr zbuciumat să-şi găsească rostul în această viaţă – încearcă să renunţe la “moştenirea karmică”, emigrând în America unde speră să trăiască o viaţă modernă, fără amprenta unui trecut secular. Menit să devină un lider spiritual, el îşi doreşte să fie un om obişnuit.
Nu reuşeşte! Educaţia unei familii tradiţionale îi poartă gândurile şi emoţiile către rădăcini, iscând conflicte interioare. Înzestrat cu profunzimea tatălui, cu romantismul mamei şi răzvrătirea fratelui, Karsan trăieşte între două lumi. Lumea occidentală unde se bucură de toate libertăţile materiale şi lumea orientală care îi marchează sufletul, sensibil la miturile şi concepţiile care l-au format.

Titlul cărţii este metaforic, referindu-se la incantaţiile mistice în versuri aduse altarului din Gujarat. Altar întemeiat de Nur Fazal şi apoi venerat de generaţiile ce i-au urmat, până azi, la Karsan Dargawalla. O credinţă de neclintit a comunităţii din Gujarat face din acest altar o sursă de ispiraţie şi iubire, dar şi de suferinţe şi constrângeri.

Cântărea asasinului –  încărcat de istoria şi misterele ancestrale ale Indiei ce atrag ca un magnet lumea spirituală. Îmi plac scrierile cu tentă spirituală, însă acest roman mi s-a părut greoi, dificil de asimilat, plictisitor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.