Pe când se discuta aici despre misoginism și misandrie, mi-a apărut pe FB oarece reclamă la un film nou, românesc, intitulat ”Ca fetele”. Inițial, titlul mi s-a părut un pic frivol, apoi cam prea uzitat ca expresie în actualul nostru vocabular, dar când am văzut distribuția m-am riscat să-l văd la cinema. La câteva zile după premieră.
Excelent! Nu credeam că o să spun asta despre un film românesc. Pur și simplu nu mai speram să apară ceva interesant pe piața filmografiei noastre. A fost interesant pentru mine, desigur, că nu mă atrag dramele pre sau post-revoluționare, nici bișnițarii, nici Doreii în maiou care sorb din ciorbă pe masa cu mușama înflorată, nici manelele, nici vulgaritățile, gata! Ori mă emoționează și mă lipește de ecran, ori nu.
Ei bine, filmul ”Ca fetele” m-a emoționat și m-a lipit de ecranul ăla mare. După 90 de minute eram plină de lacrimi – câteva de emoție, dar aproape toate de râs. Nu cred că am râs cu atâta poftă vreodată la un film românesc. N-am să povestesc filmul, îl recomand ca fiind super fain de vizionat. Spun doar că este plin de situații realiste, într-un mediu social firesc, nimic exagerat (nici opulență, nici sărăcie cu lustru). Mai spun că are doza lui de dramatism, dar nu exgerat de mult, cam cât pui piper la o mâncare. Iar umorul? Umorul este de excepție – în opinia mea, desigur – cam cât pui sare în bucate, atât cât trebuie. Nimic forțat, nimic fals. Dialoguri deștepte și dinamice, fără cuvinte de umplutură.
Dincolo de acține, jocul actorilor a fost fabulos. Știți cum se spune despre filme și actori: ori filmul l-a făcut mare pe actor, ori actorul a salvat filmul cu talentul său. ”Ca fetele” mi-a arătat cum e un film cu toți actorii foarte talentați. Da, știam că Maia Morgenstern, Adriana Trandafir, Aura Călărașu, Marian Râlea, Cătălin Cățoiu sunt actori (seniori) foarte buni. Dar m-au surprins actorii tineri care nu numai că au jucat minunat, însă parcă fiecare era fix la locul lui, în rolul lui: Alina Eremia, Lora, Tiberiu Ioana, Emil Rengle (câştigător Românii au talent, sezonul 8). Și actorii din rolurile secundare au jucat fain: Cezar Ouatu, Luis Gabriel, Mimi și Mircea Andreescu. Mărturisesc că nu-i cunosc, nu urmăresc emisiunile tv, acum i-am văzut prima dată și mi-au plăcut.
Surprinzătoare este și povestea filmului din spatele marelui ecran. Regizat excelent de Cătălina Popa, după o idee de-a lui Tiberiu Ioana, filmul a fost realizat integral în Ploiești, în 13 locații, în timpul record de 3 săptămâni. Deci se poate! Film bun, actori buni, subiect fain, umor, talent și, mai ales, sonorizare foarte bună semnată de Vlad Isac. Că doar știm noi cum se aud filmele românești, mda… 🙂
”Ca fetele spune o poveste frumoasă, luminoasă, care pune accent pe multe aspecte și subiecte din viața normală și reală despre care obișnuim să vorbim mai puțin din teama de a nu deveni vulnerabili și de a nu fi răniți: despre dorința și nevoia noastră de a fi iubiți și acceptați și de a oferi iubire la orice vârstă. Este un film despre şi pentru toate generaţiile care se vor regăsi atât în sala de cinema, cât şi pe ecran, un film în care fiecare personaj se află în căutarea propriului sentiment de autenticitate şi în care familiile se reconstruiesc prin valori ca prietenie, înţelegere şi deschidere”. – Cătălina Popa, regizor
Mie, ”Ca fetele” mi s-a părut un film deștept cap-coadă și vă recomand să-l vedeți dacă vă apare în cale 🙂
P.S. Și ca o provocare, ce ați face dacă ați afla că soțul/soția decedat(ă) recent v-a înșelat? Ați ierta sau ați da foc la cruce? Ați ignora sau ați vrea să aflați când, cu cine?
Referitor la P.S., nu ar avea nicio importanță, nu aș avea nici curiozități, nici revolte.
P.S. Are o cruce mică de tablă, oricum nu ar arde.
@Gabriela,
Altfel spus, ai fi o văduvă ideală (sună un pic creepy, știu) 🙂
Laura, SUNT o văduvă ideală.
De mult nu am văzut un film romanesc bun. Îmi pare rău că nu-l pot vedea pe asta,.dar poate întra pe rețele la un moment dat.
Ce-as face, ce-as face?! Dacă mi-ar păsa, as suferi un pic și apoi i-as face o pomana de pomina. Dacă nu, as trece direct la pomană.
@Singlemom,
Iar după pomană, un șir de petreceri de pomină 🙂
Curios fiind, am vizionat trailer-ul.
Filmul pare simpatic, dar m-au întristat comentariile aferente. Nu îmi permit aici să mă desfășor verbal prin plenitudinea vocabularului obscen deținut la purtător la adresa comentariilor.
,,Maia Morgenstern joacă intr-un film de doi lei ,,.
Un actor face un film, sau un film te face actor.
Jean Reno, primul în topul meu personal, ( avem amândoi nasul coroiat și e un actor absolut magnific ) și Gary Oldman, un alt actor minunat.
Mai sunt în topul meu, dar majoritatea sunt interpreți.
Jean Reno, da, total de acord. Îmi place clonțul lui, îi dă un aer special, asta pe lângă felul în care joacă.
@Paco,
Nu spun că-i o capodopera cinematografică! Ci doar că mie mi-a placut și am argumentat de ce mi-a plăcut.
Ce să zic la comentariul ăla cu ”film de 2 lei” – probabil că dacă un film n-are vulgarități, scuipați și clișee stupide nu-i un film prea prețios. Chestie de gusturi 🙂
Nu putem să ne luăm strict după comentarii, unii fac pe elitiștii, dar dacă iei la puricat comentariul, poți să tragi diverse concluzii.
@Laura G, cum probabil intuiești nu îmi aparține comentariul cu ,,film de doi lei,,.
Probabil sunt cinefili înrăiți cu niște așteptări prea mari.
Eu nu sunt mare scormonitor de filme și seriale, ce găsesc la aia mă uit.
Aseară am stat până târziu să văd un film cu Jean- Claude Van Damme și Dolph Lundgren. Ce așteptări artistice să am ?: )) A fost pe smardoială, film cu doi boșorogi.
Am văzut acum câteva zile ,,Gran Torino,, cu Clint Eastwood.
Am zis că na, altceva nu este. Filmul superb, m-a ținut legat de ecran.
Nu sunt fan Robert de Niro în alte roluri decât de mafiot, dar mă uit la filme cu el și în roluri de clovn.
Nu sunt critic cinematografic, mă uit la tot ce pică.
În farfuriile de ciorbă nu prea pot să îmi fixez mult privirea, dar asta este… De unde nu e, nici Dumnezeu nu cere.😉
@Paco,
Da, da, m-am prins că nu-i aprecierea ta. Mărturisesc, și eu am expresia asta, ”film de 2 lei” și o arunc către filme care nu-mi plac, evident.
Până la urmă, contează dacă un film (sau melodie, tablou, carte, dans) îți crează niște emoții agreabile.
Eu aștept întru egalitate și pentru serenitate …Ca băieții 🤪
@HM,
Așteaptă… 🙂
Întotdeauna am avut teama că replicile sună artificial în filmele românești. Și de cele mai multe ori, am avut dreptate. Poate că filmul ăsta reușește să fie veridic, o să mă uit.
@Jack,
Da, ăsta e un aspect important și (din câte am mai citit/auzit) artificialul derivă din formarea lor. Noi avem școală excelentă de teatru, dar nu și de film. În filmul ăsta parcă e mai puțin artificial (spre deloc) și mai mult spre natural.
Nu cred că mă voi deplasa în cinematograf să îl văd. Dar, dacă aș avea posibilitatea să îl văd de acasă, sigur m-aș uita. M-ai făcut curioasă.
@Solandi,
O să apară și pe ecranele mici, după ce se epuizează încasările 🙂
Și la cei care au ditai diagonala la tv? Că tot zici de ecranele mici ,😛
Am uitat că acum poți să-ți cumperi tv cu diagonala cât o vrei de mare.
Să zicem, ecrane mici și mijlocii 🙂
Sper să prind oleacă de timp și să văd și eu filmul acesta până plec.
Până pleci… unde?
@Laura, păi plec la munca… înapoi în Qatar 🙈
@BaGheRa,
Păi, tu ne spui mereu când pleci (undeva), dar niciodată când vii (de undeva) 🙂